Panama Papers: Η δικαιοσύνη του Παναμά αθωώνει τους 28 κατηγορούμενους

Διαβάζεται σε 3'
Διαδηλώσεις για το σκάνδαλο με τα Panama Papers
Διαδηλώσεις για το σκάνδαλο με τα Panama Papers AP

Η δίκη για τα Panama Papers ολοκληρώθηκε με το δικαστήριο του Παναμά να αποφασίζει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από την κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος

Δικαστήριο του Παναμά αθώωσε την Παρασκευή (28/06) 28 πρόσωπα που κατηγορούνταν για ξέπλυμα χρήματος, υπόθεση συνδεόμενη με την παναμαϊκή εταιρεία δικηγόρων Mossack Fonseca, επίκεντρο του διεθνούς σκανδάλου φοροδιαφυγής που έχει γίνει γνωστό με την ονομασία «Panama Papers».

Η πρόεδρός του, η Μπαλοΐσα Μαρκίνες, «αθώωσε 28 πρόσωπα που κατηγορούνταν για παραβίαση της οικονομικής νομοθεσίας μέσω ξεπλύματος χρήματος» στην υπόθεση των «Panama Papers», σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Στα πρόσωπα που αθωώθηκαν συγκαταλέγονται οι συνιδρυτές της δικηγορικής εταιρείας, ο Γιούργκεν Μοσάκ και –μεταθανάτια– ο Ραμόν Φονσέκα (απεβίωσε τον Μάιο στα 71 του χρόνια).

Κατά τη διάρκεια της δίκης, εισαγγελέας η οποία προΐσταται μονάδας δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος, η Ίσις Σότο, ζήτησε να επιβληθεί η βαρύτερη ποινή –12 χρόνια κάθειρξης– στους Μοσάκ και Φονσέκα.

Όμως η έδρα αποφάνθηκε ότι τα τεκμήρια που προσκομίστηκαν και περιέχονταν σε εξυπηρετητές (servers) της εταιρίας δικηγόρων δεν ήταν «ανιχνεύσιμα» και δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί «με βεβαιότητα», ή με άλλα λόγια πέραν πάσης αμφιβολίας, «η αυθεντικότητα» και «η ακεραιότητα» τους.

Παράλληλα «αποφάνθηκε ότι οι υπόλοιπες αποδείξεις δεν ήταν επαρκείς» και δεν επέτρεπαν να εξαχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας συμπέρασμα «για την ποινική ευθύνη» των κατηγορουμένων.

Η Μπαλοΐσα Μαρκίνες διέταξε έτσι «την άρση των περιοριστικών μέτρων» σε βάρος των κατηγορουμένων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το χρονικό του σκανδάλου

Το πολύκροτο σκάνδαλο ξέσπασε το 2016, μετά τη δημοσίευση της έρευνας «Panama Papers» που διενεργήθηκε από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Βασισμένη στη διεξοδική μελέτη 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων της Μοσάκ Φονσέκα που διέρρευσαν, αποκάλυψε πως αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, πολιτικοί πρώτης γραμμής, προσωπικότητες του κόσμου της οικονομίας, όπως και μορφές του αθλητικού και του καλλιτεχνικού στερεώματος, απέκρυπταν από τις εφοριακές αρχές των χωρών τους ιδιοκτησίες, εταιρείες, κεφάλαια, κέρδη από μετοχές…

Προς τον σκοπό αυτό δημιουργούσαν αδιαφανείς εταιρείες, με ενδιάμεση την παναμαϊκή δικηγορική εταιρεία, ώστε να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς και να δημιουργήσουν εταιρείες-βιτρίνες σε διάφορες χώρες, ώστε να κρύβουν κεφάλαια, προερχόμενα σε κάποιες περιπτώσεις από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με την έρευνα της κοινοπραξίας.

Ανάμεσα στις προσωπικότητες που επιδόθηκαν σε αυτές τις πρακτικές φιγουράρουν –μεταξύ πολλών άλλων– ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, οι πρώην αρχηγοί των κυβερνήσεων της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκούνλονσον, του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ, του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον (ο νυν υπουργός Εξωτερικών), ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, ο επίσης αργεντινός αστέρας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι, ο ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ κ.λπ.

Το σκάνδαλο οδήγησε στο κλείσιμο της δικηγορικής εταιρείας Μοσάκ Φονσέκα, ενώ η εικόνα του Παναμά σε διεθνές επίπεδο υπέστη βαρύ χτύπημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα