Pavel Durov: Ο μυστηριώδης ιδρυτής του Telegram που απασχολεί τις γαλλικές αρχές

Διαβάζεται σε 5'
Pavel Durov: Ο μυστηριώδης ιδρυτής του Telegram που απασχολεί τις γαλλικές αρχές
Pavel Durov AP Photo

Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Telegram και άλλων κοινωνικών δικτύων, Pavel Durov, και ποια η σχέση του με τις αρχές παγκοσμίως;

O 39χρονος ρωσικής καταγωγής επιχειρηματίας Pavel Durov έχει ιδρύσει εξαιρετικά δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα καθώς και ένα κρυπτονόμισμα, έχει συγκεντρώσει μια περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει συγκρουστεί με τις αρχές στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο.

Vkontakte

Σύμφωνα με τον Guardian,o κάτοικος Αγίας Πετρούπολης, Pavel Durov, έγινε γνωστός στη Ρωσία στα 20 του μετά την ίδρυση του κοινωνικού δικτύου VKontakte (VK), το οποίο κάλυπτε τις ανάγκες των ρωσόφωνων χρηστών και ξεπέρασε το Facebook σε ολόκληρη την πρώην ΕΣΣΔ. Το 2006, έχοντας αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, ο Durov κυκλοφόρησε το VK, προσελκύοντας χρήστες ακόμη και όταν παρέμενε μια σκιώδης φιγούρα.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του Πούτιν, που κατέλαβαν την Ρωσία στις αρχές του 2012, αναδείχθηκε “πρωτοστάτης” της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης αρνούμενος να “φιμώσει” ομάδες στον ιστότοπό του, που ήταν αφιερωμένες στην οργάνωση πορειών διαμαρτυρίας.

Όμως, αφού αντιμετώπισε προβλήματα με το Κρεμλίνο επειδή αρνήθηκε να παραδώσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB), πούλησε το μερίδιό του στην εταιρεία και έφυγε από τη Ρωσία το 2014.

Telegram

Δημιούργησε το Telegram με τον αδελφό του Νικολάι ενώ ταξίδευε από χώρα σε χώρα και ξεκίνησε την υπηρεσία το 2013.

Εγκαταστάθηκε στο Ντουμπάι και στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 2021, κέρδισε τη γαλλική υπηκοότητα μετά από μια διαδικασία για την οποία το Παρίσι παραμένει εξαιρετικά διακριτικό.

Εν τω μεταξύ, το Telegram γνώρισε παγκόσμια επιτυχία, ως μία πλατφόρμα υπέρ των ατομικών ελευθεριών και του απορρήτου των χρηστών του και κατά της «λογοκρισίας». Ο συνδυασμός χρηστικότητας και διατήρησης του απορρήτου έκανε την εφαρμογή δημοφιλής στους διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο, από το Χονγκ Κονγκ και το Ιράν μέχρι τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Αυτό έπληξε τις αρχές, ειδικά στη χώρα καταγωγής του και, το 2018, ένα δικαστήριο της Μόσχας διέταξε την κατάργηση της υπηρεσίας. Όμως, η επιβολή της δικαστικής απόφασης ήταν αδικαιολόγητη και τρεις μέρες αργότερα, διαδηλωτές “βομβάρδισαν” τα κεντρικά γραφεία της FSB με χάρτινες σαΐτες, το σύμβολο του Telegram.

Έκτοτε, η Ρωσία έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές της να “μπλοκάρει” το Telegram και η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων χρησιμοποιείται από τη ρωσική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με ορισμένα κανάλια να έχουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές.

Το Telegram διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, καθώς μπλόγκερ και από τις δύο πλευρές δημοσιεύουν τις αναλύσεις και τα βίντεό τους από τις μάχες. Τα κανάλια υπέρ της Μόσχας που διευθύνονται από “Z-bloggers” (έτσι ονομάζονται στη Ρωσία οι υποστηρικτές του πολέμου) διαθέτουν πολλή μεγάλη επιρροή και μερικές φορές επικρίνουν τη ρωσική στρατιωτική στρατηγική.

 

Τα μπλεξίματα με τις γαλλικές αρχές

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της διαδικτυακής πλατφόρμας Telegram συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου (24/08) στο διεθνές αεροδρόμιο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι, καθώς εκκρεμούσε ένταλμα έρευνας σε βάρος του από τη γαλλική δικαιοσύνη.

Το ένταλμα αφορά έρευνα για διάφορες παραβιάσεις της εφαρμογής που έχει δημιουργήσει, η οποία μεταξύ άλλων επιτρέπει την ανταλλαγή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων. Παράλληλα, κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών, για διαδικτυακό εκφοβισμό και οργανωμένο έγκλημα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της τρομοκρατίας και της απάτης.

Στην πραγματικότητα, η γαλλική δικαιοσύνη κατηγορεί τον Pavel Durov πως έμεινε άπραγος (απουσία κάθε ελέγχου, έλλειψη συνεργασίας με τις διωκτικές αρχές) παρά την παράνομη χρήση της πλατφόρμας από συνδρομητές της. «Φτάνει πια με την ατιμωρησία του Telegram», είπε με ικανοποίηση ένας από τους ερευνητές, έκπληκτος που ο δισεκατομμυριούχος, παρότι γνώριζε ότι καταζητείται στη Γαλλία, αποφάσισε να ταξιδέψει στο Παρίσι. «Ίσως εξαιτίας του αισθήματος πως έχει απόλυτη ατιμωρησία», σχολίασε μια από τις πηγές.

Οι έρευνες έχουν ανατεθεί στην ηλεκτρονική μονάδα της γαλλικής χωροφυλακής και στην εθνική υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης. Ήταν ακόμη υπό κράτηση την Κυριακή (25/8) σύμφωνα με δύο πηγές που πρόσκεινται στην υπόθεση.

O ιδιωτικός βίος του Pavel Durov

Ο Durov αποφεύγει τις παραδοσιακές συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, αλλά τον Απρίλιο κάθισε με τον υπερσυντηρητικό Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson για μια εκτενή συζήτηση.

«Οι άνθρωποι αγαπούν την ανεξαρτησία. Αγαπούν επίσης την ιδιωτικότητα, την ελευθερία, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος θα προτιμούσε το Telegram», είπε ο Durov στον Carlson.

Ο  39χρονος Durov δεν διστάζει να δημοσιεύει μηνύματα στο δικό του κανάλι Telegram, ισχυριζόμενος ότι κάνει μοναχική ζωή, απέχει από το κρέας, το αλκοόλ, ακόμη και τον καφέ. Ντυμένος πάντα στα μαύρα, καλλιεργεί μια ομοιότητα με τον ηθοποιό Κιάνου Ριβς στην ταινία Matrix. Τον Ιούλιο, καυχήθηκε ότι είναι ο βιολογικός πατέρας περισσότερων από 100 παιδιών χάρη στις δωρεές σπέρματός του σε δώδεκα χώρες, περιγράφοντας το ως «κοινωνικό καθήκον».

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του περιοδικού Forbes, η περιουσία του Durov είναι 15,5 δισ. δολάρια. Όμως η αξία του toncoin, του κρυπτονομίσματος που δημιούργησε, έχει πέσει κατακόρυφα περισσότερο από 15% από την ανακοίνωση της σύλληψής του.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα