Παγκόσμιος Συναγερμός για τη Μετάλλαξη Όμικρον: Σύσταση ΠΟΥ να μην ταξιδεύουν οι άνω των 60 – Τι ισχύει για τα εμβόλια
Ο ΠΟΥ συνιστά στους άνω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδεύουν λόγω της Μετάλλαξης Όμικρον. Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η νέα παραλλαγή. Τι λέει ο ιδρυτής της BioNTech για την προστασία από το εμβόλιο.
- 30 Νοεμβρίου 2021 21:46
Τα άτομα που κινδυνεύουν από τον νέο κορονοϊό, περιλαμβανομένων των άνω των 60 ετών, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια, συνέστησε την Τρίτη (30/11) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την εμφάνιση της νέας ανησυχητικής Μετάλλαξης Όμικρον.
“Θα πρέπει να συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες (για παράδειγμα: καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη) να αναβάλουν το ταξίδι τους”, γράφει ο ΠΟΥ σε ένα τεχνικό έγγραφο.
Την ίδια ώρα, αυτός ο οργανισμός, με έδρα τη Γενεύη, τις συστάσεις του οποίου δεν ακολουθούν πάντα τα 194 κράτη μέλη του, προειδοποιεί ότι οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, καλώντας τις χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται σε μια αξιολόγηση των κινδύνων.
“Οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διεθνή διασπορά και θα επιβαρύνουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης. Επιπλέον, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες υγειονομικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποθαρρύνοντας τις χώρες να αναφέρουν και να μοιράζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεδομένα προσδιορισμού αλληλουχίας”, τονίζει ο ΠΟΥ στο τεχνικό έγγραφο.
“Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιβατών πριν από το ταξίδι και/ή κατά την άφιξή τους και τη χρήση τεστ SARS-COV-2 ή την επιβολή καραντίνας σε διεθνείς ταξιδιώτες, έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση των κινδύνων”, λέει ο ΠΟΥ στις ταξιδιωτικές συστάσεις του.
Τουλάχιστον 56 χώρες έχουν ανακοινώσει έως τις 28 Νοεμβρίου την εφαρμογή ταξιδιωτικών μέτρων που στοχεύουν στο να καθυστερήσουν την εισαγωγή της Όμικρον, σημείωσε ο Οργανισμός.
“Όλα τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά με τους κινδύνους, χρονικά περιορισμένα και πρέπει να εφαρμόζονται με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των επιβατών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών”, γράφει ο ΠΟΥ.
Υπενθυμίζει, επίσης, ότι “τα απαραίτητα διεθνή ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών και έκτακτης ανάγκης ταξιδιών, των επαναπατρισμών και των αερομεταφορών ειδών πρώτης ανάγκης, πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητα”.
Μετάλλαξη Όμικρον: “Παρούσα” στην Ευρώπη πριν σημάνει συναγερμός
Κούσματα λοίμωξης – συνολικά 42 – από την παραλλαγή Όμικρον έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σε δέκα χώρες της Ευρώπης, βάσει επίσημης ενημέρωσης της επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), Αντρέα Αμόν.
Στην Ολλανδία, δε, διαπιστώθηκε πως η παραλλαγή ήταν “παρούσα” ήδη από τις 19 Νοεμβρίου, δηλαδή αρκετές ημέρες πριν σημάνει παγκόσμιος συναγερμός μετά την αναφορά της Νότιας Αφρικής στον ΠΟΥ για την ανίχνευση του νέου στελέχους που έγινε την 24η Νοεμβρίου.
Το παραλλαγμένο στέλεχος ταυτοποιήθηκε σε δύο δείγματα τεστ που είχαν ληφθεί στην Ολλανδία πριν φθάσουν οι δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική με επιβάτες φορείς του νέου στελέχους στις 26 Νοεμβρίου, δήλωσαν την Τρίτη (30/11), Ολλανδοί υγειονομικοί αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας (RIVM), η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε σε δύο δείγματα τεστ που ελήφθησαν στις 19 και στις 23 Νοεμβρίου, ενώ δεν είναι σαφές εάν οι νοσούντες είχαν επισκεφθεί τη Νότια Αφρική.
Παράλληλα, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η Όμικρον μπορεί ήδη να εξαπλώνεται στην κοινότητα, οι γερμανικές υγειονομικές Αρχές ανέφεραν πως ανιχνεύτηκε το νέο στέλεχος σε άνδρα που δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε και είχε έλθει σε επαφή με κάποιον μου είχε ταξιδέψει, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian.
Ιδρυτής BioNTech: Το εμβόλιο προστατεύει από σοβαρή νόσηση της Όμικρον
Η Μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες μολύνσεις μεταξύ των εμβολιασμένων, αλλά πιθανότατα θα παραμείνουν προστατευμένοι από μια σοβαρή νόσηση, σημείωσε την Τρίτη (30/11) ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής της.
Ενώ η νέα παραλλαγή μπορεί να παρακάμπτει τα αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο, ο ιός πιθανότατα θα παραμείνει ευάλωτος στα κύτταρα του ανοσοποιητικού που τον καταστρέφουν μόλις εισέλθει στο σώμα, τόνισε ο διακεκριμένος επιστήμονας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Dow Jones.
“Το μήνυμά μας είναι: Μην φρικάρετε, το σχέδιο παραμένει το ίδιο. Επιταχύνετε τη χορήγηση της τρίτης δόσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με βάση τα δεδομένα για τους μηχανισμούς των εμβολίων και τη βιολογία των παραλλαγών, ο Δρ. Σαχίν υποθέτει ότι τα ανοσοποιημένα άτομα θα έχουν υψηλό επίπεδο προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης, ακόμη και αν μολυνθούν από τη νέα μετάλλαξη.
Το ίδιο υποστήριξε νωρίτερα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, όπου ανέφερε πως το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech πιθανότατα προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι μιας σοβαρής νόσησης από τη νέα Μετάλλαξη Όμκρον.
Τα σχόλια του επικεφαλής της BioNTech, η οποία από κοινού έφτιαξε εμβόλιο κατά του κορονοϊού με την Pfizer, έρχονται να προστεθούν στις εκτιμήσεις που εκφράζουν τις τελευταίες μέρες οι παραγωγοί εμβολίων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος στη νέα μετάλλαξη, οι οποίες μερικές φορές είναι αντιφατικές, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για την προστασία έναντι της νέας παραλλαγής.
Σημειώνεται, ότι στελέχη της Moderna δήλωσαν νωρίτερα ότι οι πολλές μεταλλάξεις της Όμικρον υποδηλώνουν ότι θα χρειαστούν νέα εμβόλια, προκαλώντας πτώση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο ανέπτυξε ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού με την AstraZeneca, είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα παρέχουν κάποια προστασία έναντι του νέου στελέχους.
Δοκιμές για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Όμικρον
Ο Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε, επίσης, πως διεξάγονται εργαστηριακές δοκιμές για την ανάλυση του αίματος ατόμων που είχαν δύο ή τρεις δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου κατά του κορονοϊού, για να διαπιστωθεί εάν τα αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί απενεργοποιούν την Μετάλλαξη Όμικρον.
Τα αποτέλεσματα των δοκιμών, που θα έρθουν μετά από δύο βδομάδες, θα δώσουν απάντηση στο αν θα χρειαστεί να παρασκευαστούν νέα εμβόλια.
Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι θα χρησιμοποιήσει ταχείες διαδικασίες για να εγκρίνει νέες εκδόσεις των εμβολίων Covid-19 για την αντιμετώπιση της Μετάλλαξης Όμικρον, εάν οι τρέχουσες αποδειχθούν ανεπαρκείς για την καταπολέμηση της νέας παραλλαγής.
Θα χρειαστούν 100 ημέρες για την κυκλοφορία ενός νέου εμβολίου
Αν τελικά χρειαστεί να αναπτυχθούν νέα εμβόλια, τότε αυτά θα μπορούν να παραχθούν πολύ γρήγορα, σε διάρκεια 100 ημερών, δήλωσε την Τρίη (30/11) ο Διευθύνων Δύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.
Σε αναρτήσεις του στο Twitter, έγραψε χαρακτηριστικά:
“Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε μια μετάλλαξη όπως η Όμικρον. Από μελέτες των παραλλαγών Βήτα και Δέλτα, δημιουργήσαμε μια προσέγγιση ανάπτυξης και παραγωγής παραλλαγμένων εκδοχών του εμβολίου μας σε 100 ημέρες, αν χρειαστεί, και θα το θέσουμε προς έγκριση στις ρυθμιστικές αρχές.
Ακόμη, πιστεύουμε πως η καλύτερη κάλυψη κατά της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον και όποιου νέου στελέχους ενδέχεται να εμφανιστεί, είναι ο πλήρης κι ο αναμνηστικός εμβολιασμός όλων όσοι έχουν τις προϋποθέσεις, όπως συστήνεται
Αν εγκριθεί, είμαστε βέβαιοι ότι η από τους στόματος αντιική θεραπεία μας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της σοβαρότητας της νόσου και αναμένουμε τώρα πως μπορούμε να παραδώσουμε χάπια για 80 εκατομμύρια θεραπείες, περισσότερα σε σχέση με την αρχική μας εκτίμηση τών 50 εκατομμύριων. Προχωρώντας μπροστά, θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε την επιστήμη στον συνεχιζόμενο αγώνα μας”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις