Παρίσι: Οι “Ολυμπιακοί Κύκλοι” έγιναν έξι

Διαβάζεται σε 4'
Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι
Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι AP Photo David J. Phillip

Ένα υπέροχο θέαμα στον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι που έχει “στολιστεί” για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα φιλοξενηθούν στη Γαλλία.

Εντυπωσιακές ήταν οι εικόνες από την πανσέληνο του Ιουλίου, ή αλλιώς το “φεγγάρι του ελαφιού”, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Ο φωτογράφος David J. Phillip του Associated Press, “έπιασε” μάλιστα τη στιγμή κατά την οποία το γεμάτο φεγγάρι έγινε… ο έκτος κύκλος στο σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων στον πύργο του Άιφελ στο Παρίσι.

Για την ιστορία, το “Buck Moon” του Ιουλίου παίρνει το όνομά του από τα κέρατα που μεγαλώνουν τα ελάφια αυτή την εποχή του χρόνου. Η φετινή πανσέληνος του “ελαφιού” ήταν και η πιο ορατή υπερπανσέληνος καθώς τέθηκε σε τροχιά στο πλησιέστερο σημείο της στη Γη, από οποιοδήποτε άλλο φεγγάρι αυτή τη χρονιά.

Δείτε τα εντυπωσιακά καρέ από το Παρίσι:

Πανσέληνος στο Παρίσι AP Photo David J. Phillip
Πανσέληνος στο Παρίσι AP Photo David J. Phillip
Πανσέληνος στο Παρίσι AP Photo David J. Phillip

Σημειώνεται πως η Ολυμπιακή σημαία, το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων έχει πέντε συμπλεκόμενους μεταξύ τους κύκλους χρώματος μπλε, κίτρινου, μαύρου, πράσινου, κόκκινου, σε ένα λευκό υπόβαθρο. Είναι γνωστοί ως Ολυμπιακοί κύκλοι. Το 1913, ο Πιερ ντε Κουμπερτέν χρησιμοποίησε τα 5 αυτά χρώματα μαζί με το λευκό παρασκήνιο της σημαίας, ώστε να εκπροσωπήσει τις πέντε ηπείρους και τα κράτη που συμμετείχαν τότε: την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αμερική και την Ωκεανία.

Αφού εισήχθη ως σημαία, ο Κουμπερτέν δήλωσε το παρακάτω στην έκδοση του περιοδικού Olympique για τον Αύγουστο 1913:

“.. τα έξι συνδυασμένα μεταξύ τους χρώματα [συμπεριλαμβανομένου του λευκού υπόβαθρου της σημαίας] με αυτό το τρόπο αναπαράγουν τα χρώματα κάθε χώρας χωρίς εξαίρεση. Το μπλε και το κίτρινο της Σουηδίας, το μπλε και το λευκό της Ελλάδας, τις τρίχρωμες σημαίες της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Ουγγαρίας. Περιλαμβάνονται επίσης το κίτρινο και το κόκκινο της Ισπανίας, οι πρωτοποριακές σημαίες της Βραζιλίας και της Αυστραλίας, καθώς και αυτές της αρχαίας Ιαπωνίας και της σύγχρονης Κίνας. Αυτό είναι πραγματικά ένα διεθνές έμβλημα”.

Οι πέντε Ολυμπιακοί κύκλοι σχεδιάστηκαν το 1913, υιοθετήθηκαν το 1914 και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920. Επίσης, οι σημαίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών του κόσμου αποτελούνται από τον συνδυασμό 2 ή περισσότερων χρωμάτων από τα έξι της ολυμπιακής σημαίας.

Φυσικά, το θέαμα στο Παρίσι κατέγραψαν και πολλοί χρήστες των social media:

@olympics The moon decided to play ball! 🌔📸 Four more nights until the #Paris2024 ♬ original sound – Olympics

Σημειώνεται πως οι αθλητές όλου του κόσμου έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στο Παρίσι για τους Αγώνες της 33ης Ολυμπιάδας, η τελετή έναρξης των οποίων θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής στον Σηκουάνα. Τα αεροδρόμια της γαλλικής πρωτεύουσας υποδέχονται διαρκώς πτήσεις γεμάτες με συμμετέχοντες στην κορυφαία διοργάνωση. Ηδη βρίσκονται στο Παρίσι πολλά μέλη και από Ελλάδα και Κύπρο, με τον κύριο όγκο των αποστολών να ταξιδεύει την Τετάρτη.

Οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διαρκέσουν ως τις 11 Αυγούστου. Το αγωνιστικό τους πρόγραμμα ξεκινά από την Τετάρτη, δυο ημέρες πριν την τελετή έναρξης, με ποδόσφαιρο και ράγκμπι σέβενς.

Δείτε όλα τα νέα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εδώ και εδώ βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα μεταδόσεων από την ΕΡΤ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα