Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πλαφόν στα κέρδη ηλεκτροπαραγωγών και εξοικονόμηση ενέργειας τις ώρες αιχμής
Τα κέρδη που οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν είχαν δει "ούτε στον ύπνο τους" στοχεύει η Ε.Ε. σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της προέδρου της Κομισιόν. Μείωση κατανάλωσης τις ώρες αιχμής και αποσύνδεση φυσικού αερίου για να αλλάξει η διάρθρωση της αγοράς.
- 14 Σεπτεμβρίου 2022 11:10
Με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραχώρησε την καθιερωμένη -αλλά και εξόχως σημαντική, λόγω συγκυριών- ετήσια ομιλία για την “Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, με τα μέτρα που ανακοίνωσε προκειμένου να εξαλειφθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, να διασφαλιστεί η επάρκεια και συνάμα να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη ραγδαία αύξηση των τιμών ενέργειας, ουσιαστικά επιβεβαίωσε το κοινοτικό προσχέδιο που είδε νωρίτερα το φως της δημοσιότητας για εξοικονόμηση και πλαφόν στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών.
Αφού ξεκαθάρισε πως “πρέπει να απαλλαγούμε από την ενεργειακή εξάρτησή μας από τη Ρωσία, να βρούμε τρόπους να προμηθευόμαστε ενέργεια από αξιόπιστους προμηθευτές και όχι από τη Μόσχα”, στάθηκε στην ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης τις ώρες αιχμής, αλλά και στην επιβολή ανώτατου ορίου σε κέρδη που οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν είχαν δει “ούτε στον ύπνο τους” και οι οποίοι “επωφελούνται από τον πόλεμο στην πλάτη των καταναλωτών”.
Συγκεκριμένα, είπε: “Το να μειωθεί η ζήτηση τις ώρες αιχμής θα επιτρέψει να κρατήσουν περισσότερο τα αποθέματά μας και να μειωθούν οι τιμές. Αυτό θα επιτρέψει να μειωθεί συνολικά η κατανάλωση ενέργειας. Έπειτα η στοχευμένη βοήθεια είναι κάτι που χρειάζεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προτείνουμε ένα ανώτατο όριο για τα εισοδήματα των εταιρειών που παράγουν ενέργεια με χαμηλό κόστος. Αυτές οι εταιρείες αυτή τη στιγμή έχουν τέτοια κέρδη που δεν τα είχαν δει ούτε στον ύπνο τους. Στην ελεύθερη αγορά καλό είναι να έχει κανείς μεγάλα κέρδη. Τώρα, όμως, μιλάμε για πρωτόγνωρα κέρδη. Επωφελούνται από τον πόλεμο στην πλάτη των καταναλωτών. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, τα κέρδη πρέπει αν τα μοιραστούν. Να διοχετευτούν σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο”.
Εν συνεχεία, σημείωσε πως η πρόταση της Επιτροπής συμπεριλαμβάνει “και τους παραγωγούς ενέργειας μέσω ορυκτών καυσίμων και θα φροντίσουμε να έχουμε 140 δισ. ευρώ για τα κράτη-μέλη. Αυτά είναι έκτακτα προσωρινά μέτρα μαζί με τη συζήτησή μας για τις τιμές και το πλαφόν στο αέριο. Πρέπει να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές του αερίου. Από τη μία θέλουμε ασφάλεια στον εφοδιασμό και από την άλλη πρέπει να βεβαιωθούμε ότι κρατάμε τον ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο. Το αέριο πρέπει να συνεχίσει να φτάνει στην Ε.Ε., από την άλλη δεν θέλουμε να είναι υπερβολικά ακριβό γιατί έτσι γινόμαστε μη ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο”.
Μάλιστα παραδέχτηκε πως “αυτή τη στιγμή, η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι δικαιολογημένη, δεν ευσταθεί και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταναλωτών. Πρέπει να αποσυνδέσουμε τη δεσποτεία του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και να αλλάξει η διάρθρωση της αγοράς”, ενώ ανακοίνωσε πως “θα δημιουργήσουμε μία νέα ευρωπαϊκή τράπεζα για το υδρογόνο“ που θα βοηθήσει “να εγγυηθούμε την αγορά του. Έχουμε δει τους τελευταίους μήνες πόσο σημαντική είναι η Πράσινη Συμφωνία”.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε επίσης στην οχύρωση της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και των πυρκαγιών (με την αγορά νέων αεροπλάνων και ελικοπτέρων), καθώς και στην προμήθεια των εμβολίων. Τόνισε, δε, πως 100. δισ. έχουν εκταμιευτεί για τα κράτη-μέλη μέσω του Next Generation EU.
Επίσης, στάθηκε και στην ανάγκη για “μεγαλύτερη ελευθερία επενδύσεων”, αλλά και μεγαλύτερο έλεγχο της διαδικασίας με στόχο τα “καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες”.
Αναλυτικά οι προτάσεις της Κομισιόν
Όπως τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, η Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από προτάσεις για τη μείωση των εκπομπών ρύπων αλλά και την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ. Συγκεκριμένα προωθείται:
- Μια Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου με 3 δισεκ. ευρώ για να βοηθήσει στην οικοδόμηση της μελλοντικής αγοράς υδρογόνου.
- Συνεργασία με τη Νορβηγία για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.
- Αλλαγή δεικτών για τις τιμές αερίου
- Μείωση της ζήτησης ενέργειας τις ώρες αιχμής.
- Επένδυση στο υδρογόνο
- Παροχή δημοσιονομικής ευελιξίας για τη στήριξη των προϋπολογισμών
- Περιορισμός της εξάρτησης από την Κίνα για τις σπάνιες γαίες
ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
«Καθώς ο τομέας των ορυκτών καυσίμων περνάει κρίση, οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων καλούνται επίσης να επωμιστούν συγκεκριμένες ευθύνες» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν και σημείωσε: «Υπερκέρδη έχουν και οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, αερίου και άνθρακα. Οφείλουν να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί, μια δίκαιη συνεισφορά για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Όλα αυτά είναι μέτρα έκτακτης ανάγκης και προσωρινά μέτρα που επεξεργαζόμαστε συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεών μας για ανώτατα όρια τιμών.»
ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
«Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου. Πρέπει να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού μας και συγχρόνως να προστατεύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας σε παγκόσμιο επίπεδο» προσέθεσε η επικεφαλής της Κομισιόν λέγοντας: «Συνεπώς, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη θα επεξεργαστούμε δέσμη μέτρων που θα λαμβάνουν υπόψη την ειδική φύση της σχέσης μας με τους προμηθευτές, είτε πρόκειται για αναξιόπιστους προμηθευτές όπως η Ρωσία είτε για αξιόπιστους φίλους όπως η Νορβηγία. Συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό κ. Στέρε να συστήσουμε μια ειδική ομάδα. Οι ομάδες έχουν ξεκινήσει τις εργασίες τους.»
ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΙΚΤΩΝ
«Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται άλλο ένα σημαντικό θέμα. Σήμερα η αγορά μας φυσικού αερίου έχει αλλάξει θεαματικά: από το αέριο αγωγών κυρίως σε αυξανόμενες ποσότητες ΥΦΑ.
Αλλά ο δείκτης αναφοράς που χρησιμοποιείται στην αγορά φυσικού αερίου, ο TTF, δεν έχει προσαρμοστεί. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή θα εργαστεί για την καθιέρωση πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη.
Συγχρόνως γνωρίζουμε ότι οι εταιρείες ενέργειας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στην προθεσμιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που απειλεί τη λειτουργία του ενεργειακού μας συστήματος» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν και είπε ότι: «Θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές της αγοράς ώστε να μετριάσουμε τα προβλήματα αυτά τροποποιώντας τους κανόνες σχετικά με τις εγγυήσεις και λαμβάνοντας μέτρα για να περιοριστούν οι ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών.»
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΕΛΙΞΙΑ
«Τον Οκτώβριο θα τροποποιήσουμε το προσωρινό πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων, έτσι ώστε να επιτραπεί η παροχή κρατικών εγγυήσεων και παράλληλα να διαφυλαχθούν οι ίσοι όροι ανταγωνισμού» τόνισε η κα. φον ντερ Λάιεν και είπε:
«Όλα αυτά αποτελούν πρώτα βήματα. Αλλά καθώς αντιμετωπίζουμε αυτήν την άμεση κρίση, πρέπει επίσης να κοιτάξουμε μπροστά. Ο τρέχων σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας – που βασίζεται σε αξιολογική κατάταξη – δεν εξυπηρετεί πλέον τους καταναλωτές. Οι καταναλωτές πρέπει να επωφεληθούν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χαμηλού κόστους.
Έτσι, πρέπει να σταματήσουμε την κυριαρχική επιρροή του φυσικού αερίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Προς τον σκοπό αυτόν θα προχωρήσουμε σε σφαιρική και σε βάθος αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να κάνω μια σημαντική παρατήρηση. Πριν από μισό αιώνα, τη δεκαετία του 1970, ο κόσμος αντιμετώπισε και πάλι κρίση με τα ορυκτά καύσιμα. Κάποιοι από εμάς θυμόμαστε τα Σαββατοκύριακα χωρίς αυτοκίνητο για να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Δεν αλλάξαμε όμως πορεία. Δεν απεξαρτηθήκαμε από το πετρέλαιο. Το χειρότερο όμως ήταν ότι τα ορυκτά καύσιμα έλαβαν μαζικές επιδοτήσεις.
Αυτό ήταν λάθος, όχι μόνο για το κλίμα, αλλά και για τα δημόσια οικονομικά, και για την ανεξαρτησία μας. Λάθος που πληρώνουμε ακόμη σήμερα.
Μόνο λίγοι είχαν τη διορατικότητα να κατανοήσουν ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν ήταν η τιμή των ορυκτών καυσίμων αλλά τα ίδια τα ορυκτά καύσιμα. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι Δανοί φίλοι μας.
Όταν ξέσπασε η πετρελαϊκή κρίση, η Δανία έθεσε σε εφαρμογή ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Έθεσε έτσι τα θεμέλια για την παγκόσμια πρωτοπορία της στον τομέα αυτόν και δημιούργησε δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Έτσι πρέπει να κινηθούμε. Δεν φτάνει να βρούμε μια εύκολη λύση. Πρέπει να αλλάξουμε πλεύση, να κάνουμε ένα άλμα προς το μέλλον.»
ΤΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ
«Πρόκειται να συστήσουμε μια νέα Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν και τόνισε: «Αποστολή της θα είναι να συμβάλει στην παροχή εγγυήσεων για την αγορά υδρογόνου, κάνοντας ιδίως χρήση των πόρων του Ταμείου Καινοτομίας.
Θα μπορέσει να επενδύσει 3 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να βοηθήσει στην οικοδόμηση της μελλοντικής αγοράς υδρογόνου. Έτσι θα προχωρήσει η οικονομία του μέλλοντος. Έτσι κάνουμε πράξη την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία μας.»
ΕΥΕΛΙΚΤΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
Σε σχέση με τα δημοσιονομικά ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το NextGenerationEU τόνωσε σημαντικά την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας. Και η πορεία του μόλις ξεκίνησε. Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί στα κράτη μέλη 100 δισεκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι 700 δισεκατομμύρια ευρώ δεν έχουν εισρεύσει ακόμα στην οικονομία μας.
Το NextGenerationEU θα εξασφαλίσει διαρκή ροή επενδύσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης. Σημαίνει ανακούφιση για την οικονομία μας. Αλλά πάνω απ’ όλα σημαίνει ανανέωση.
Το μέσο αυτό χρηματοδοτεί νέες ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάρκα, τρένα υψηλής ταχύτητας και ανακαινίσεις εξοικονόμησης ενέργειας.
Αν και σχεδιάσαμε το NextGenerationEU πριν από σχεδόν δύο χρόνια, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη σήμερα.
Οπότε ας συνεχίσουμε σε αυτήν την τροχιά. Ας φροντίσουμε να φτάσουν τα χρήματα εκεί που πρέπει. Το μέλλον των παιδιών μας απαιτεί να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα αλλά και να προβούμε σε βιώσιμες επενδύσεις. Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε τη μετάβαση σε μια ψηφιακή και κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Αλλά παράλληλα πρέπει να αναγνωρίσουμε μια νέα πραγματικότητα με υψηλότερο δημόσιο χρέος.
Χρειαζόμαστε δημοσιονομικούς κανόνες που θα καθιστούν δυνατές τις στρατηγικές επενδύσεις αλλά παράλληλα θα προστατεύουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Κανόνες, οι οποίοι θα είναι κατάλληλοι για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της τρέχουσας δεκαετίας.
Τον Οκτώβριο θα παρουσιάσουμε νέες ιδέες για την οικονομική μας διακυβέρνηση. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες βασικές αρχές.
Τα κράτη – μέλη θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη μείωση του χρέους τους.
Αλλά θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη λογοδοσία όσον αφορά την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Θα πρέπει να υπάρχουν απλούστεροι κανόνες που θα μπορούν να τους ακολουθούν όλοι.
Ας ανακαλύψουμε εκ νέου το πνεύμα του Μάαστριχτ – η σταθερότητα και η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζουν» είπε με νόημα.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΜμΕ
«Χρειαζόμαστε ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, ένα εργατικό δυναμικό με κατάλληλες δεξιότητες και πρόσβαση στις πρώτες ύλες που χρειάζεται η βιομηχανία μας. Η μελλοντική μας ανταγωνιστικότητα εξαρτάται από αυτά. Πρέπει να εξαλείψουμε τα εμπόδια που δεν αφήνουν τις μικρές επιχειρήσεις μας να πάνε μπροστά.
Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της μετάβασης, διότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της μακράς ιστορίας της βιομηχανικής υπεροχής της Ευρώπης. Και ανέκαθεν έδιναν προτεραιότητα στους εργαζομένους τους – ακόμη και σε περιόδους κρίσης.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός και η αβεβαιότητα τις βαρύνουν δυσανάλογα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα προτείνουμε μια δέσμη μέτρων αρωγής για τις ΜμΕ.
Θα περιλαμβάνει πρόταση για ένα ενιαίο σύνολο φορολογικών κανόνων για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρώπη – το οποίο φέρει την ονομασία “BEFIT“.
Αυτό θα διευκολύνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ένωση. Μείωση της γραφειοκρατίας σημαίνει καλύτερη πρόσβαση στον δυναμισμό μιας ηπειρωτικής αγοράς.
Και θα αναθεωρήσουμε την οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών, διότι απλά δεν είναι δίκαιο 1 στις 4 πτωχεύσεις να οφείλεται σε μη εμπρόθεσμη εξόφληση τιμολογίων.
Για εκατομμύρια οικογενειακές επιχειρήσεις αυτό θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας στις τρικυμίες.
Η έλλειψη προσωπικού αποτελεί ακόμα μία πρόκληση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ο αριθμός των ανέργων είναι πιο χαμηλός από ποτέ» ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν.
ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ
Σε σχέση με τη διαφαινόμενη εξάρτηση από την Κίνα η πρόεδρος της Κομισιόν είπε: «Ως το 2030 οι ανάγκες μας για σπάνιες γαίες αναμένεται να πενταπλασιαστούν. Κι αυτό είναι καλό σημάδι!
Διότι αυτό δείχνει με τι ρυθμό προχωράει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία μας. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι, επί του παρόντος, μία μόνο χώρα κυριαρχεί στην αγορά. Πρέπει να αποφύγουμε να βρεθούμε ξανά σε σχέση εξάρτησης όπως συνέβη με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Κι εδώ σημαντικό ρόλο παίζει η εμπορική πολιτική μας. Νέες εταιρικές σχέσεις μΆς βοηθούν όχι μόνο να ενισχύσουμε την οικονομία μας, αλλά και να προωθήσουμε παγκοσμίως τα συμφέρονται και τις αξίες μας.
Με ομοφρονούντες εταίρους μπορούμε να εξασφαλίσουμε εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα και πέραν των συνόρων μας.
Προπάντων, πρέπει να ανανεώσουμε τις σχέσεις μας με τους εν λόγω εταίρους και με τις σημαντικές περιφέρειες ανάπτυξης.
Ως εκ τούτου, θα υποβάλω προς κύρωση τις συμφωνίες με τη Χιλή, το Μεξικό και τη Νέα Ζηλανδία.
Παράλληλα θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με σημαντικούς εταίρους όπως η Αυστραλία και η Ινδία. Ωστόσο, η διασφάλιση των προμηθειών αποτελεί μονάχα ένα πρώτο βήμα.
Η επεξεργασία των μετάλλων αυτών είναι εξίσου κρίσιμη. Σήμερα, η Κίνα ελέγχει παγκοσμίως τον κλάδο μεταποίησης. Σχεδόν το 90 % των σπάνιων γαιών και το 60 % του λιθίου υποβάλλονται σε επεξεργασία στην Κίνα.
Θα εντοπίσουμε στρατηγικά έργα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, από την εξόρυξη έως τη διύλιση, από την επεξεργασία έως την ανακύκλωση. Και θα δημιουργήσουμε στρατηγικά αποθέματα εκεί όπου ο εφοδιασμός απειλείται.
Έτσι λοιπόν, ανακοινώνω σήμερα μία ευρωπαϊκή πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Ξέρουμε ότι η προσέγγιση αυτή φέρνει αποτελέσματα.
Πέντε χρόνια πριν, η Ευρώπη δρομολόγησε τη συμμαχία για τους συσσωρευτές. Σύντομα λοιπόν, τα δύο τρίτα των μπαταριών που χρειαζόμαστε θα παράγονται στην Ευρώπη.
Πέρυσι ανήγγειλα την ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα. Και τους επόμενους μήνες θα αρχίσουν οι εργασίες για το πρώτο γιγαεργοστάσιο μικροκυκλωμάτων.
Πρέπει τώρα να επαναλάβουμε αυτήν την επιτυχία.
Γι’ αυτόν τον λόγο λοιπόν θα αυξήσουμε τη χρηματοδοτική συμμετοχή μας σε σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Και για το μέλλον, θα προωθήσω τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας. Ας σιγουρευτούμε ότι το μέλλον της βιομηχανίας θα σφυρηλατηθεί στην Ευρώπη» είπε.
ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΕ ΑΦΡΙΚΗ – ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Παράλληλη η πρόεδρος της Επιτροπής έκανε άνοιγμα σε άλλες περιοχές καθώς η Ρωσία όπως φαίνεται «παίζει» με την Ασία.
«Με τους εταίρους στην Αφρική μας κατασκευάζουμε δύο εργοστάσια στη Ρουάντα και τη Σενεγάλη για την παρασκευή εμβολίων mRNA.
Θα φτιάχνονται στην Αφρική, για την Αφρική, με τεχνολογία παγκόσμιας κλάσης. Υιοθετούμε τώρα ξανά αυτήν την προσέγγιση σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής δέσμευσης.
Κάτι τέτοιο απαιτεί επενδύσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Έτσι λοιπόν, για να το κάνουμε πραγματικότητα, θα συνεργαστούμε με τους φίλους μας στις ΗΠΑ και με άλλους εταίρους της G7.»
Ξεκάθαρο μήνυμα στον Πούτιν: “Οι κυρώσεις ήρθαν για να μείνουν”
Στην αρχή της ομιλίας της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, ενώ απευθύνθηκε και στην Ολένα Ζελένσκι, η οποία ήταν προσκεκλημένη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, έστειλε ηχηρό μήνυμα στον Πούτιν, ξεκαθαρίζοντας πως η Ε.Ε. δεν έχει καμία πρόθεση να άρει τις κυρώσεις στη Ρωσία.
“Όλοι θυμόμαστε εκείνο το πρωινό του Φεβρουαρίου όταν ξυπνήσαμε και είδαμε το κακό και ακούσαμε τους ήχους από τις σειρές του πολέμου. Δοκιμαζόμαστε απέναντι σε εκείνους που θέλουν να μας διχάσουν. Σήμερα, πρέπει να διασφαλίσουμε πως αυτό που θέλει να κάνει ο Πούτιν δεν θα περάσει. Θα αποτύχει. Η Ευρώπη και οι αξίες μας θα επικρατήσουν. Σήμερα, η τόλμη έχει ένα όνομα. Είναι η Ουκρανία. Έχει ένα πρόσωπο. Είναι αυτών που αντιπαρατίθενται στη ρωσική εισβολή. Η μνήμη των θυμάτων”, είπε μεταξύ άλλων η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία απευθύνθηκε στη σύζυγο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας: “Δώσατε σε όλους μας ελπίδα. Ελευθερία στην Ουκρανία!”.
Εν συνεχεία, τόνισε: “Η οικονομία της έχει πληγεί και η βιομηχανία της είναι σε διάλυση. Το Κρεμλίνο έφερε την οικονομική καταστροφή. Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος γι’ αυτή. Θέλω να το ξεκαθαρίσω: Οι κυρώσεις μας στη Ρωσία θα παραμείνουν. Ήρθαν και θα μείνουν. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική μας υποστήριξη προς την Ουκρανία”, παραθέτοντας και μία σειρά από μέτρα οικονομικής στήριξης στο Κίεβο.
Παραδέχτηκε μάλιστα πως “ένα μήνυμα από τον πόλεμο αυτό είναι ότι θα έπρεπε να έχουμε ακούσει όσους γνωρίζουν τον Πούτιν. Όλους τους Ρώσους δημοσιογράφους που είχαν εκθέσει τα εγκλήματά του, αλλά εκδιώχτηκαν από αυτόν”.
Να σημειωθεί πως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και στη Βασίλισσα Ελισάβετ, χαρακτηρίζοντάς τη “θρύλο” αλλά και “σταθερή στο καθήκον της” στη διάρκεια των 70 ετών της στον θρόνο.
Δείτε LIVE την ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις