Πάτρουσεφ: Ποιος είναι ο επικεφαλής του νέου ναυτικού συμβουλίου του Πούτιν

Διαβάζεται σε 3'
Πάτρουσεφ
Πάτρουσεφ Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo / AP

Ο Πούτιν τοποθέτησε επικεφαλής του ναυτικού συμβουλίου τον Πάτρουσεφ, βετεράνο σύμμαχό του. Θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς συνεργάτες του.

Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διόρισε σήμερα, Τρίτη (13/08), τον βετεράνο στην τομέα της ασφάλειας Νικολάι Πάτρουσεφ επικεφαλής ενός νέου οργάνου που θα είναι αρμόδιο για τη ναυτική πολιτική της Ρωσίας.

Το νέο Ναυτικό Συμβούλιο θα περιλαμβάνει συμβούλια αρμόδια για την ανάπτυξη της ναυτικής δραστηριότητας της Ρωσίας και του πολεμικού της στόλου και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ρωσίας στην Αρκτική, σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε ο Πούτιν.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ρωσία διαθέτει ένα μαζικά ισχυρότερο ναυτικό από την Ουκρανία, αλλά έχει υποστεί μια σειρά από ντροπιαστικές αποτυχίες στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του δυόμισι ετών πολέμου, ξεκινώντας με την απώλεια, τον Απρίλιο του 2022, του πυραυλοφόρου καταδρομικού Moskva (Μασκβά), της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Πάτρουσεφ και Πούτιν AP IMAGES

Ο ηλικία 73 ετών Πάτρουσεφ διετέλεσε πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας FSB και βρίσκεται δίπλα στον Πούτιν από τότε που εργάζονταν μαζί στη σοβιετική KGB στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη) τη δεκαετία του 1970.

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει τον Μάιο ότι θα αναλάμβανε νέες αρμοδιότητες σχετικές με τη ναυπηγική βιομηχανία μετά την απομάκρυνσή του από επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας σε έναν ανασχηματισμό κατά την έναρξη της πέμπτης προεδρικής θητείας του Πούτιν.

Ποιος είναι ο Πάτρουσεφ

Ο Νικολάι Πάτρουσεφ (Nikolai Patrushev) είναι ένας Ρώσος πολιτικός και αξιωματούχος στον τομέα της ασφάλειας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα γνωστός ως στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν. Γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου 1951 και έχει διατελέσει σε διάφορες σημαντικές θέσεις στη ρωσική κυβέρνηση.

Η πιο γνωστή θέση του είναι αυτή του Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ένα ισχυρό συμβουλευτικό όργανο του προέδρου της Ρωσίας. Πριν από αυτή τη θέση, ήταν επικεφαλής της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας), που είναι ο διάδοχος της KGB.

Ο Πάτρουσεφ θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς και επιρροή συνεργάτες του Πούτιν, και συχνά χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο σκληροπυρηνικούς στην πολιτική και στρατηγική σκέψη της Ρωσίας. Έχει κεντρικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής της χώρας και είναι γνωστός για τις απόψεις του υπέρ μιας ισχυρής και ανεξάρτητης Ρωσίας, συχνά σε αντιπαράθεση με τη Δύση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα