Παραιτήθηκε ο Νάιτζελ Φάρατζ
Ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, παραιτήθηκε από την ηγεσία του, έχοντας όπως δήλωσε "πετύχει τον σκοπό του"
- 04 Ιουλίου 2016 11:21
Ο επικεφαλής του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε σήμερα οτι παραιτείται, αφού πραγματοποίησε τη φιλοδοξία του να κερδίσει το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα με το οποίο αποφασίσθηκε η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ.
Την αιφνιδιαστική απόφασή του ανακοίνωσε σε ομιλία του στο Λονδίνο, τονίζοντας πως έκανε αυτό που του αναλογεί και θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.
Ο Νάιτζελ Φάτατζ είναι ο μεγάλος νικητής του δημοψηφίσματος, καθώς αποτέλεσε έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Brexit.
O ίδιος είχε καλέσει τον πρωθυπουργό Κάμερον να παραιτηθεί, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως “θα πρέπει να έχουμε έναν πρωθυπουργό του Brexit”, ενώ είχε στηρίξει ανοιχτά τους Μάικλ Γκόουβ, Μπόρις Τζόνσον και Λίαμ Φοξ, οι οποίοι προέρχονται από το στρατόπεδο των Συντηρητικών και το στρατόπεδο του Brexit.
Στη συνέντευξη Τύπου, όπου και ανακοίνωσε την αποχώρησή του, επισήμανε πως μέχρι το φθινόπωρο θα έχει εκλεγεί ο νέος ηγέτης του UKIP. Παράλληλα, δεν ξεκαθάρισε τον ρόλο που θα παίξει στη συνέχεια στο κόμμα των ευρωσκεπτικστικών.
“Στη διάρκεια του δημοψηφίσματος, είπα ‘θέλω πίσω τη χώρα μου’. Αυτό που λέω τώρα είναι, ‘θέλω πίσω τη ζωή μου’, και αρχίζω τώρα” δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, που τον ρώτησαν αν θα συνεχίζει να ασχολείται με την πολιτική.
“Μπήκα σ’ αυτή τη δουλειά γιατί ήθελα το έθνος να είναι αυτοδιοικούμενο. Δεν ήμουν ποτέ και δεν ήθελα ποτέ να γίνω πολιτικός. Ο στόχος μου στην πολιτική ήταν να βγάλω τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό ψηφίσαμε στο δημοψήφισμα πριν από 2 εβδομάδες. Γι’ αυτό και τώρα αισθάνομαι ότι έχω κάνει το καθήκον μου, δεν θα μπορούσα να πετύχω περισσότερα από το δημοψήφισμα. Έτσι, αυτή είναι η κατάλληλη ώρα να καθίσω στην άκρη, ως ηγέτης του UKIP. Θα συνεχίσω να υποστηρίζω το κόμμα, θα υποστηρίξω το νέο ηγέτη και θα παρακολουθώ τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και πιθανότατα να σχολιάζω στο Ευρωκοινοβούλιο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φάρατζ.
Εν τω μεταξύ, ερωτώμενος για τον αν πρόκειται να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, επισήμανε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ωστόσο αν του ζητηθεί βοήθεια μπορεί να προτείνει ειδικούς για το ζήτημα.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φάρατζ παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος. Είχε παραιτηθεί τον Μάιο του 2015 αφού είχε αποτύχει να εκλεγεί στη βουλή στις περυσινές γενικές εκλογές, αλλά απέσυρε την παραίτησή του τρεις ημέρες αργότερα.
Οι δηλώσεις μετά το δημοψήφισμα
Για νίκη των “πραγματικών ανθρώπων” σε βάρος των πολυεθνικών, των τραπεζών, και όσων “εξαπατούσαν” είχε μιλήσει αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.
Ο αντιευρωπαϊστής ηγέτης, είχε κάνει λόγο για σημαντικό βήμα προς μια Ευρώπη των εθνών – κρατών, που θα έχουν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους και θα ανταλλάσσουν αγαθά, ενώ είχε επισημάνει πως η νίκη του Brexit αποτέλεσε ημέρα ανεξαρτησίας για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Παράλληλα, προκλητική ήταν η στάση του και στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου είχε δηλώσει πως “Ένα χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας είναι, ότι ακούει κανείς κι εκείνους, με τους διαφωνεί. Όταν ήρθα εδώ πριν από 17 χρόνια και σας είπα, ότι θέλω να ηγηθώ της εκστρατείας για να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ, γελάσατε. Τώρα όμως, δεν γελάτε”, είπε.
“Ο λόγος είναι γιατί σαν πολιτικό εγχείρημα αμφισβητείστε κι εσείς και το νόμισμά σας. Με απάτες και ψέματα δεν είπατε την αλήθεια στους Βρετανούς και στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ, κατόπιν “έκκλησης” της Γερμανίδας Καγκελαρίου, να έρθουν όλο και περισσότεροι, το 2015.
“Επιβάλατε στους λαούς Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα κι όταν στη Γαλλία και την Ολλανδία καταψήφισαν την ΕΕ, εσείς τους αγνοήσατε και πολύ απλά από την πίσω πόρτα τους επιβάλατε τη Συνθήκη της Λισαβόνας”, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος “αξιοσημείωτο”.
“Ήταν σεισμικό για όλον τον κόσμο, γιατί αυτό που έκανε ο απλός μέσος άνθρωπος που βλέπει, να πιέζεται, είναι ότι απέρριψε τις πολυεθνικές και τις τράπεζες και είπε ‘θέλουμε πίσω την πατρίδα μας, θέλουμε τα δικά μας σύνορα, τη δική μας αλιεία, να είμαστε αυτοδιοικούμενοι’. Κι αυτό πρέπει να γίνει. Δώσαμε ελπίδα στους δημοκράτες και σε όλη την ΕΕ. Η Βρετανία δεν είναι το μόνο κράτος που θα φύγει από την ΕΕ”.
Ποιος είναι ο Νίτζελ Φάρατζ
Ο 52χρονος Φάρατζ ήταν μέλος του UKIP από το 1993, που δημιουργήθηκε το κόμμα, και εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1999, αντιπροσωπεύοντας την Νοτιοανατολική Αγγλία.
Μαζί με τον Φραντσέσκο Σπερόνι διαχειρίζεται την ευρωπαϊκή ομάδα “Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας”. Κύριο χαρακτηριστικό τόσο του Φάρατζ όσο και της ομάδας είναι ο ευρωσκεπτικισμός και η εναντίωση στην νομισματική ένωση της Ευρώπης. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως φιλελεύθερο και συντηρητικό.
(ΠΗΓΗ: TheGuardian)