Παναγία των Παρισίων: Διαμάχη για το “ιερό” εισιτήριο των 5 ευρώ

Διαβάζεται σε 5'
Παναγία των Παρισίων
Cathedrale Notre Dame de Paris and the river Seine by sunset

Σφοδρές αντιδράσεις για την πρόταση της Γαλλίδας υπουργού Πολιτισμού να πληρώνουν εισιτήριο οι ξένοι επισκέπτες της Παναγίας των Παρισίων.

Λίγες εβδομάδες πριν την επαναλειτουργία της, η Παναγία των Παρισίων βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων αντιδράσεων, λόγω της πρότασης επιβολής εισιτηρίου 5 ευρώ για τους επισκέπτες του εμβληματικού γοτθικού μνημείου του 12ου αιώνα.

Η Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ρασίντα Ντατί, πρότεινε αυτή την εβδομάδα την καθιέρωση εισιτηρίου για τους τουρίστες που επισκέπτονται την “ψυχή της Γαλλίας”, έναν από τους πιο σημαντικούς αρχιτεκτονικούς θησαυρούς του κόσμου, με στόχο τη συγκέντρωση πόρων για τη διατήρηση των υπολοίπων εκκλησιών της χώρας.

Ενώ η είσοδος σε αξιοσημείωτους καθεδρικούς ναούς γειτονικών χωρών, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Βρετανία, γίνεται συνήθως με αντίτιμο, η Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας αντιτίθεται έντονα στην ιδέα αυτή, ενώ ειδικοί προειδοποιούν ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μπορεί να είναι ακόμα και παράνομη, αναφέρει ο Guardian.

Η Παναγία των Παρισίων πρόκειται να ανοίξει ξανά στις 8 Δεκεμβρίου, μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019, που έκαψε τη στέγη και τον εμβληματικό της πύργο, και προκάλεσε μια τεράστια προσπάθεια αποκατάστασης πέντε ετών. Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει τότε πως ο καθεδρικός ναός αποτελεί «την ιστορία μας, τη λογοτεχνία μας, την συλλογική μας φαντασία – το μέρος όπου έχουμε ζήσει όλες τις μεγάλες μας στιγμές, τους πολέμους και τις απελευθερώσεις μας. Είναι το επίκεντρο της ζωής μας».

H φωτιά στην Παναγία των Παρισίων iStock

Η Ντατί ανέφερε στην εφημερίδα Le Figaro ότι σε όλη την Ευρώπη, οι επισκέπτες πληρώνουν για την είσοδο σε «θαυμαστές θρησκευτικές εγκαταστάσεις», προτείνοντας μια «συμβολική χρέωση για τουριστικές επισκέψεις στην Παναγία των Παρισίων».

Παναγία των Παρισίων
Παναγία των Παρισίων (AP Photo/Samuel Petrequin)

Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να αποφέρει έως και 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που θα διατεθεί εξολοκλήρου για τη μεγάλη προσπάθεια διατήρησης της θρησκευτικής κληρονομιάς της Γαλλίας. «Η Παναγία των Παρισίων θα μπορούσε να σώσει όλες τις εκκλησίες της Γαλλίας», δήλωσε η υπουργός, προσθέτοντας πως θα είναι ένα «μεγαλειώδες σύμβολο».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπρουνό Ρεταγιό, καλωσόρισε την ιδέα, δηλώνοντας πως «αν 5 ευρώ μπορούν να σώσουν τη θρησκευτική κληρονομιά της Γαλλίας, είναι κάτι καλό, ανεξάρτητα από το αν πιστεύει κανείς ή όχι».

Η κατάσταση πολλών ναών, παρεκκλησιών, αβαείων και καθεδρικών στη Γαλλία χαρακτηρίζεται ως «πολύ ανησυχητική» από το εθνικό φιλανθρωπικό ίδρυμα πολιτιστικής κληρονομιάς, Fondation du Patrimoine, με περίπου 5.000 να βρίσκονται σε κίνδυνο και σχεδόν 500 σε τόσο άσχημη κατάσταση που παραμένουν κλειστά για το κοινό. Ο πρόεδρος του οργανισμού, Γκιγιόμ Πουατρινάλ, δήλωσε ότι «είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό να βλέπουμε ότι οι πολιτικοί αρχίζουν να κατανοούν την απειλή για τα θρησκευτικά μας κτίρια: τα 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως θα μπορούσαν να τα σώσουν από την πλήρη εξαφάνιση».

Παναγία των Παρισίων
Notre Dame de Paris cathedral

Πολλοί καθεδρικοί ναοί στην Ευρώπη χρεώνουν τους τουρίστες με εισιτήριο εισόδου. Το εισιτήριο για το Duomo του Μιλάνου κυμαίνεται από 10 έως 30 ευρώ (για γρήγορη πρόσβαση και είσοδο στις ταράτσες μέσω ασανσέρ, αντί για τις σκάλες), ενώ η είσοδος στον Καθεδρικό του Αγίου Μάρκου στη Βενετία κοστίζει 3 ευρώ (συν 10 ευρώ για πεόσβαση το καμπαναριό). Στην Ισπανία, η είσοδος στο Μεγάλο Τέμενος-Καθεδρικό της Κόρδοβα κοστίζει 13 ευρώ, η είσοδος στον Καθεδρικό της Σεβίλλης 12 ευρώ και η είσοδος στη Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη 26 ευρώ. Στη Βρετανία, η είσοδος στον Καθεδρικό του Καντέρμπερι κοστίζει 17 λίρες, στο Αβαείο του Γουέστμινστερ 30 λίρες και στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου 25 λίρες.

Τα έσοδα για διάσημους καθεδρικούς σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς είναι σημαντικά: η Σαγράδα Φαμίλια, το αριστούργημα του Αντόνι Γκαουντί και η μεγαλύτερη ημιτελής καθολική εκκλησία στον κόσμο, συγκέντρωσε περισσότερα από 125 εκατομμύρια ευρώ από τους σχεδόν 5 εκατομμύρια επισκέπτες της το 2023. Ωστόσο, η Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας παραμένει δεσμευμένη στην αρχή της ελεύθερης πρόσβασης για όλους, είτε πιστούς είτε τουρίστες, αν και σε ορισμένους ναούς χρεώνεται είσοδος σε συγκεκριμένα μέρη, όπως τα καμπαναριά.

«Οι εκκλησίες και οι καθεδρικοί ναοί οφείλουν να υποδέχονται όλους, χωρίς προϋποθέσεις – συνεπώς δωρεάν – ανεξαρτήτως θρησκείας, πίστης, απόψεων και οικονομικών μέσων», δήλωσε σε αυστηρό τόνο η Αρχιεπισκοπή της Παναγίας των Παρισίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα