Πεντάγωνο: Ένας ο βομβιστής αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Η επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ διαπράχθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας, σύμφωνα με το Πεντάγωνο - Θα συνεχιστεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού "μέχρι την τελευταία στιγμή".
- 27 Αυγούστου 2021 19:29
Η πολύνεκρη επίθεση στην πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ διαπράχθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας και όχι από δύο άτομα, ανακοίνωσε την Παρασκευή (27/08) το Πεντάγωνο.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν πιστεύουμε ότι υπήρξε δεύτερη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μπάρον ή κοντά σε αυτό, ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ένας», δήλωσε ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ.
Την ευθύνη για την επίθεση της Πέμπτης, στην οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και τουλάχιστον 79 Αφγανοί, με τουλάχιστον 103 νεκρούς σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ανέλαβε το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.
Ο Τέιλορ είπε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στην επίθεση νοσηλεύονται στη Γερμανία. Προειδοποίησε επίσης ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες, αξιόπιστες απειλές» εναντίον του αεροδρομίου και το Πεντάγωνο τις ελέγχει «σχεδόν σε πραγματικό χρόνο».
Στο αεροδρόμιο περιμένουν ακόμη περίπου 5.400 πρόσφυγες, αναμένοντας να απεγκλωβιστούν από τη χώρα. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την εκκένωση «μέχρι την τελευταία στιγμή», διαβεβαίωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι, καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν. «Λογαριάζουμε ακόμη να ολοκληρώσουμε την αποστολή αυτή στο τέλος του μήνα. Και όσο πλησιάζει (η ημερομηνία) θα δείτε κάποιες κινήσεις για την έξοδο των στρατιωτών μας και ενός μέρος του εξοπλισμού μας (…) αλλά θα είμαστε σε θέση να βγάλουμε αεροπορικώς τους εγκλωβισμένους μέχρι την τελευταία στιγμή», τόνισε.
Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι ένα μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού δεν πρόκειται να βγει από την Καμπούλ και θα καταστραφεί.
Όσον αφορά τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι μετά τις 31 Αυγούστου, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι πολλές χώρες είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του.
Και Βρετανοί νεκροί
Δύο Βρετανοί, καθώς και το παιδί ενός τρίτου Βρετανού υπηκόου, σκοτώθηκαν την Πέμπτη στη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.
Άλλοι δύο Βρετανοί πολίτες είναι μεταξύ των τραυματιών.
«Η χθεσινή, κατάπτυστη επίθεση υπογραμμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται στο Αφγανιστάν και ενισχύει το επιχείρημα γιατί κάνουμε όλα αυτά για να βγάλουμε τον κόσμο», ανέφερε ο Ράαμπ.
«Θλίβομαι βαθύτατα με την είδηση ότι δύο Βρετανοί πολίτες καθώς και το παιδί ενός τρίτου σκοτώθηκαν την Πέμπτη στην τρομοκρατική επίθεση (…) Ήταν αθώοι άνθρωποι και είναι τραγικό που δολοφονήθηκαν από δειλούς τρομοκράτες, καθώς επιχειρούσαν να φέρουν τους δικούς τους στην ασφάλεια, στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.
Βοήθεια από το Κατάρ για τη λειτουργία του αεροδρομίου θέλουν οι Ταλιμπάν
Οι Ταλιμπάν θα ζητήσουν από το Κατάρ τεχνική βοήθεια ώστε να λειτουργήσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι Al Jazeera επικαλούμενο μια πηγή προσκείμενη στο ισλαμιστικό κίνημα.
Οι Ταλιμπάν είχαν ζητήσει τεχνική βοήθεια από την Τουρκία για να λειτουργήσει το αεροδρόμιο μετά την αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτών από το Αφγανιστάν, στις 31 Αυγούστου. Διευκρίνισαν όμως ότι η διορία αυτή ισχύει και για τις τουρκικές δυνάμεις.
Νωρίτερα, δύο αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι η Τουρκία δεν θα βοηθήσει στη λειτουργία του αεροδρομίου μετά την αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων, εκτός και αν οι Ταλιμπάν συμφωνήσουν να υπάρχει τουρκική ασφάλεια, μετά την πολύνεκρη επίθεση της Πέμπτης.
Στο μεταξύ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Ταλιμπάν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, είπε ότι όσοι Αφγανοί έχουν έγκυρα έγγραφα θα μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα εκτός της χώρας στο μέλλον, προσπαθώντας να κατευνάσει τους φόβους ότι το κίνημα σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία της μετακίνησης.
«Τα αφγανικά σύνορα θα είναι ανοιχτά και ο κόσμος θα μπορεί να ταξιδεύει οποτεδήποτε προς και από το Αφγανιστάν», είπε ο Σερ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι, ο αναπληρωτής επικεφαλής της πολιτικής επιτροπής των Ταλιμπάν.
Ελβετία και Νορβηγία τερματίζουν τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού
Η μία μετά την άλλη, οι δυτικές χώρες ολοκληρώνουν τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν.
Η Ελβετία ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι σταματά η εκκένωση, αφού επαναπατρίστηκαν 387 άνθρωποι τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με τη βοήθεια του γερμανικού στρατού.
Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι παραμένουν στο Αφγανιστάν 11 Ελβετοί πολίτες, ορισμένοι εκ των οποίων εργάζονται για διεθνείς οργανισμούς και είναι σε επαφή με τις ελβετικές αρχές. Υπάρχουν επίσης άλλα 16 πρόσωπα, τα οποία έχουν άδεια παραμονής στην Ελβετία αλλά παραμένουν στο Αφγανιστάν.
Η Νορβηγία τερμάτισε επίσης τις επιχειρήσεις της, αφού σήμερα το απόγευμα προσγειώθηκε στο Όσλο η τελευταία πτήση από την Καμπούλ. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει πόσα άτομα επέβαιναν στο αεροσκάφος αυτό, όμως το πρωί ένα άλλο αεροπλάνο μετέφερε στη Νορβηγία 128 ανθρώπους, ανεβάζοντας στους 1.098 τους απεγκλωβισθένες από το Αφγανιστάν.
Νωρίτερα σήμερα, ολοκλήρωσε τις επιχειρήσεις της και η Ισπανία. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε «υπερήφανος» για την «επιτυχή» προσπάθεια. Συνολικά, η Ισπανία έβγαλε από την Καμπούλ 2.206 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους οικογένειες Αφγανών που είχαν συνεργαστεί με τις ισπανικές δυνάμεις. Απεγκλώβισε επίσης 333 ανθρώπους εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 131 για τις ΗΠΑ, 50 εργαζόμενους του ΝΑΤΟ και 21 Πορτογάλους ή Αφγανούς συνεργάτες της Πορτογαλίας.
Το 47% των ανθρώπων που απεγκλωβίστηκαν ήταν γυναίκες και το 40% ανήλικοι.
Ο Σάντσεθ είπε ότι δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των Αφγανών που ήθελε η Ισπανία να απεγκλωβίσει αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει αυτήν την προσπάθεια λόγω της απόφασης των ΗΠΑ, που ελέγχουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, να φύγουν από το Αφγανιστάν στις 31 Αυγούστου, όπως απαιτούν οι Ταλιμπάν.
Ολοκλήρωσε τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού η Ιταλία
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο ανακοίνωσε ότι η χώρα του ολοκλήρωσε τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού από το Αφγανιστάν. Με αεροσκάφη της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, τις ημέρες αυτές έφθασαν στο αεροδρόμιο της Ρώμης Φιουμιτσίνο όλοι οι Ιταλοί που ζήτησαν να φύγουν από την ασιατική αυτή χώρα, καθώς και περίπου 4.900 Αφγανοί πολίτες.
Με την τελευταία πτήση, η οποία αναχώρησε σήμερα από το Αφγανιστάν, επιστρέφει και ο Ιταλός πρόξενος Τομάζο Κλάουντι, 35 χρόνων, ο οποίος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει όσους περισσότερους Αφγανούς ήταν δυνατόν δουλεύοντας σχεδόν αδιάκοπα, όλο το εικοσιτετράωρο. Μαζί του ταξιδεύουν και οι καραμπινιέροι που εγγυήθηκαν την ακεραιότητα διπλωματών, χιλιάδων πολιτών και δημοσιογράφων.
«Έμειναν εκεί μέχρι την τελευταία στιγμή. Εκτός από τους Ιταλούς, βοήθησαν χιλιάδες Αφγανούς πολίτες — αρχίζοντας από τις γυναίκες και τα παιδιά — ώστε να μπορέσουν να βγουν από τη χώρα», έγραψε στο Facebook o Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις