Παλαιστίνη: Φόβοι για έκρηξη κρουσμάτων στη Δυτική Όχθη
Με την έξαρση κρουσμάτων να επιδεινώνεται, η ανησυχία αυξάνει και στους 19 καταυλισμούς στη Δυτική Όχθη, όπου ζουν 190.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.
- 30 Ιουλίου 2020 12:20
Η μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων του κορονοϊού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη προκαλεί ανησυχία για έκρηξη της επιδημίας στους καταυλισμούς των Παλαιστίνιων προσφύγων, όπου είναι δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω του υπερπληθυσμού.
Στην αρχή της πανδημίας covid-19 η Παλαιστινιακή Αρχή επέβαλε lockdown προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού στη Δυτική Όχθη.
Όμως όταν άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα, στα τέλη Μαΐου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων άρχισε να σημειώνει και πάλι άνοδο. Το γεγονός αποδόθηκε στον μη σεβασμό των κανόνων που αφορούν τις συγκεντρώσεις πολιτών, αλλά και στη μετακίνηση εργατών από τη Δυτική Όχθη στο Ισραήλ, όπου τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται επίσης ρεκόρ νέων κρουσμάτων.
Από τον Μάρτιο όταν η covid-19 έκανε την εμφάνισή της στη Δυτική Όχθη, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας έχει καταγράψει περισσότερα από 10.860 κρούσματα και περισσότερους από 75 θανάτους. Μόνο τον Ιούλιο καταγράφηκαν περισσότερα από 8.500 κρούσματα και σχεδόν 70 θάνατοι, έναντι 2.350 κρουσμάτων και πέντε θανάτων την περίοδο Μαρτίου- Ιουνίου.
Με την υγειονομική κρίση να επιδεινώνεται, η ανησυχία αυξάνει και στους 19 καταυλισμούς προσφύγων στη Δυτική Όχθη, όπου ζουν 190.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, στους οποίους παρέχει ιατρική βοήθεια η υπηρεσία του ΟΗΕ (UNRWA), ενώ διαχειρίζεται τα σχολεία της.
Στον καταυλισμό αλ Αμάρι, κοντά στη Ραμάλα, 8.000 άνθρωποι ζουν σε μια περιοχή μικρότερη του ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου.
“Δεν υπάρχει ούτε χώρος για να εφαρμοστεί η κοινωνική αποστασιοποίηση, ούτε κατάλληλοι χώροι για καραντίνα”, κατήγγειλε ο Τάχα αλ Μπες μέλος της επιτροπής διαχείρισης του καταυλισμού.
Προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα ή θάνατοι στον αλ Αμάρι, αλλά η επιτροπή διαχείρισης παρακολουθεί με ανησυχία όσα συμβαίνουν σε άλλους καταυλισμούς.
Στον Τζαλαζούν, επίσης κοντά στη Ραμάλα, σχεδόν 200 κρούσματα έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες και δύο θάνατοι μεταξύ των σχεδόν 8.000 προσφύγων. Ο απολογισμός είναι αντίστοιχος στον καταυλισμό αλ Φάουαρ κοντά στη Χεβρόνα.
Η συζήτηση της ημέρας είναι ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση της έκτακτης υγειονομικής κρίσης στους καταυλισμούς; Η Παλαιστινιακή Αρχή ή η UNRWA;
Σύμφωνα με τον Άχμεντ Χανούν, επικεφαλής για τους πρόσφυγες στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η UNRWA πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης. Όμως “επιθυμούμε να εργαστούμε μαζί τους”, επεσήμανε, τονίζοντας ότι “ανησυχεί σοβαρά” για την κατάσταση.
Για την UNRWA η υγειονομική κρίση ξεσπά σε μια περίοδο ευαίσθητη, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει.
“Η κατάσταση στους καταυλισμούς είναι πολύ ανησυχητική, κυρίως καθώς γνωρίζουμε τις οικονομικές δυσκολίες της υπηρεσίας”, επεσήμανε ο Κάζεμ Αμπού Χάλαφ, εκπρόσωπος της UNRWA στη Δυτική Όχθη.
Το 2018 οι ΗΠΑ, μέχρι πρότινος βασικός δωρητής της υπηρεσίας, ανέστειλαν την οικονομική τους συνεισφορά, η οποία ανερχόταν σε 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Έκτοτε η υπηρεσία έχει αυξήσει τις εκκλήσεις για δωρεές.