Παρίσι: Η στιγμή που αστυνομικοί εξουδετερώνουν τον 18χρονο μακελάρη
Πλάνα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο απεικονίζουν τη στιγμή του θανάτου του 18χρονου Τσετσένου από την αστυνομία, λίγη ώρα μετά την φονική επίθεση σε βάρος του Γάλλου καθηγητή.
- 17 Οκτωβρίου 2020 09:46
Πλάνα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο καταγράφουν τη στιγμή που ο 18χρονος Τσετσένος πυροβολείται από την αστυνομία, λίγο μετά τη δολοφονία του Γάλλου καθηγητή.
Η επίθεση έλαβε χώρα στο Conflans-Saint-Honorine, 25 μίλια από το κέντρο του Παρισιού και επαναφέρει στη μνήμη των κατοίκων τραγικά γεγονότα του παρελθόντος.
Στο βίντεο που κυκλοφόρησε, άνδρες της αστυνομίας έχουν εντοπίσει τον νεαρό σε δρόμο μιας ήσυχης γειτονιάς. Μετά από κάποια δευτερόλεπτα, ακούγονται φωνές σε μια προσπάθεια να τον πείσουν να παραδοθεί. Ακολουθούν, τουλάχιστον, 10 πυροβολισμοί. Ο 18χρονος Τσετσένος είναι νεκρός.
Αμέσως μετά την επίθεση, η οποία σημειώθηκε χθες Παρασκευή περί τις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδος) κοντά στο σχολείο στο οποίο δίδασκε ο καθηγητής, η διεύθυνση της εισαγγελίας που χειρίζεται υποθέσεις τρομοκρατίας ξεκίνησε έρευνα για “δολοφονία στο πλαίσιο τρομοκρατικής ενέργειας” και “σύσταση εγκληματικής τρομοκρατικής οργάνωσης”.
Από την Κυριακή 18/10 στις 07:00 το πρωί και για 72 ώρες δείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο News 24/7 το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “Golden Dawn Girls” (Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής)
Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας ανήλικος, μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος του δράστη, τέθηκαν υπό κράτηση κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, ενημέρωσε το AFP δικαστική πηγή.
Ο αρμόδιος για τρομοκρατικές υποθέσεις εισαγγελέας Ζαν-Φρανσουά Ρικάρ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα.
Ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος φώναξε “Αλάχ Ακμπάρ”, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα, δεν έχει μέχρι στιγμής κατονομαστεί. Σε αναγνωριστικό έγγραφο που βρέθηκε πάνω του αναφέρεται ότι ήταν γεννηθείς το 2002 στη Μόσχα, σύμφωνα με δικαστική πηγή.
Οι αρχές ερευνούν επίσης μήνυμα που αναρτήθηκε σε λογαριασμό στο Twitter, ο οποίος έχει πλέον κλείσει, το οποίο έδειχνε μια φωτογραφία με το πρόσωπο του θύματος, κάτω από την οποία ο Μακρόν χαρακτηριζόταν “ηγέτης των απίστων”. Οι αρχές ερευνούν αν αυτός που το ανήρτησε, ο οποίος δηλώνει πως θα εκδικηθεί αυτόν “που τόλμησε να ταπεινώσει τον Μωάμεθ”, είναι ο δράστης της δολοφονίας του καθηγητή.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο καθηγητής έδειξε την περασμένη εβδομάδα στους μαθητές του σκίτσο του Μωάμεθ. Αναφορά υποβλήθηκε στον Ροντριγκό Αρενάς, συμπρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, η οποία έκανε λόγο για “έναν εξαιρετικά εκνευρισμένο πατέρα”.
Ο καθηγητής που δολοφονήθηκε, σύμφωνα με τον Αρενάς, “παρότρυνε τους μουσουλμάνους μαθητές να βγουν από την τάξη” προτού δείξει το σκίτσο του Μωάμεθ.
“Βαρβαρότητα”
Συγκλονισμένοι από το αδιανόητο αυτό έγκλημα δήλωναν χθες το βράδυ μαθητές και γονείς που συνάντησε το AFP στην συνοικία όπου έγινε η επίθεση, την οποία οι ίδιοι περιέγραψαν ως ήρεμη περιοχή, χωρίς ιστορικό εγκλημάτων.
“Τον είχα δει σήμερα, είχε μπει στην τάξη μου για να δει τον καθηγητή μας, με συγκλονίζει το γεγονός ότι δεν θα τον ξαναδώ ποτέ πια”, δήλωσε ο Τιαγκό, μαθητής. “Έχουμε την εντύπωση ότι αυτά συμβαίνουν μόνον σε άλλους, αλλά όχι, συνέβη στην πόρτα μας, στο σπίτι μας”, συμπλήρωσε ο πατέρας του, ο Αλφρεντό.
Η δολοφονία προκάλεσε επίσης κύμα αγανάκτησης στον γαλλικό πολιτικό κόσμο, ανεξαρτήτως κομμάτων. Στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι για να “αποτίσουν φόρο τιμής στην μνήμη” του καθηγητή και να καταδικάσουν την “αποτρόπαιη επίθεση”.
“Η δολοφονία ενός καθηγητή ιστορίας συνιστά επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και τις αξίες της Δημοκρατίας”, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν.
“Την τρομερή δολοφονία ενός καθηγητή” καταδίκασε επίσης μέσω Twitter ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. “Περισσότερο από ποτέ πρέπει να μείνουμε ενωμένοι απέναντι στην βαρβαρότητα και τον σκοταδισμό. Η σκέψη μου στρέφεται στην οικογένεια του καθηγητή και σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα”, πρόσθεσε ο Ολάντ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Γαλλίας το 2015, όταν η χώρα συγκλονίστηκε από τις φονικότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία της.
Το “αβάσταχτο επίπεδο βαρβαρότητας” της επίθεσης αυτής καταδίκασε η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν, ενώ ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν εξέφρασε την καταδίκη του για το “αποτρόπαιο έγκλημα”.
Το Charlie Hebdo, η συντακτική ομάδα του οποίου αποδεκατίστηκε τον Ιανουάριο του 2015, εξέφρασε στο Twitter “τη φρίκη και την αγανάκτησή του”, σημειώνοντας ότι “η μισαλλοδοξία πέρασε σε άλλα επίπεδα”.
Η επίθεση διαπράχθηκε τρεις εβδομάδες ακριβώς μετά την επίθεση με μπαλτά από 25χρονο Πακιστανό μπροστά από τα παλιά γραφεία του Charlie Hebdo.
Ο δράστης αυτής της ισλαμιστικής επίθεσης δήλωσε στους ανακριτές ότι ενήργησε σε αντίδραση στη δημοσίευση και αναδημοσίευση από το περιοδικό σκίτσων του Μωάμεθ στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όταν άρχισε η δίκη για την επίθεση του Ιανουαρίου του 2015.
Μαζί με τον Πατί, 259 άνθρωποι έχουν πέσει θύματα του άνευ προηγουμένου κύματος τζιχαντιστικών επιθέσεων που συγκλονίζει τη Γαλλία από το 2015.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.