Πασκάλ Σοριό: Ο άνθρωπος πίσω από το εμβόλιο της AstraZeneca

Πασκάλ Σοριό: Ο άνθρωπος πίσω από το εμβόλιο της AstraZeneca
Ο Πασκάλ Σοριό Lefteris Pitarakis / Associated Press

Ποιος είναι ο 61χρονος Πασκάλ Σοριό που ανέλαβε εκτελεστικός διευθυντής της AstraZeneca το 2012. Οι επικρίσεις για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, η σύγκρουση με την Pfizer και η καριέρα του.

Ο Πασκάλ Σοριό έχει ηγηθεί της προσπάθειας να καταστήσει την AstraZeneca μια από τις πρώτες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο που θα παρασκευάσουν ένα εμβόλιο κατά της Covid-19.

Η ανάπτυξη του εμβολίου με τη συνεργασία επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έκαναν γνωστή την αγγλοσουηδική εταιρεία.

Από τότε που ανακοίνωσε τις επιτυχημένες κλινικές δοκιμές και την έγκριση του εμβολίου από τις ρυθμιστικές αρχές η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις.

Οι καθυστερήσεις στην παραγωγή και στις παραδόσεις των εμβολίων στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει αναστάτωση, ενώ ερωτήματα που αφορούσαν στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές οδήγησαν σε αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητάς του για την ηλικιακή ομάδα άνω των 65.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σήμερα, πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν αναστείλει τη χορήγησή του εν αναμονή του πορίσματος της έρευνας για το αν ευθύνεται το εμβόλιο για την δημιουργία θρόμβων στο αίμα.

Η εταιρεία AstraZeneca Eugene Hoshiko / Associated Press

Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχουν υποστηρίξει ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν του όποιου κινδύνου.

Αλλά οι επιθέσεις εναντίον του εμβολίου έχουν αναγκάσει τον 61χρονο Γάλλο Σοριό να υπερασπίζεται την εταιρεία σε πολλά μέτωπα, ακόμη και καθώς ηγείται της εξαγοράς της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Alexion έναντι 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Απέναντι σε κάθε ερώτημα ή αναστολή της χορήγησης του εμβολίου, η AstraZeneca έχει διατηρήσει μια σταθερή γραμμή: το εμβόλιο είναι ασφαλές και η εταιρεία συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές.

Ο Σοριό είχε εκφράσει την όχλησή του για τους λεγόμενους επικριτές του καναπέ σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Δεκέμβριο στην εφημερίδα The Times.

“Είμαι παίκτης, δεν είμαι παρατηρητής, ούτε σχολιαστής”, δήλωνε.

Ο Σοριό ξεκίνησε την καριέρα του στην Αυστραλία, έλαβε την αυστραλιανή υπηκοότητα και διατηρεί με την οικογένειά του ακόμη σπίτι στο Σίδνεϊ.

Το εμβόλιο της AstraZeneca Alastair Grant / Associated Press

Όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος, τις τελικές προετοιμασίες για την ανακοίνωση της συγχώνευσης με την Alexion τις έκανε από ένα ξενοδοχείο καραντίνας.

Σε τηλεδιάσκεψη τον Φεβρουάριο, την περίοδο που η εταιρεία ανακοίνωνε τα ετήσια αποτελέσματά της, ο Σοριό είχε υπερασπιστεί με πάθος το έργο της για την παρασκευή του εμβολίου.

“Είναι όλα τέλεια; Όχι”, λέει, αλλά τονίζει ότι το εμβόλιο παρέχει 100% προστασία έναντι των πιο σοβαρών μορφών της Covid-19.

Οι τελευταίοι 12 μήνες υπήρξαν οι πιο δύσκολοι της ζωής του, παραδέχτηκε στην εφημερίδα, καθώς κινούνταν μεταξύ ΗΠΑ, Ευρώπης και Αυστραλίας.

Συχνά η μοναδική συντροφιά του ήταν η γάτα του, η Ντέιζι.

Βετεράνος των φαρμακευτικών

Ο Σοριό ανέλαβε εκτελεστικός διευθυντής της AstraZeneca το 2012 και είναι μαθημένος στις μάχες.

Είχε έρθει σε σύγκρουση με την Pfizer πριν ακόμη η αμερικανική εταιρεία ενώσει τις δυνάμεις της με την γερμανική BioNTech στην κούρσα για την παρασκευή του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Το 2014 η Pfizer επιχείρησε να εξαγοράσει την AstraZeneca έναντι 80,5 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά απέτυχε.

Ο Σοριό υποστήριξε ότι η ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο θα επλήττετο και ότι θα κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές αν επιτρεπόταν στην αμερικανική εταιρεία να κάνει αυτό το βήμα.

Απόφοιτος της κτηνιατρικής σχολής Maison Alfort, στα νοτιοανατολικά του Παρισιού, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από τη Σχολή Ανώτατων Εμπορικών Σπουδών του Παρισιού (HEC Paris business school), ο Σοριό εισήλθε στην φαρμακευτική βιομηχανία στα χρόνια του 1980.

Ο Πασκάλ Σοριό Jacquelyn Martin / Associated Press

Στην Αυστραλία πέρασε χρόνια εργαζόμενος στο τμήμα πωλήσεων του γαλλικού εργαστηρίου Roussel Uclaf, το οποίο απορροφήθηκε από τον γερμανικό φαρμακευτικό όμιλο Hoechst και έτσι το 1995 δημιουργήθηκε η Marion Roussel.

Ο Σοριό έγινε διευθυντής την επόμενη χρονιά και το 1997 εγκαταστάθηκε στην Ιαπωνία.

Μέσα από μια σειρά συγχωνεύσεων, ο όμιλος έγινε τμήμα της κολοσσιαίας Sanofi.

Το 2006, ο Σοριό εντάχθηκε στο δυναμικό της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Roche.

Έπειτα, από το 2009 ως το 2010, τέθηκε επικεφαλής της Genentech, μιας θυγατρικής της Roche μέχρι το 1990 που το 2009 εξαγοράστηκε πλήρως.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα