Ουκρανία: Τι είναι η “βρώμικη βόμβα” – Παγκόσμιος συναγερμός για τα πυρηνικά
Οι ισχυρισμοί της Μόσχας που κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ετοιμάζεται να κάνει χρήση "βρώμικης βόμβας" είναι ψεύτικοι, σύμφωνα με τις ΗΠΑ. Ο πόλεμος ωστόσο μπαίνει σε μια απρόβλεπτη τροχιά.
- 24 Οκτωβρίου 2022 11:46
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε την Κυριακή τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γάλλο, τον Βρετανό και τον Τούρκο ομόλογό του, κατά τις οποίες ισχυρίστηκε πως η Ουκρανία μπορεί να ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια “βρώμικη βόμβα”.
Οι συνομιλίες προκάλεσαν αμέσως παγκόσμια ανησυχία, καθώς πριν λίγες ημέρες ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, άνοιξε το θέμα χρήσης πυρηνικών όπλων στο πεδίο, “αν χρειαστεί”. Για την ακρίβεια ο Πούτιν δήλωνε πως η χώρα του έχει στην κατοχή της πυρηνικά και πως είναι σε θέση να κάνει χρήση τους. Την ίδια ώρα, η Ρωσία εκκενώνει τη Χερσώνα από αμάχους, με 25.000 ανθρώπους να έχουν φύγει ήδη. Οι ρωσικές αρχές είπαν στους κατοίκους να πάρουν μαζί του έγγραφα, χρήματα, τιμαλφή και ρούχα “λόγω της τεταμένης κατάστασης στο μέτωπο”.
Οι αξιωματούχοι επέμειναν ότι οποιαδήποτε μετεγκατάσταση από εδάφη που η Ρωσία έχει ανακηρύξει επίσημα δικά της μετά από τα “δημοψηφίσματα”, θα είναι “προσωρινή”.
Ισχυρισμοί για προβοκάτσια και αντεπίθεση στη Χερσώνα
Ο Σεργκέι Σοϊγκού ισχυρίστηκε πως θα υπάρξει προβοκάτσια εκ μέρους της Ουκρανίας, με τις ΗΠΑ όμως να κάνουν λόγο για ψευδείς ισχυρισμούς. “Ο κόσμος δεν θα παραπλανιόταν σε περίπτωση απόπειρας χρησιμοποίησης αυτού του ισχυρισμού ως προσχήματος για κλιμάκωση” ανέφερε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Έιντριεν Γουότσον σε ανακοίνωσή της.
Παράλληλα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματός τους ότι “απορρίπτει οποιοδήποτε πρόσχημα για ρωσική κλιμάκωση” στην Ουκρανία.
Προηγήθηκε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας απορρίπτοντας επίσης τους ίδιους ισχυρισμούς που διατύπωσε στην δική τους τηλεφωνική επικοινωνία ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Σοϊγκού.
Ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί επιβεβαίωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, προσθέτοντας ότι η Γαλλία διαβεβαίωσε τη Ρωσία για την επιθυμία της, αναφορικά με μία ειρηνική επίλυση της πολεμικής διαμάχης στην Ουκρανία. Ανακοίνωσε ακόμη πως θα προχωρήσει σε νέες προσπάθειες διπλωματικής επίλυσης της κρίσης.
Ακόμη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πως μόνο η Ρωσία μπορεί να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη. Η Τουρκία, δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση για τις τηλεφωνικές συνομιλίες.
Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω δείχνουν πως ο πόλεμος περνάει σε νέα φάση, με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς με drones να συνεχίζονται και την ουκρανική αντεπίθεση στη Χερσώνα να είναι έτοιμη. Στη Χερσώνα μάλιστα, η διορισμένη από τη Ρωσία διοίκηση της περιοχής, ανακοίνωσε τη δημιουργία τοπική στρατιωτικής μονάδας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ρωσικών αρχών, όσοι άνδρες παραμένουν στην πόλη μπορούν να ενταχθούν σε αυτή την τοπική πολιτοφυλακή. Σε ένα πεδίο “καθαρό” από αμάχους, κανείς δε γνωρίζει αυτή τη στιγμή τι όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ειδικά τώρα που η Ρωσία δείχνει να δυσκολεύεται περισσότερο.
Τι είναι η “βρώμικη βόμβα”
Το ότι η Ρωσία έχει στη κατοχή της πυρηνικά όπλα και βαρύ οπλισμό, είναι δεδομένο. Σχετικά με τη “βρώμικη βόμβα” όμως, δεν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να τη πυροδοτήσει.
Στην ουσία πρόκειται για μια βόμβα που συνδυάζει συμβατικά εκρηκτικά, όπως ο δυναμίτης, με ραδιενεργά υλικά. Πρακτικά, όταν ο δυναμίτης ή άλλα εκρηκτικά πυροδοτούνται, η έκρηξη μεταφέρει ραδιενεργό υλικό στη γύρω περιοχή. Δεν σχετίζεται με ατομική έκρηξη, ωστόσο είναι φτιαγμένη ώστε να προκαλέσει ραδιενεργή μόλυνση στη περιοχή που “χτυπάει”.
Η ραδιενεργή σκόνη και ο καπνός που εξαπλώνονται από μια τέτοια βόμβα μπορεί να είναι επικίνδυνοι για την υγεία εάν εισπνευστούν. Σύμφωνα με τα CDC, αντικείμενα, ρούχα, επιφάνειες που έχουν ραδιενεργή σκόνη, μπορούν να αποβούν θανάσιμα, ενώ το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε εισροή σκόνης εντός κτιρίων.
Τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης σε ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως ναυτία, έμετο, διάρροια και πρήξιμο – ερυθρότητα του δέρματος. Το ιωδιούχο κάλιο δεν θεωρείται αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Σκοπός μιας τέτοιας βόμβας είναι να δημιουργήσει πανικό, πέραν των σωματικών βλαβών, και για αυτό το λόγο οι βρώμικες βόμβες αποκαλούνται μερικές φορές ως “όπλα μαζικής αναστάτωσης”.
Επιπλέον, ο περιορισμός και η απολύμανση χιλιάδων θυμάτων, καθώς και η απορρύπανση της πληγείσας περιοχής ενδέχεται να απαιτήσουν σημαντικό χρόνο και χρήμα, καθιστώντας τις περιοχές εν μέρει άχρηστες και προκαλώντας οικονομική ζημιά.
Έχει επιβεβαιωθεί πως τέτοιες βόμβες προσπάθησαν να φτιάξουν οι Τσετσένοι, με απόπειρες ενεργοποίησης να έχουν αποτραπεί το 1995 και το 1998.
Παιχνίδια προβοκάτσιας
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, η Ρωσία διατηρεί περίπου 2.000 πυρηνικές κεφαλές οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορα συστήματα που χρησιμοποιούνται για την βολή συμβατικών πυρομαχικών, όπως πύραυλοι κρουζ Kalibr ή βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander, και μπορούν να εκτοξευθούν από ξηρά ή θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου των ΗΠΑ θεωρεί πιο πιθανό να συμβεί μια προβοκάτσια από την πλευρά του Πούτιν, με χτυπήματα σε στόχους όπως υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
Το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου επαναλαμβάνει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ο Πούτιν πιθανά ετοιμάζεται για μία προβοκάτσια στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Καχόβκα.
Με άλλα λόγια εκτιμάται πως οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ανατινάξουν το φράγμα, αφού αποσυρθούν από την δυτική Χερσώνα και να κατηγορήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις ότι πλημμύρισαν τον Δνείπερο ποταμό και τους παρακείμενους οικισμούς, εν μέρει ως απόπειρα να καλύψουν και την περαιτέρω υποχώρησή τους στην περιοχή της ανατολικής Χερσώνας.
Το Ινστιτούτο εκτιμά πάντως πως οι δηλώσεις του Σοϊγκού αποσκοπούν περισσότερο στο να σοκάρουν τη κοινή γνώμη και να κάνουν τη Δύση να ανακόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Επιπρόσθετα αναφέρει πως οι “κόκκινες γραμμές” του Πούτιν περί χρήσης πυρηνικών έχουν προ πολλού ξεπεραστεί, χωρίς όμως να έχουν γίνει – ως τώρα – πράξη οι απειλές.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις