Ουκρανία: Σε ισχύ η αμφιλεγόμενη εκεχειρία που αποφάσισε ο Πούτιν

Ουκρανία: Σε ισχύ η αμφιλεγόμενη εκεχειρία που αποφάσισε ο Πούτιν
Ουκρανοί μπροστά από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Μαριούπολη AP Photo/Alexei Alexandrov

Ο Πούτιν διέταξε κατάπαυση του πυρός για να γιορτάσουν οι ορθόδοξοι Ρωσίας και Ουκρανίας τα Χριστούγεννα. Απορρίπτει την εκεχειρία ο Ζελένσκι, κατηγορώντας τον πως κερδίζει χρόνο για να φέρει εξοπλισμό.

Η εκεχειρία που διέταξε η Ρωσία για τα Χριστούγεννα, που εορτάζονται στη χώρα στις 7 Ιανουαρίου, ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή (06/01) στην Ουκρανία, η πρώτη γενική εκεχειρία αφότου ξεκίνησε η εισβολή, μια χειρονομία την οποία ερμήνευσε το Κίεβο και οι σύμμαχοί του ως επιθυμία της Μόσχας να κερδίσει χρόνο.

Μια μονομερής ρωσική εκεχειρία στην Ουκρανία την οποία διέταξε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τέθηκε σε ισχύ σε ολόκληρο το μέτωπο από το μεσημέρι ώρα Μόσχας (11:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε η ρωσική κρατική τηλεόραση. “Σήμερα το μεσημέρι, το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός τέθηκε σε ισχύ σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής”, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό Πρώτο Κανάλι. “Θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της 7ης Ιανουαρίου.”

Έπειτα από έκκληση του πατριάρχη της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλου, αλλά και μια πρόταση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε χθες, Πέμπτη (05/01) τον στρατό του να τηρήσει “κατάπαυση του πυρός σε όλη τη γραμμή επαφής ανάμεσα στα μέρη από τις 12:00 της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τις 24:00 της 7ης Ιανουαρίου”.

Κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις να σεβαστούν την εκεχειρία ώστε να δώσουν την ευκαιρία στους ορθοδόξους, που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων στην Ουκρανία αλλά και στη Ρωσία “να λάβουν μέρος στις λειτουργίες της παραμονής και ανήμερα των Χριστουγέννων”.

Η απάντηση του Ζελένσκι

Ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε την ανακοίνωση αυτή η οποία δεν είναι παρά, όπως είπε, μια δικαιολογία με σκοπό τουλάχιστον να σταματήσει η προώθηση των στρατευμάτων μας στο Ντονμπάς και να φέρει εξοπλισμό, πυρομαχικά, και να προσεγγίσει τους άνδρες των θέσεών μας”. “Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Περισσότεροι θάνατοι”, είπε.

Ο Ζελένσκι χαιρέτισε, αντίθετα, την “πολύ σημαντική απόφαση” των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας που υποσχέθηκαν στο Κίεβο την παράδοση τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Bradley από αμερικανικής και Marder από γερμανικής πλευράς, μετά την ανακοίνωση από τη Γαλλία για αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης εφοδιασμένων με ισχυρά πυροβόλα, που χαρακτηρίζονται “ελαφρά άρματα μάχης”.

Το Βερολίνο δεσμεύθηκε επίσης να προμηθεύσει μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot όπως έχει κάνει ήδη η Ουάσινγκτον.

Αντιδράσεις για την εκεχειρία

Η εκεχειρία που διέταξε η Μόσχα είναι η πρώτη γενική εκεχειρία αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος καθώς μόνο τοπικές συμφωνίες είχαν επιτευχθεί μέχρι τώρα, όπως για την απομάκρυνση των αμάχων από τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά) τον Απρίλιο.

“Η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη, τότε μόνο θα υπάρξει ‘προσωρινή εκεχειρία’. Κρατείστε την υποκρισία σας”, αντέδρασε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Βλαντίμιρ Πούτν επιδιώκει “να πάρει ανάσα”. “Ήταν έτοιμος να βομβαρδίσει νοσοκομεία, νηπιαγωγεία και εκκλησίες (…) στις 25 Δεκεμβρίου και την Πρωτοχρονιά”, είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Αυτή η εκεχειρία “δεν θα κάνει τίποτα για να προωθήσει τις προοπτικές της ειρήνης”, αντέδρασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, ζητώντας την οριστική αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων. Μια τέτοια εκεχειρία δεν θα φέρει “ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια” στην Ουκρανία, υπερθεμάτισε η γερμανική διπλωματία.

Στην τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ερντογάν πρότεινε “μονομερή εκεχειρία” ώστε να υποστηριχθούν “οι εκκλήσεις για ειρήνη και διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο”.

Η πρόταση της Ρωσίας για εκεχειρία έγινε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά το ουκρανικό χτύπημα τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς που προκάλεσε τουλάχιστον 89 θανάτους στη Μακίιφκα, στην ανατολική Ουκρανία. Ένας ιδιαίτερα φονικός βομβαρδισμός τον οποίο αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο ρωσικός στρατός, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο, και που προκάλεσε επικρίσεις στη Ρωσία σε βάρος της στρατιωτικής διοίκησης.

Στο μέτωπο στην Ουκρανία, οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν χθες κυρίως με τον θάνατο μιας γυναίκας και του 12χρονου γιου της σε ρωσικό βομβαρδισμό στο Μπερισλάβ, κοντά στη Χερσώνα, στον νότιο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης Κιρίλο Τιμοσένκο.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν από πλήγμα σε χωριό της επαρχίας Ζαπορίζια, επίσης στον νότο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Ολεξάντρ Στάρουχ.

Κάτοικοι της πόλης Τσασίφ Ιάρ, στα ανατολικά, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες πως ρωσικός πύραυλος έπληξε ένα κτίριο πριν από την αυγή, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένας άνδρας και μία γυναίκα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα