Παγιδευμένοι στον φόβο και την ανασφάλεια οι Σύροι πρόσφυγες στον Λίβανο
Διαβάζεται σε 6'Καθώς ο Λίβανος δοκιμάζεται για πέμπτο χρόνο από τη σοβαρή οικονομική κρίση, οι Σύροι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν περισσότερη μισαλλοδοξία στη χώρα.
- 06 Ιουλίου 2024 07:16
«Εύχομαι να πεθάνω, ζούμε σε συνεχή αγωνία και τρόμο», λέει η Umm Khattab, μια Σύρια πρόσφυγας που εδώ και χρόνια αποκαλεί σπίτι της μια σαθρή σκηνή κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων του Λιβάνου.
Τα λόγια της αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στο Hermel, το Qaa και το Arsal του Λιβάνου, όπου αυτοσχέδιοι καταυλισμοί από μουσαμάδες και απορρίμματα καλύπτουν το άνυδρο τοπίο. Αυτά τα εύθραυστα καταφύγια προσφέρουν ελάχιστη προστασία από τα σκληρά στοιχεία της φύσης. Οι πρόσφυγες, στριμωγμένοι σε ανεπαρκείς χώρους με χωμάτινα δάπεδα και χωρίς θέρμανση, παλεύουν καθημερινά με το φόβο των σημείων ελέγχου ασφαλείας και των τοπικών εντάσεων.
«Ο φόβος κρατάει την 10μελή οικογένειά μου στριμωγμένη στη σκηνή όλη μέρα”, λέει ο Wael, ο οποίος πάσχει από υπέρταση και διαβήτη. «Δεν βγαίνουμε ποτέ από τη σκηνή μετά τις 6 το απόγευμα, καθώς τότε επιβάλλεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στους Σύρους. Τα παιδιά δεν βγαίνουν ποτέ έξω και αντιμετωπίζουν τον εκφοβισμό από τα παιδιά της περιοχής».
Ο Wael είναι ασθενής στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Hermel εδώ και μερικά χρόνια, λαμβάνοντας ζωτικής σημασίας φάρμακα για τις χρόνιες παθήσεις του. Αλλά τα πρόσφατα μέτρα έχουν καταστήσει την πρόσβαση στη σωτήρια περίθαλψη για τους πρόσφυγες όλο και πιο δύσκολη.
Από τον Απρίλιο, ο Λίβανος έχει εντείνει τις επιθέσεις, με αποτέλεσμα, οι Σύροι ασθενείς που αναζητούν υγειονομική περίθαλψη στις κλινικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Baalbek-Hermel να αντιμετωπίζουν αυξανόμενα εμπόδια λόγω φόβου και περιορισμού στην ελευθερία μετακίνησής τους. Για πολλούς πρόσφυγες, η απόφαση να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια είναι πλέον γεμάτη φόβο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Wael, ο οποίος πρέπει να διασχίσει ένα σημείο ελέγχου για να φτάσει στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Hermel.
«Αισθάνομαι πάντα ανήσυχος όταν έχω ραντεβού στην κλινική, εκμυστηρεύεται ο Wael. Φοβάμαι τα σημεία ελέγχου ασφαλείας. Το ραντεβού μου ήταν στις 20 Μαΐου, αλλά φοβόμουν να βγω έξω λόγω επιθέσεων στην περιοχή, οπότε αποφάσισα να μην πάω. Ο φόβος προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα μου και ανησυχώ ότι δεν θα έχω τα μέσα να το μειώσω».
Oι Σύροι με ληγμένα χαρτιά αρκετές φορές συλλαμβάνονται συχνά στα σημεία ελέγχου και απελαύνονται βίαια πίσω στη Συρία, συνήθως χωρίς την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο Λίβανο.
Άλλοι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις έχουν εγκαταλείψει εντελώς τα φάρμακα από φόβο να φύγουν από τη σκηνή τους για να τα πάρουν. Λίγα χιλιόμετρα μακριά, στη γειτονική Qaa, ο Amer, που ζει επίσης με υπέρταση, είχε ξεμείνει εντελώς από φάρμακα τον Απρίλιο.
«Μου τελείωσαν τα φάρμακα και δεν έχω τα μέσα ή το κουράγιο να πάω να τα ξαναπάρω», λέει ο Amer. Βλέπω εφιάλτες ότι με κυνηγούν οι αρχές. Δεν τολμώ να περάσω το σημείο ελέγχου και να με πάρουν μακριά από την οικογένειά μου ίσως για πάντα».
«Υποφέρω από υψηλή αρτηριακή πίεση», λέει ο Talal. «Άρχισα να παίρνω φάρμακα πριν από δύο μήνες λόγω ταχυκαρδίας και η πίεσή μου ανεβαίνει τακτικά πάνω από το φυσιολογικό όριο».
Ο μόνος τρόπος για να διασχίσει ο Talal το ορεινό τοπίο του Arsal για να πάρει τα φάρμακά του ήταν με μια κατεστραμμένη μοτοσικλέτα που κατασχέθηκε πρόσφατα. Μια πρόσφατη καταστολή σε όλη τη χώρα για τα μη εγγεγραμμένα οχήματα στο Λίβανο έχει κάνει πολλούς Σύρους να χάσουν τις μοτοσικλέτες τους – οι οποίες συχνά αποτελούν το μοναδικό μέσο μεταφοράς τους μετά την οικονομική κρίση.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται στο Baalbek-Hermel, στα βορειοανατολικά της χώρας, από το 2010. Για πάνω από μια δεκαετία, παρέχουν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων της παιδιατρικής, της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, της θεραπείας μη μεταδοτικών ασθενειών, των εμβολιασμών κατά των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν και της υποστήριξης της ψυχικής υγείας τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για την τοπική κοινότητα. Επί του παρόντος, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα λειτουργούν μια κλινική στο Arsal και μια άλλη στο Hermel.
Καθώς ο Λίβανος δοκιμάζεται για πέμπτο χρόνο από τη σοβαρή οικονομική κρίση, οι Σύροι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν περισσότερη μισαλλοδοξία στη χώρα. Η οικονομική δυσπραγία, η οποία επιδεινώνεται από τον φόβο της μετακίνησης, έχει αναγκάσει τους πρόσφυγες να επιλέξουν ανάμεσα στην ασφάλεια και την υγεία τους. Ακόμη πιο χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων των προσφύγων βρίσκεται η ψυχική τους υγεία.
Ο πόλεμος στη Συρία που ξεκίνησε το 2011 οδήγησε σε εκτεταμένες καταστροφές και βία, εκτοπίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε γειτονικές χώρες. Η συνεχιζόμενη αστάθεια έχει καταστήσει τη Συρία ανασφαλή και την επιστροφή πολλών ανθρώπων δύσκολη στην πατρίδα τους. Η πρόσβαση των ευάλωτων κοινοτήτων στην υγειονομική περίθαλψη στο βόρειο Λίβανο δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από το φόβο ή τον εκφοβισμό. Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να πρέπει να επιλέγουν μεταξύ της ασφάλειάς τους και της αναζήτησης ιατρικής βοήθειας.