Παγκόσμια ανησυχία ότι ο Λίβανος θα γίνει δεύτερη Γάζα

Διαβάζεται σε 5'
Κάτοικοι στο Λίβανο δίπλα στα χαλάσματα
Κάτοικοι στο Λίβανο δίπλα στα χαλάσματα (AP Photo/Leo Correa)

Κλιμακώνεται η ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Οι συστάσεις από ΟΗΕ και ΠΟΥ.

Την ώρα που οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις επελαύνουν καθημερινά σε ολοένα και περισσότερες περιοχές στο νότιο Λίβανο, προκαλώντας τον εκτοπισμό εκατομμυρίων αμάχων, η παγκόσμια αγωνία ότι ο Λίβανος θα μετατραπεί σε μία “δεύτερη Γάζα” κλιμακώνεται διαρκώς.

Άλλωστε το μήνυμα του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, το βράδυ της Τρίτης (8/10), προς τον Λιβανέζικο λαό να “σώσει τη χώρα του, προτού πέσει στην άβυσσο ενός μακροχρόνιου πολέμου, που θα οδηγήσει σε καταστροφές και βάσανα, σαν αυτά που βλέπουμε στη Γάζα, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

Ξεριζωμένοι σε μία στιγμή

Ο ΟΗΕ με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπιστική κρίση που ήδη βιώνει ο Λίβανος, τονίζοντας ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών και των απανωτών εντολών εκκένωσης, εκφράζοντας την ανησυχία πως ό,τι συνέβη στη Γάζα, θα συμβεί και στον Λίβανο.

“Είναι αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων που ξαφνικά ξεριζώθηκαν, εκτοπίστηκαν και έχασαν τα πάντα, χωρίς επιπλέον πόρους”, δήλωσε ο Matthew Hollingworth, διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) για τον Λίβανο. Η χώρα αυτή δεν ήταν προετοιμασμένη, εξαιτίας όλων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια. Θα είναι ένας δύσκολος αγώνας, πρόσθεσε, εξηγώντας πως μετά την πανδημία και την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020, τα επίπεδα φτώχειας εκτοξεύτηκαν.

“Έχουμε δει φρικτές περιπτώσεις αναγκαστικών εντολών εκκένωσης, όπου οι άνθρωποι είχαν πολύ λίγες ώρες να προετοιμαστούν και να φύγουν, δήλωσε ο κ. Hollingworth. Όπως είπε, “οι επτά περιοχές που συνορεύουν με το Ισραήλ και οι νότιες συνοικίες της Βηρυτού έχουν αδειάσει από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.. Πολλές από αυτές τις πόλεις, χωριά και συνοικίες δεν είναι πια παρά ερείπια”.

Εκτοπισμένοι πολίτες του Λιβάνου στα σύνορα με τη Συρία (AP Photo/Omar Sanadiki)

“Οι πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν το ύψιστο τίμημα, με τα νοσοκομεία και τα σχολεία που κλείνουν, με τον εκτοπισμό ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, με τους νεκρούς. Η καταστροφή είναι απερίγραπτη για όλους στον Λίβανο, όπως και στη Γάζα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί“, δήλωσε από την πλευρά του ο Jeremy Laurence από το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, OHCHR.

Καταφύγια ασφυκτικά γεμάτα

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 200.000 άνθρωποι ζουν τώρα στα 973 επίσημα καταφύγια που βρίσκονται στη Βηρυτό και τον βόρειο Λίβανο, σύμφωνα με το WFP.

Ο κ. Hollingworth ανέφερε ότι 773 από αυτά “είναι ασφυκτικά γεμάτα μέχρι το τελευταίο τετραγωνικό”, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι στον Νότο αποφάσισαν να μετακινηθούν όχι μόνο επειδή τα σπίτια και η γη τους καταστράφηκαν, αλλά επειδή έχουν χάσει “οικογένεια, φίλους, κοινότητες και φοβούνται τρομερά για το τι πρόκειται να ακολουθήσει”.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από τις 16 Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 17 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας, με αποτέλεσμα 65 νεκρούς και 42 τραυματίες. Την ίδια στιγμή πάνω από 96 κέντρα υγείας και ιατρικές εγκαταστάσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν στον νότιο Λίβανο ενώ πέντε νοσοκομεία έχουν πλέον πάψει να λειτουργούν είτε λόγω φυσικών ζημιών είτε λόγω προβλημάτων υποδομής.

“Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου είναι πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος ξεσπάσματος ασθενειών, όπως η οξεία υδαρής διάρροια, η ηπατίτιδα Α και ένας αριθμός ασθενειών που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό”, τόνισε επίσης σήμερα σε ενημέρωση του Τύπου στη Γενεύη μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Βηρυτό ο υπεύθυνος του ΠΟΥ για τον Λίβανο Ιαν Κλαρκ.

Ο Νετανιάχου κάλεσε τους Λιβανέζους να “σώσουν” την χώρα τους

Νωρίτερα σήμερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απευθυνόμενος στο μήνυμά του στον λιβανέζικο λαό δήλωσε, μεταξύ άλλων,

“Τώρα εσείς, ο λιβανέζικος λαός, βρίσκεστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Είναι δική σας επιλογή. Μπορείτε τώρα να πάρετε πίσω τη χώρα σας και να την επιστρέψετε σε έναν δρόμο ειρήνης και ευημερίας.

Έχετε την ευκαιρία να σώσετε τον Λίβανο προτού πέσει στην άβυσσο ενός μακροχρόνιου πολέμου που θα οδηγήσει σε καταστροφές και βάσανα όπως βλέπουμε στη Γάζα [..] Λαέ του Λιβάνου: Απελευθερώστε τη χώρα σας από τη Χεζμπολάχ για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Απελευθερώστε τη χώρας σας από τη Χεζμπολάχ ώστε οι μελλοντικές γενιές των παιδιών του Λιβάνου και του Ισραήλ να μην γνωρίσουν ούτε πόλεμο ούτε αιματοχυσία αλλά να ζήσουν επιτέλους μαζί εν ειρήνη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα