Παρέμβαση Ομπάμα κατά του Brexit

default image

Ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ τάσσεται με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph ο πρόεδρος των ΗΠΑ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το ταξίδι που πραγματοποιεί ο Μπαράκ Ομπάμα στη Βρετανία καθώς το βάρος της καμπάνιας του πέφτει στην στήριξη της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ και κατ΄επέκταση στην προσωπική στήριξη του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χωρίς περιστροφές παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Βρετανίας και παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. “Οι Βρετανοί πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση” τονίζει ο Ομπάμα λέγοντας πως οι  ΗΠΑ έχουν λόγο να πάρουν θέση σ’ αυτό το δημοψήφισμα εξαιτίας της θυσίας των αμερικανών στρατιωτών για το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

“Μία ψήφος για να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε. σημαίνει ότι η χώρα θα είναι σε μειονεκτική θέση για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, τη μεταναστευτική κρίση και τυχόν οικονομικές κρίσεις στην παγκόσμια οικονομία», είναι μερικά από τα επιχειρήματα που παραθέτει ο Ομπάμα και συνεχίζει «θα το πω με την ειλικρίνεια ενός φίλου ότι το αποτέλεσμα της απόφασης σας είναι ένα βαθιά ενδιαφέρον θέμα για τις ΗΠΑ».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μετριάζει την Βρετανική επιρροή, αλλά την μεγεθύνει» υπογραμμίζει σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο αμερικανός πρόεδρος.

Συνάντηση με Κάμερον-Γεύμα με Ελισάβετ

 

Κατά την άφιξή του ο πρόεδρος Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ παρακάθισαν σε γεύμα με τη Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ η οποία γιορτάζει τα ενενηκοστά γενέθλιά της, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι δύο ισχυροί άνδρες αναμένεται να συζητήσουν το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ, ενώ από την ατζέντα δε θα λείπει το ζήτημα της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας. Αμέσως μετά ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί με τον διάδοχο του θρόνου πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη Δούκισσα του Κέμπριτζ.

 

“Υποκριτής ο Ομπάμα”

Ωστόσο, την παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ  δεν την είδαν όλοι με καλό μάτι. Ανάμεσά τους και ένας από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους του Brexit δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον ο οποίος χαρακτήρισε τη στάση του υποκριτική μιλώντας νωρίτερα στο BBC.

“Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει κάθε δικαίωμα να κάνει όποια παρέμβαση θέλει. Στην πραγματικότητα, καλωσορίζω τις απόψεις όλων σε αυτή τη συζήτηση. Απλά, το βρίσκω απόλυτα παράξενο ότι μας κάνουν μάθημα οι Αμερικανοί για την εγκατάλειψη της κυριαρχίας μας και την απώλεια του ελέγχου, την ίδια ώρα που δεν υπογράφουν καν τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας” σημείωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα