Παραδοχή Γερμανίας: “Δεν έχουμε αποκαλύψει πόσα όπλα στείλαμε στην Ουκρανία”

Παραδοχή Γερμανίας: “Δεν έχουμε αποκαλύψει πόσα όπλα στείλαμε στην Ουκρανία”
Πώληση γερμανικών όπλων AP

Η Γερμανία δεν έχει αποκαλύψει όλα τα όπλα που έχει αποστείλει στη χώρα, δηλώνει η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Μπέρμποκ - Η ΕΕ προετοιμάζει μέτρα για να εμποδίσει τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις.

Το Βερολίνο έχει επιλέξει να μην αποκαλύψει όλα τα όπλα που έχει αποστείλει για να υποστηρίξει την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα βοηθήσει το Κίεβο στην συντήρηση πιο προηγμένων οπλικών συστημάτων που μπορεί να αγοράσει και στην εκπαίδευση των στρατιωτών στη χρήση τους.

“Έχουμε παραδώσει αντιαρματικούς πυραύλους, Stingers και άλλα πράγματα για τα οποία δεν έχουμε μιλήσει ποτέ δημοσίως, ώστε αυτές οι παραδόσεις να μπορέσουν να γίνουν γρήγορα”, σημείωσε η Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρίγα μαζί με τον Λετονό ομόλογό της.

Σε ερώτηση αν η Γερμανία θα έστελνε το σύστημά της πυροβολικού Panzerhaubitze 2000 – το οποίο σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς χρειάζεται η Ουκρανία για να μπορέσει να αντεπιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Ντονμπάς, η Μπέρμποκ απάντησε ότι η Γερμανία θα εκπαίδευε τους στρατιώτες του Κιέβου στη χρήση και συντήρηση πιο προηγμένων συστημάτων τα οποία μπορεί να εξασφαλίσει από άλλες συμμαχικές χώρες ή να αγοράσει.

“Αν εταίροι παραδώσουν πυροβολικό το οποίο εμείς δεν μπορούμε πλέον να παραδώσουμε, θα βοηθήσουμε με την εκπαίδευση και την συντήρηση”, δήλωσε η Μπέρμποκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει νέα μέτρα για να εμποδίσει την Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε παράλληλα ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.

Αλλαγή πολιτικής

Τον Μάρτιο έγινε γνωστό πως η Γερμανία έστειλε στην Ουκρανία 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου Strela, από τα αποθέματα του “Λαϊκού Στρατού” της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), η Γερμανία θα παραδώσει σύντομα άλλα 18.000 κράνη στους Ουκρανούς. Μέχρι πρότινος η Γερμανία είχε αρνηθεί να προμηθεύσει όπλα στα “εμπόλεμα μέρη”, επικαλούμενη νομικούς και ιστορικούς λόγους. Η “στροφή” του Βερολίνου οριστικοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή 1.000 αντιαρματικών πυραύλων και 500 πυραύλων εδάφους-αέρος τύπου Stinger.

Μέχρι πρότινος, το Βερολίνο είχε αρνηθεί να εκδώσει άδειες για την εξαγωγή όπλων γερμανικής προέλευσης στο Κίεβο, ελέγχοντας ακόμα και τις τρίτες χώρες που τα είχαν αγοράσει. 

Η Εσθονία ήθελε να στείλει όπλα στην Ουκρανία, αλλά επειδή η Γερμανία τα είχε πουλήσει στη Φινλανδία, από την οποία τα είχε αγοράσει η Εσθονία, η Γερμανία είχε δικαίωμα βέτο.

Πολλοί άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Πολωνίας, συμφώνησαν επίσης να εξάγουν όπλα απευθείας στην Ουκρανία, αλλά η γερμανική κυβέρνηση είχε αρνηθεί να το πράξει.

Οι ΗΠΑ επίσης είχαν δώσει άδεια στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία να στείλουν αμερικανικής κατασκευής πυραύλους και άλλα όπλα στην Ουκρανία.

Τέλος, τη προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό πως η Ουκρανία έλαβε προσφορά για την παραλαβή ενός σημαντικού φορτίου αυτοκινούμενων πυροβόλων από γερμανική εταιρεία εξοπλισμών. Η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Welt am Sonntag είχε αναφέρει ότι η εταιρεία κατασκευής εξοπλισμών Krauss-Maffei Wegmann προσέφερε 100 τέτοια όπλα στην Ουκρανία, επικαλούμενη ανώνυμες κυβερνητικές πηγές στο Κίεβο.

Το δημοσίευμα της Welt am Sonntag ανέφερε ότι ο κατασκευαστής δεν έχει επί του παρόντος τα όπλα έτοιμα για παράδοση και γι’ αυτό πρότεινε στον γερμανικό στρατό να προσφέρει 100 δικά του οβιδοβόλα στο Κίεβο, και στη συνέχεια θα δώσει τα νέα όπλα στον γερμανικό στρατό, μόλις είναι έτοιμα, πιθανότατα από το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Για τις παραπάνω πληροφορίες δεν έχουν παρασχεθεί περισσότερες πληροφορίες από γερμανικής πλευράς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα