Παλαιστίνιος κρατούμενος στο Ισραήλ πέθανε ύστερα από 38 χρόνια φυλάκισης

Διαβάζεται σε 2'
Ισραηλινές φυλακές (φωτογραφία αρχείου)
Ισραηλινές φυλακές (φωτογραφία αρχείου) (AP Photo/Sebastian Scheiner)

Ο 62χρονος Παλαιστίνιος Walid Daka, ο οποίος παρέμεινε φυλακισμένος στο Ισραήλ επί 38 συναπτά έτη, έφυγε από τη ζωή την Κυριακή (7/4).

Παλαιστίνιος κρατούμενος στις ισραηλινές φυλακές άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή (7/4) έπειτα από 38 χρόνια κράτησης, όπως μετέδωσαν ισραηλινά και παλαιστινιακά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, ο 62χρονος Ουάλιντ Ντάκα (Walid Daka), ο οποίος καταδικάστηκε για την απαγωγή και τη δολοφονία ισραηλινού στρατιώτη, πέθανε στο ιατρικό κέντρο Σαμίρ, σε νοτιοδυτικό προάστιο του Τελ Αβίβ, καθώς νοσούσε από μία σπάνια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών, με την οποία διαγνώστηκε τον Δεκέμβριο του 2022.Ο ίδιος είχε αντιμετωπίσει ξανά λευχαιμία πριν από αρκετά χρόνια.

“Παρά τις διεθνείς και παλαιστινιακές εκκλήσεις για την απελευθέρωσή του εξαιτίας σοβαρής ιατρικής αμέλειας στη φυλακή, παρέμεινε κρατούμενος ως τον θάνατό του”, ανέφερε η Λίμα Ναζίχ, παλαιστίνια δικηγόρος και ακτιβίστρια.

Κρατούμενος από τον Μάρτιο του 1986, δικάστηκε διότι ανήκε σε ένοπλο πυρήνα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP) που ευθυνόταν για την απαγωγή και τον φόνο ισραηλινού στρατιώτη το 1984. Καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια κάθειρξη, προτού η ποινή του μετατραπεί σε 37 χρόνια κάθειρξης.

Όμως το 2018, η ισραηλινή δικαιοσύνη τον καταδίκασε να εκτίσει δυο επιπλέον χρόνια φυλάκισης, διότι προσπάθησε να φέρει μέσα στη φυλακή κινητά τηλέφωνα. Η απελευθέρωσή του αναβλήθηκε ως τον Μάρτιο του 2025.

Οι επανειλημμένες αιτήσεις του να απελευθερωθεί πρόωρα για λόγους υγείας έπεσαν στο κενό, σύμφωνα με τη Λέσχη Παλαιστίνιων Φυλακισμένων, ένωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων Παλαιστίνιων που κρατούνται στο Ισραήλ.

Η Διεθνής Αμνηστία καλούσε μέχρι και το Σάββατο (6/4) να αφεθεί ελεύθερος. Μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, υπέστη «βασανιστήρια, ταπεινώσεις, στέρηση των οικογενειακών επισκέψεων» και της ιατρικής περίθαλψης που είχε ανάγκη, κατήγγειλε η ΜΚΟ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα