Panama Papers: Δείτε online όλα τα ονόματα
Αποκαλύπτεται το σκάνδαλο των Panama Papers αφού "ξεκλειδώνονται" όλα τα έγγραφα που συνθέτουν τον φάκελο των υπεράκτιων εταιρειών
- 09 Μαΐου 2016 21:05
214.000 λογαριασμοί offshore και στοιχεία των κατόχων τους αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο το βράδυ της Δευτέρας. Μεταξύ των εγγράφων-καταχωρήσεων, υπάρχουν και αρκετά ονόματα ελληνικών επιχειρήσεων.
Ανάμεσα στα έγγραφα βρίσκονται τα ονόματα 2076 offshore εταιρειών που εδρεύουν στην Κύπρο και συνολικά 846 διευθύνσεις.
Δείτε όλη τη λίστα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναλυτικά εδώ
Συνολικά πάνω από 11 εκατομμύρια έγγραφα της εταιρείας οικονομικών συμβούλων Mossack Fonseca που βοηθά στην απόκρυψη περιουσιών μέσω off shore εταιρειών στον Παναμά, διέρρευσαν μέσω της γερμανικής Suddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα μαζί με μέλη της Συνομοσπονδίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (107 δημοσιογραφικοί οργανισμοί σε 78 χώρες) επεξεργάστηκαν τα στοιχεία και έδωσαν ένα πρώτο μέρος στη δημοσιότητα, τον περασμένο μήνα.
Το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση διότι διέθετε κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, είναι ανάμεσα σε αυτά που περιέχονται στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων, που αποκαλύπτει ένα δίκτυο εταιρειών-βιτρινών που είχε δημιουργήσει στις Σεϊχέλες και στον Παναμά για να καλύψει τα ίχνη του.
Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο διευθυντής της ICIJ εξήγησε ότι η δημοσίευση των εγγράφων αυτών αποφασίστηκε για να υπάρξει “διαφάνεια”, αλλά επίσης και με την ελπίδα να υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις, με τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών.
Η ICIJ ωστόσο διευκρινίζει πως μόνο ένα μέρος των 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων χρησιμοποιήθηκε για τροφοδοτηθεί η βάση δεδομένων που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. Η Mossack Fonseca αντέδρασε στη δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών με την απειλή ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις, στις αρχές του Απριλίου, στο σκάνδαλο των Εγγράφων του Παναμά ενεπλάκησαν οι αρχηγοί των κρατών της Αργεντινής, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, αλλά επίσης αστέρες του ποδοσφαίρου (Λιονέλ Μέσι) ή της μεγάλης οθόνης (Πέδρο Αλμοδόβαρ), προκαλώντας σοκ στην κοινή γνώμη κι αναγκάζοντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση.
Ο πρόεδρος της Ισλανδίας δεν θα διεκδικήσει έκτη θητεία
Υπενθυμίζεται πως ο μακροβιότερος πρόεδρος της Ισλανδίας δεν θα θέσει υποψηφιότητα για έκτη θητεία στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το γραφείο του προέδρου, ανακαλώντας προηγούμενη απόφασή του έπειτα από την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των Panama Papers.
Ο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον είναι πρόεδρος από το 1996. Έχει δεχθεί επικρίσεις μετά την αποκάλυψη ότι η οικογένεια της συζύγου του συνδεόταν με κεφάλαια που είχαν τοποθετηθεί σε φορολογικούς παραδείσους και αποκαλύφθηκαν από τα Panama Papers. Ο ίδιος έχει αρνηθεί οτιδήποτε επιλήψιμο.
Ο Γκρίμσον έχει ασκήσει το δικαίωμά του να ζητεί τη λαϊκή ψήφο σε κρίσιμα θέματα, δίνοντας πολιτική εξουσία σ’ ένα αξίωμα το οποίο παραδοσιακά θεωρείτο κυρίως τελετουργικό.
Τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον αποφάσισε να παραιτηθεί όταν τα έγγραφα που διέρρευσαν από την παναμαϊκή δικηγορική εταιρία Mossack Fonseca, έδειξαν ότι η σύζυγός του είχε μια εξωχώρια εταιρία που κατείχε χρέος των χρεωκοπημένων ισλανδικών τραπεζών.
Ως πρόεδρος ο Γκρίμσον είχε ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τις συμφωνίες που έκανε η κυβέρνηση για την καταβολή χρημάτων στη Βρετανία και στην Ολλανδία ώστε να αποζημιωθούν οι πελάτες των ιδιωτικών ισλανδικών τραπεζών που είχαν καταρρεύσει. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ψηφοφόροι απέρριψαν τις συμφωνίες.
Ο Γκρίμσον είχε δηλώσει αρχικά ότι δεν θα επιδίωκε την επανεκλογή του, αλλά τον Απρίλιο εξέπληξε τους πολιτικούς σχολιαστές με την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα έπειτα από την παραίτηση του Γκουνλάουγκσον, λέγοντας πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα.