Πατριάρχης Βαρθολομαίος για Αγιά Σοφιά: “Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος”

Πατριάρχης Βαρθολομαίος για Αγιά Σοφιά: “Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος”
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Αντί να είμαστε ενωμένοι, αφήνουμε μια κληρονομιά 1.500 ετών να μας χωρίζει.Είμαι βαθύτατα λυπημένος και συγκλονισμένος", δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαθρολομαίος στη Washington Post αναφερόμενος στην Αγιά Σοφιά.

“Τι μπορώ να πω ως χριστιανός κληρικός και Έλληνας πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να είμαστε ενωμένοι, αφήνουμε μια κληρονομιά 1.500 ετών να μας χωρίζει. Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος.”, δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαθρολομαίος μιλώντας στη Washington Post, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου Ερτογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας, έναν βυζαντινό καθεδρικό ναό του 6ου αιώνα και ένα από τα πιο πολύτιμα αρχιτεκτονικά θαύματα του κόσμου, σε Τζαμί.

Ο Ναός της Αγίας Σοφίας, από το 537 μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός. Όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το 1453, κάλυψαν προσεκτικά τα ψηφιδωτά και το μετέτρεψαν σε τζαμί. To 1934 o Μουσταφά Κεμάλ, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας, μετέτρεψε το τέμενος σε μουσείο. Σήμερα ο ναός εξακολουθεί να είναι μουσείο, ενώ πραγματοποιούνται σε αυτόν πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και εκδηλώσεις που θεωρούνται από ορισμένους ότι δεν αρμόζουν στο χώρο, όπως επιδείξεις μόδας. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες για τη διάσωση των ψηφιδωτών του ναού.

“Επιβιώσαμε εδώ επί 17 αιώνες και εφόσον είναι θέλημα θεού θα μείνουμε εδώ για πάντα”, συμπλήρωσε ο Πατριάρχης.

Η χριστιανική κοινότητα της Τουρκίας εξαφανίζεται και μαζί της εξαφανίζεται η διαφορετική νότα της χώρας μας. Η Τουρκία θα είναι απίστευτα πιο φτωχή εάν χαθεί αυτή η κληρονομιά. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα τροφοδοτούσε επίσης αντι-μουσουλμανικά συναισθήματα μεταξύ των ακροδεξιών στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελπίζω ότι οι Τούρκοι ηγέτες θα το αναγνωρίσουν αυτό – και θα διακόψουν τη συζήτηση για την Αγία Σοφία”, ανέφερε ακόμα.

“Όταν οι Οθωμανοί ήρθαν στην Κωνσταντινούπολη, την οποία ονόμασαν Konstantiniyye από το όνομα του ιδρυτή του Βυζαντίου, δεν υπήρχε κανένα τζαμί εδώ. Σήμερα, υπάρχουν σχεδόν 3.500. Αφήστε αυτό τουλάχιστον να παραμείνει μνημείο για την πλούσια ιστορία μας”, κατέληξε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα