Παραολυμπιακοί: Η Ali έχασε το πόδι της από καρχαρία, αλλά κολυμπάει ξανά

Διαβάζεται σε 3'
Παραολυμπιακοί: Η Ali έχασε το πόδι της από καρχαρία, αλλά κολυμπάει ξανά
Ali Truwit AP Photo

Η κολυμβήτρια Ali Truwit συμμετέχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, έναν χρόνο αφότου έχασε το πόδι της από επίθεση καρχαρία ενώ κολυμπούσε ανοιχτά του Turks and Caicos.

Η κολυμβήτρια Ali Truwit και μια φίλη της κολυμπούσαν στον ωκεανό στα ανοιχτά του Turks and Caicos στις 24 Μαΐου 2023, όταν ένας καρχαρίας επιτέθηκε και δάγκωσε το αριστερό πόδι της Truwit. Παρόλα αυτά η αθλήτρια, λόγω της επιμονής της και της αγάπης της για το κολύμπι κατάφερε όχι μόνο να ξανά κολυμπήσει αλλά και να συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς του 2024.

Το πρώτο βήμα για την κολυμβήτρια Ali Truwit ήταν να ξεπεράσει τον νέο φόβο της για το στοιχείο που πάντα της δημιουργούσε ασφάλεια, το νερό. Έτσι για να μπορέσει να ανακτήσει την άνεσή της με το υγρό στοιχείο, χρησιμοποιούσε την πισίνα της οικογένειας της στην αυλή του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε η όχι μόνο η πορεία της προς την θεραπεία της αλλά και προς τους Παραολυπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι. 

«Λατρεύω τις ιστορίες επιστροφής», είπε η 24χρονη από το Darien του Κονέκτικατ, η οποία προκρίθηκε για το Παρίσι στα 100 ελεύθερα, 400 ελεύθερα και 100 ύπτιο. «Σίγουρα βασίστηκα σε ιστορίες άλλων ανθρώπων για να με βοηθήσουν να διατηρήσω την ελπίδα μου για αυτό που φαίνεται άπιαστο: να “πολεμήσω” έναν καρχαρία, να επιβιώσω, να χάσω ένα μέλος και να συμμετάσχω στους Παραολυμπιακούς Αγώνες μέσα σε ένα χρόνο»

Η επάνοδος και η προετοιμασία για τους Παραολυμπιακούς

Αντί να σκέφτεται “γιατί σε μένα;” η Ali προτιμούσε να σκέφτεται “γιατί να μην προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι θετικό σε κάθε κατάσταση;” Έτσι ήρθε η ιδέα για τους Παρολυμπιακούς, μιας και είχε πολύ χρόνο προετοιμασίας μέχρι τους επόμενους του 2028. Αλλά η Ali δεν είναι άνθρωπος που περιμένει και έτσι αποφάσισε να συμμετάσχει σε αυτούς του Παρισιού.

Έτσι ξεκίνησε εκπαίδευση για πρόσθετο μέλος και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Συνεργάστηκε επίσης με ψυχοθεραπευτές, γεγονός που οδήγησε στην αφηγηματική θεραπεία, με στόχο να γράψει για τη ζωή της και να καταπολεμήσει τους εφιάλτες της.

Περίπου τρεισήμισι μήνες μετά την επίθεση, κατάφερε να αγωνιστεί ξανά. Ήταν νωρίς, αλλά ήταν απαραίτητο να γίνουν ορισμένα βήματα για την διεκδίκηση μιας θέσης στους Παραολυμπιακούς. «Ήμουν πολύ περίεργη πώς θα ένιωθα όταν θα επέστρεφα στην πισίνα και ξανά σε έναν ανταγωνιστικό χώρο», είπε η Truwit . «Όσο περισσότερο προπονούμουν, οι αναμνήσεις της επίθεσης και ο πόνος μειώνονταν».

Προκρίθηκε για την εθνική στο Ορλάντο της Φλόριντα, όπου κολύμπησε ελεύθερο και ύπτιο. Στους αγώνες για τον σχηματισμό της ομάδας των ΗΠΑ για τους Παραολυμπιακούς, στη Μινεάπολη στα τέλη Ιουνίου , κέρδισε τα 100 ύπτιο, 400 ελεύθερα και 100 ελεύθερα.

«Νομίζω ότι το άκουσμα του ονόματός μου σε αυτή την ομάδα, ήταν απλώς μια υπενθύμιση για μένα ότι είμαι πιο δυνατή από όσο νομίζω», είπε η Truwit, η οποία δημιούργησε το ίδρυμα «Stronger Than You Think» για να βοηθήσει άλλους να ανταπεξέλθουν στη διαδικασία θεραπείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα