Παρέλυσε η χώρα στη Γαλλία με τις κινητοποιήσεις οδηγών ταξί και εργαζομένων στο δημόσιο τομέα

default image

Δυναμικές κινητοποιήσεις στο Παρίσι και τις υπόλοιπες πόλεις της Γαλλίας, ενάντια στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ολάντ που αυξάνει τις ώρες εργασίας στο δημόσιο, ενώ μειώνει τις αποδοχές τους. Επεισόδια στους δρόμους με οδηγούς ταξί και εργαζόμενους σε μισθωμένα αυτοκίνητα

Οι δυνάμεις της τάξης, εναντίον των οποίων ρίχτηκαν μερικές πέτρες, επενέβησαν για να διαλύσουν αυτά τα αυτοσχέδια οδοφράγματα και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία κοντά στην Πορτ Μαγιό, στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. Δεκαεννέα διαδηλωτές συνελήφθησαν, κυρίως για “άσκηση βίας, κατοχή όπλου και εμπρησμό”.

Η απεργία των ταξί αναμένεται ότι θα είναι η πιο θεαματική κινητοποίηση της σημερινής ημέρας. Σημαντική αναστάτωση αναμένεται στο Παρίσι και γύρω από τα δύο αεροδρόμιά του, του Ρουασί και του Ορλί, όπου νωρίς το πρωί σημειώθηκαν μερικά επεισόδια.

 

Ένας διαδηλωτής τραυματίσθηκε μάλιστα στο Ορλί όταν τον χτύπησε ένα λεωφορείο που πραγματοποιεί δρομολόγια μεταξύ των τέρμιναλ και επιχείρησε να ανοίξει δια της βίας δρόμο. Ο οδηγός συνελήφθη από την αστυνομία και εξήγησε ότι επιτάχυνε επειδή πανικοβλήθηκε. Η ηρεμία επανήλθε μετά το επεισόδιο, όμως οι διαδηλωτές συνεχίζουν τη δράση τους μ’ ένα οδόφραγμα μέσω του οποίου “φιλτράρουν” την έξοδο από το Ορλί.

“Οικονομική τρομοκρατία!”

Χιλιάδες επαγγελματίες οδηγοί κλήθηκαν να κινητοποιηθούν σε όλη τη Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν για τον ανταγωνισμό που δέχονται από τον τομέα των οχημάτων μεταφοράς με οδηγό.

“Σήμερα διακυβεύεται η επιβίωσή μας, έχουμε απαυδήσει να συνεδριάζουμε, να διαπραγματευόμαστε”, δήλωσε ο Ιμπορχίμα Σίλα, εκπρόσωπος της ένωσης Taxis de France.

 

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 1.500 ταξί διαδήλωσαν σήμερα το πρωί σε διάφορα σημεία, κυρίως στο Ορλί, όπου μερικές δεκάδες διαδηλωτών οργάνωσαν σε τεταμένη ατμόσφαιρα την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας μέσω ενός οδοφράγματος σε γειτονικό αυτοκινητόδρομο.

Μέσα στο Παρίσι, περίπου 140 οχήματα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το υπουργείο Οικονομίας, με τους οδηγούς τους να κρατούν πανώ που έγραφαν “Οικονομική τρομοκρατία” και “Στοπ στην απορρύθμιση”.

Στο δρόμο και ο δημόσιος τομέας

Η απεργία των ταξί συμπίπτει με ένα κίνημα διαμαρτυρίας περίπου 5,6 εκατομμυρίων δημόσιων υπαλλήλων, που από τον Ιούλιο του 2010 υπόκεινται σε καθεστώς λιτότητας και πολλά συνδικάτα τους κάλεσαν να διαδηλώσουν με αίτημα την αύξηση της αγοραστικής δύναμής τους.

Πάντως σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας της χώρας, η συμμετοχή στην απεργία κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, στο 22,3% στο γυμνάσιο και 12,24% στα δημοτικά σχολεία.

Εκατοντάδες διαδηλώσεις παραλύουν τη χώρα

Στη Γαλλία προβλέπεται να πραγματοποιηθουν 110 με 120 διαδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί, που κινητοποιούνται εναντίον μιας μεταρρύθμισης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πολλές συγκεντρώσεις ανά επαγγελματικό τομέα επρόκειτο να πραγματοποιηθούν το πρωί, κυρίως στο Παρίσι.

Οι εργαζόμενοι στην κοινωνική ασφάλιση και οι ελεγκτές της εναέριας κυκλοφορίας συμμετέχουν επίσης στην κινητοποίηση. Λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, η γενική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις εταιρείες να ματαιώσουν προληπτικά το 20% των πτήσεών τους.

Εκτός από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, τα συνδικάτα των δημόσιων υπαλλήλων καταγγέλλουν “την απώλεια θέσεων εργασίας σε τομείς κλειδιά του δημοσίου”. Αντιδράσεις για τη μεταρρύθμιση των ωρών εργασίας στα νοσοκομεία πραγματοποίησαν και εκατοντάδες διαδηλωτές από το χώρο της υγείας, που έκαναν διαδήλωση έξω από το υπουργείο Υγείας.

Τα εν λόγω συνδικάτα επισημαίνουν πως, παρά τις προσλήψεις που ανακοινώθηκαν για το 2016 στους τομείς της ασφάλειας (αστυνομία, χωροφυλακή, δικαιοσύνη) μετά τις περυσινές επιθέσεις, καθώς και στην εκπαίδευση, “ο δημόσιος τομέας έχασε συνολικά 150.000 θέσεις από το 2007”. Τα εν λόγω συνδικάτα ζητούν να δημιουργηθούν δημόσιες θέσεις απασχόλησης κυρίως στα νοσοκομεία.

Απαράδεκτα τα επεισόδια λέει ο Γάλλος πρωθυπουργός

 

“Κανένας σκοπός δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία” δήλωσε ο Μαουέλ Βαλς και συμπλήρωσε: “Πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα της απεργίας, ακόμη και σε μια περίοδο εκτάκτου ανάγκης, όπως η σημερινή. Αλλά η βία είναι απαράδεκτη” ανέφερε. Ο Μ. Βαλς έριξε λάδι στη φωτιά χαιρετίζοντας τις συλλήψεις διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας και εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως οι προσαγωγές θα καταλήξουν σε δίκη. “Ο διάλογος απαιτεί την καταδίκη από όλους τους συνομιλητές όλης αυτής της βίας” συμπλήρωσε. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε αντιπροσωπεία των οδηγών ταξί

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα