Παλαιστίνη: Διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο φώναξαν “όχι” στον πόλεμο

Διαβάζεται σε 4'
Παλαιστίνη: Διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο φώναξαν “όχι” στον πόλεμο
AP Photo/Aijaz Rahi

Διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις του κόσμου, με τις εκδηλώσεις να αναμένεται να κορυφωθούν τη Δευτέρα, ημερομηνία που σηματοδοτεί την επέτειο από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Μεγάλο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε σήμερα (5/10) στο πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός.

Στιγμιότυπο από την πορεία στην Αθήνα AP Photo/Yorgos Karahalis

Στιγμιότυπο από την πορεία στην Αθήνα AP Photo/Yorgos Karahalis

Δεκάδες χιλιάδες υπέρμαχοι των Παλαιστινίων κατέβηκαν, επίσης, στους δρόμους και σε άλλες μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, με ένα κοινό αίτημα: την κατάπαυση του πυρός, καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ, που σηματοδότησαν το ανελέητο σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Στιγμιότυπο από την πορεία στη Ρώμη AP Photo/Andrew Medichini

Οι εκδηλώσεις αναμένεται να κορυφωθούν τη Δευτέρα (7/10), ημερομηνία που σηματοδοτεί την επέτειο.

Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ του παλαιστινιακού λαού στη Ρώμη, ξέσπασαν επεισόδια. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και γκλοπ, για να διαλύσει βίαια τους διαδηλωτές. Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και αυτοσχέδιες βόμβες προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και ρίψεις νερού, διαλύοντας τελικά το πλήθος. Η διαδήλωση στη Ρώμη ήταν ήρεμη νωρίτερα, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως «Ελευθερία στην Παλαιστίνη, ελευθερία στον Λίβανο», κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πανό που ζητώντας άμεση παύση της σύγκρουσης.

Στιγμιότυπο από την πορεία στη Ρώμη AP

Στο Λονδίνο, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ράσελ υπό έντονη αστυνομική παρουσία. Ορισμένοι από τους διοργανωτές της πορείας είχαν δηλώσει ότι σχεδίαζαν να στοχοποιήσουν εταιρείες και ιδρύματα που θεωρούν “συνένοχα στα εγκλήματα του Ισραήλ”, όπως η Barclays Bank και το Βρετανικό Μουσείο. Το κλίμα ήταν τεταμένο καθώς διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης και αντιδιαδηλωτές, ορισμένοι κρατώντας σημαίες του Ισραήλ, περνούσαν ο ένας δίπλα στον άλλον. Συμπλοκές ξέσπασαν όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν ακτιβιστές που επιχείρησαν να διασπάσουν τον κλοιό. Δεκαπέντε άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία της διατάραξης της δημόσιας τάξης και επιθέσεων, σύμφωνα με την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Στην πόλη του Αμβούργου, στη βόρεια Γερμανία, περίπου 950 άτομα πραγματοποίησαν ειρηνική διαδήλωση, κρατώντας παλαιστινιακές και λιβανέζικες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως “Σταματήστε τη γενοκτονία”, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, που επικαλέστηκε την αστυνομία. Δύο μικρότερες αντιδιαδηλώσεις υπέρ του Ισραήλ πραγματοποιήθηκαν χωρίς να προκληθούν επεισόδια.

AP

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ειρηνικά στην πλατεία Ρεπουμπλίκ στο Παρίσι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τους Παλαιστίνιους και τους Λιβανέζους. Πολλοί κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και αφίσες με συνθήματα όπως «σταματήστε τη γενοκτονία», «ελευθερώστε την Παλαιστίνη» και «κάτω τα χέρια από τον Λίβανο».

Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης σχεδίαζαν να συμμετάσχουν σε πορείες και σε άλλες πόλεις, όπως στην Ουάσινγκτον, την Times Square στη Νέα Υόρκη και σε αρκετές ακόμη στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως η Δανία, η Ελβετία, η Νότια Αφρική και η Ινδία. Στις Φιλιππίνες, δεκάδες αριστεροί ακτιβιστές διαδήλωσαν κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μανίλα, όπου η αστυνομία τους εμπόδισε να πλησιάσουν το κτιριακό συγκρότημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα