Παλαιστίνη: Η Jenin μετά από εννέα ημέρες στρατιωτικής εισβολής

Διαβάζεται σε 5'
Ο Omar στέκεται στα ερείπια του σπιτιού του μετά την κατεδάφισή του από τις ισραηλινές δυνάμεις στον προσφυγικό καταυλισμό της Jenin. Παλαιστίνη, Σεπτέμβριος 2024.
Ο Omar στέκεται στα ερείπια του σπιτιού του μετά την κατεδάφισή του από τις ισραηλινές δυνάμεις στον προσφυγικό καταυλισμό της Jenin. Παλαιστίνη, Σεπτέμβριος 2024. MSF Alexandre Marcou

Οι δραστηριότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Jenin.

Νωρίς το πρωί της 28ης Αυγούστου, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας στρατιωτική εισβολή στις πόλεις Tulkarm, Jenin και Τubas στην Παλαιστίνη. Αυτή ήταν η πιο έντονη εισβολή από το 2002. Συνολικά 39 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Στην Jenin, αυτές τις εννέα ημέρες σημειώθηκαν ακραίες καταστροφές. Μεγάλο μέρος της οδικού δικτύου καταστράφηκε, καθώς και οι συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, ιδιαίτερα στον προσφυγικό καταυλισμό και στην ανατολική συνοικία της πόλης. Οι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν, με περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς στρατιωτικά οχήματα τοποθετήθηκαν μπροστά από τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ερευνήθηκαν επανειλημμένα και δέχθηκαν επιθέσεις. Οι κάτοικοι φοβούνταν ότι θα τους πυροβολούσαν όταν έφευγαν από τα σπίτια τους.

Μετά την εννιαήμερη εισβολή που έλαβε χώρα στην Jenin από τις 28 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επανέλαβαν τις δραστηριότητες για την προαγωγή της ψυχικής υγείας στον προσφυγικό καταυλισμό. Παλαιστίνη, Σεπτέμβριος 2024.
Μετά την εννιαήμερη εισβολή που έλαβε χώρα στην Jenin από τις 28 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επανέλαβαν τις δραστηριότητες για την προαγωγή της ψυχικής υγείας στον προσφυγικό καταυλισμό. Παλαιστίνη, Σεπτέμβριος 2024. MSF Alexandre Marcou

Αυτές οι όλο και πιο συχνές και απρόβλεπτες εισβολές στη Δυτική Όχθη επιβαρύνουν σοβαρά τη σωματική και ψυχική υγεία των Παλαιστινίων. Οι άνθρωποι ζουν με τον συνεχή φόβο της επόμενης εισβολής.

Οι δραστηριότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Jenin. Οι συνήθεις εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες και οι δραστηριότητες ψυχικής υγείας ανεστάλησαν. Κατά τη διάρκεια της εισβολής, έγινε δωρεά φαρμάκων σε πάνες και βρεφικό γάλα στους εθελοντές που παρέδιδαν βασικά είδη στους εγκλωβισμένους στον καταυλισμό. Μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων στις 6 Σεπτεμβρίου, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχαν μπουκάλια νερού και δεξαμενές νερού και συνέχισαν τις δραστηριότητες για την προαγωγή της ψυχικής υγείας.

Ο Anwar και η 6χρονη κόρη του επισκέπτονται το κατεστραμμένο σπίτι τους. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εισβολής, Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι του Anwar. Έσπασαν τα παράθυρα και έβαλαν φωτιά στον δεύτερο όροφο. Η σύζυγός του πέρασε 6 μήνες στη φυλακή, χωρίς κατηγορία ή ένταλμα σύλληψης. Όταν απελευθερώθηκε και επέστρεψε σπίτι, βρήκε την κόρη της ψυχολογικά τραυματισμένη. «Κάθε φορά που ακούει σειρήνες ή άλλους θορύβους ουρλιάζει. Φοβάται ότι μπορεί να με πάρουν μακριά της» εξηγεί η μητέρα της.
Ο Anwar και η 6χρονη κόρη του επισκέπτονται το κατεστραμμένο σπίτι τους. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εισβολής, Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι του Anwar. Έσπασαν τα παράθυρα και έβαλαν φωτιά στον δεύτερο όροφο. Η σύζυγός του πέρασε 6 μήνες στη φυλακή, χωρίς κατηγορία ή ένταλμα σύλληψης. Όταν απελευθερώθηκε και επέστρεψε σπίτι, βρήκε την κόρη της ψυχολογικά τραυματισμένη. «Κάθε φορά που ακούει σειρήνες ή άλλους θορύβους ουρλιάζει. Φοβάται ότι μπορεί να με πάρουν μακριά της» εξηγεί η μητέρα της. MSF Alexandre Marcou

Συνολικά 705 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 5.700 έχουν τραυματιστεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Οι άνθρωποι που λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη αναφέρουν ότι αισθάνονται απελπισμένοι και ανήσυχοι για τον συνεχή φόβο των εισβολών.

Η Salwa και η Rahma επισκέπτονται τον καταυλισμό εβδομαδιαία για να συναντήσουν τους κατοίκους και να κάνουν εκτιμήσεις για την ψυχική τους υγεία . Παλαιστίνη, Σεπτέμβριος 2024.
Η Salwa και η Rahma επισκέπτονται τον καταυλισμό εβδομαδιαία για να συναντήσουν τους κατοίκους και να κάνουν εκτιμήσεις για την ψυχική τους υγεία . Παλαιστίνη, Σεπτέμβριος 2024. MSF Alexandre Marcou
«Το επίπεδο της καταστροφής γίνεται συνεχώς μεγαλύτερο και ο ψυχολογικός αντίκτυπος είναι τεράστιος», εξηγεί η Rahma. Παλαιστίνη, Σεπτέμβριος 2024.
«Το επίπεδο της καταστροφής γίνεται συνεχώς μεγαλύτερο και ο ψυχολογικός αντίκτυπος είναι τεράστιος», εξηγεί η Rahma. Παλαιστίνη, Σεπτέμβριος 2024. MSF Alexandre Marcou
Μία εβδομάδα μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από την Jenin, οι άνθρωποι εξακολουθούν να αγωνίζονται για την πρόσβαση σε καθαρό νερό, καθώς πολλές από τις αντλίες είχαν κοπεί και οι δεξαμενές νερού έχουν καταστραφεί. Παλαιστίνη, Σεπτέμβριος 2024.
Μία εβδομάδα μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από την Jenin, οι άνθρωποι εξακολουθούν να αγωνίζονται για την πρόσβαση σε καθαρό νερό, καθώς πολλές από τις αντλίες είχαν κοπεί και οι δεξαμενές νερού έχουν καταστραφεί. Παλαιστίνη, Σεπτέμβριος 2024. MSF Alexandre Marcou
Πολλά σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό της Jenin είναι σημαδεμένα από τρύπες από σφαίρες. Οι κάτοικοι μιλούν για επαναλαμβανόμενες καταλήψεις σπιτιών από Ισραηλινούς στρατιώτες. Παλαιστίνη, Σεπτέμβριος 2024.
Πολλά σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό της Jenin είναι σημαδεμένα από τρύπες από σφαίρες. Οι κάτοικοι μιλούν για επαναλαμβανόμενες καταλήψεις σπιτιών από Ισραηλινούς στρατιώτες. Παλαιστίνη, Σεπτέμβριος 2024. MSF Alexandre Marcou

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα