Παραδοχή Γιούνκερ: “Δεν κάναμε αρκετά για την προσφυγική κρίση”
Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι ο Ερντογάν γνωρίζει ότι "το δικό του συμφέρον είναι να έχει την όσο το δυνατόν πιο στενή συνεργασία με την ΕΕ".
- 22 Ιανουαρίου 2020 21:06
Το 2015 ξέσπασε η μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα. Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που υπεγράφη το 2016 μείωσε τις μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ μέσω της Ελλάδας. Μετά την υπογραφή της δήλωσης στις Βρυξέλλες, ο αριθμός μειώθηκε πολύ. Αν και υπάρχουν μεγάλες ροές στις μέρες μας, οι αριθμοί δεν είναι όπως το 2015. Αλλά ο Πρόεδρος Ερντογάν απειλεί ότι θα στείλει μετανάστες στην Ευρώπη, ως μέρος της πίεσής του στην ΕΕ. Αλλά τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων στα ελληνικά νησιά είναι υπερπλήρη.
Το Euronews ζήτησε από τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα.
Euronews: «Η Τουρκία κρατάει αιχμάλωτη την Ευρώπη στο ζήτημα των προσφύγων. Ο Πρόεδρος Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τις πόρτες και να αφήσει τους μετανάστες να εισέλθουν στην ΕΕ. Το θεωρείτε αυτό αληθινή απειλή;»
Γιούνκερ:«Έχουμε κάνει μια συμφωνία με την Τουρκία. Ήταν μια καλή συμφωνία, γιατί η Τουρκία επωμίζεται ένα μεγάλο μέρος των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης σε αυτήν την περιοχή.
Ο Ερντογάν έχει απειλήσει εμένα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρκετές φορές ότι θα ανοίξει την πύλη. Σε ό,τι αφορά την ερώτησή σας, το λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου, αλλά δεν το πιστεύω, γιατί πρέπει να ξέρει και το ξέρει ότι και το δικό του συμφέρον είναι να έχει όσο το δυνατό πιο στενή συνεργασία με την ΕΕ. Πρέπει να είναι αξιόπιστος».
Euronews: «Είναι αξιόπιστος;»
Γιούνκερ: «Μέχρι τώρα είναι και νομίζω ότι θα συνεχίσει να είναι».
Euronews: «Θα ήθελα να σας ρωτήσω για όλα αυτά τα παιδιά στο κέντρο υποδοχής της Μόριας, στην Ελλάδα που δεν έχουν ελπίδα και που σκέφτονται την αυτοκτονία. Το ερώτημα είναι, πιστεύετε ότι η Ευρώπη θυσίασε τις αξίες της;»
Γιούνκερ:«Δεν το πιστεύω αυτό, αλλά η Ευρώπη συνολικά δεν έχει κάνει αρκετά, γιατί ορισμένα κράτη μέλη δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη. Πριν από μερικά χρόνια, πρότεινα στους Πολωνούς, στους Τσέχους, τους Ούγγρους, να δεχθούν στα εδάφη τους ασυνόδευτα παιδιά και η Ελλάδα έχει κάνει πολλά. Αλλά δεν έχουν γίνει πολλά στην ηπειρωτική χώρα, στα νησιά. Πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο, στην ελληνική πλευρά και στην ευρωπαϊκή πλευρά. Είναι απαράδεκτο να εγκαταλείπουμε αυτά τα παιδιά χωρίς κανενός είδους βοήθεια. Είναι σκάνδαλο».