Πέντε συμπεράσματα από την πρώτη εβδομάδα του Τραμπ

Διαβάζεται σε 6'
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο γκαλά του America First Policy Institute
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο γκαλά του America First Policy Institute 2024 Alex Brandon/AP Photo

Ο Ντόναλντ Τραμπ συμπλήρωσε μία εβδομάδα ως εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ και ήδη αναρωτιόμαστε τι άλλο θα δούμε.

Η πρώτη εβδομάδα διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ μετά την εκλογή του στις 5 Νοεμβρίου μόνο ως ταραχώδης μπορεί να χαρακτηριστεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ να έχει “σηκώσει μανίκια” και να ετοιμάζεται για μία δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Από τις αρχικές προτεραιότητές του κατά την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι την επιλογή των προσώπων που θα συνθέτουν οσονούπω το νέο κυβερνητικό σχήμα του, οι πρώτες ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ έχουν προκαλέσει “ηλεκτροσόκ” εντός και εκτός πολιτικού σκηνικού στις ΗΠΑ, αγωνία για συγκεκριμένες ομάδες που ζουν στη χώρα και πολλά ερωτηματικά στον υπόλοιπο κόσμο.

Ας δούμε όμως τι μάθαμε από την πρώτη εβδομάδα του Τραμπ ως εκλεγμένος πρόεδρος:

1) Η πιστή ομάδα που χτίζει για να ανατρέψει το κατεστημένο στην Ουάσινγκτον

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε σχεδόν αμέσως να συγκροτεί το νέο κυβερνητικό σχήμα του, προτείνοντας υποψηφίους για το υπουργικό συμβούλιο που θα περάσουν από την έγκριση της Γερουσίας, ενώ παράλληλα διόρισε συμβούλους του Λευκού Οίκου και άλλους ανώτερους βοηθούς. Τα περισσότερα από τα πρόσωπα που τοποθετεί σε νευραλγικές θέσεις της κυβέρνησης έχουν ένα όχι και τόσο καλό background.

Οι επιλογές του δείχνουν ξεκάθαρα ότι σχεδιάζει μια ριζική αναδιάρθρωση της κυβέρνησης, αποφεύγοντας πιο παραδοσιακές και έμπειρες επιλογές υπέρ εκείνων που του είναι πιστοί και μοιράζονται το όραμά του για μια δεύτερη θητεία που θα ανατρέψει το κατεστημένο στην Ουάσινγκτον.

Για παράδειγμα, η επιλογή του για το Υπουργείο Άμυνας έχει καλέσει για εκκαθάριση των στρατιωτικών ηγετών που εφαρμόζουν “woke” πολιτικές. Αντίστοιχα, ο προτεινόμενος για το Υπουργείο Υγείας, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, έχει δηλώσει ότι θέλει να “εκκαθαρίσει τη διαφθορά” στους υγειονομικούς φορείς των ΗΠΑ και να καταργήσει “ολόκληρα τμήματα” στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Και αυτό χωρίς να αναφέρουμε το νέο υπουργείο που υπόσχεται, (σ.σ. υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας) με επικεφαλής συμβούλους όπως ο Έλον Μασκ και ο Βιβέκ Ραμασουάμι, το οποίο ο Τραμπ λέει ότι θα επικεντρωθεί στη μείωση των κανονισμών και τον δραστικό περιορισμό κόστους.

Το μεγαλύτερο μήνυμα είναι ότι η προτεινόμενη ομάδα του Τραμπ αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από άτομα πιστά σε αυτόν, που επιθυμούν να αναμορφώσουν τα αντίστοιχα κυβερνητικά τους τμήματα.

2) Στοχεύει σε ένα φιλικό Κογκρέσο

Η επικράτηση των Ρεπουμπλικανών τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία προσφέρει στον Ντόναλντ Τραμπ σημαντική ώθηση για την προώθηση της πολιτικής του ατζέντας.

Με τον έλεγχο και των δύο νομοθετικών σωμάτων, ο Τραμπ έχει πλέον τη δυνατότητα να περάσει νομοσχέδια με μεγαλύτερη ευκολία, ενώ οι Δημοκρατικοί θα δυσκολευτούν να εμποδίσουν ή να αντισταθούν στις προτάσεις του. Επιπλέον, η νέα αυτή ισορροπία δυνάμεων μειώνει την πιθανότητα διεξαγωγής κοινοβουλευτικών ερευνών εναντίον του, όπως συνέβη κατά το δεύτερο μισό της πρώτης του θητείας.

Η κυριαρχία των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο αναμένεται να είναι καθοριστική για την υλοποίηση βασικών υποσχέσεων του Τραμπ, όπως οι μαζικές απελάσεις, η επιβολή εκτεταμένων δασμών στις εισαγωγές και η ανατροπή περιβαλλοντικών κανονισμών.

3) Οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές που θα βρει “απέναντι”

Η επιρροή του Ντόναλντ Τραμπ δοκιμάστηκε μόλις πριν λίγα 24ωρα όταν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία επέλεξαν τον νέο ηγέτη τους. Ο γερουσιαστής Τζον Θιουν από τη Νότια Ντακότα εξελέγη νέος ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, επικρατώντας του γερουσιαστή Ρικ Σκοτ από τη Φλόριντα, ο οποίος υποστηρίχθηκε από ένθερμους συμμάχους του Ντόναλντ Τραμπ.

Παρόλο που ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν παρενέβη άμεσα, υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του και μέσα ενημέρωσης που προωθούν τη “MAGA” ατζέντα να εκλεγεί ο Ρικ Σκοτ, εκλεκτός του Έλον Μασκ. Ωστόσο, ηττήθηκε στον πρώτο γύρο, με τους Ρεπουμπλικάνους να επιλέγουν τον Τζον Θιουν, ο οποίος έχει μία πιο περίπλοκη σχέση με τον Τραμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία ήταν μυστική, επομένως δεν αποτελεί δημόσια απόρριψη του Τραμπ. Πιο σοβαρές δοκιμασίες της δύναμής του στο Καπιτώλιο αναμένονται, ιδιαίτερα κατά τις ακροάσεις επιβεβαίωσης για τις πιο αμφιλεγόμενες επιλογές του για το υπουργικό συμβούλιο. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στην απροσδόκητη επιλογή του Ματ Γκαίτς για την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Θα ακολουθήσουν σκληρότερες δοκιμασίες της εξουσίας του Τραμπ στο Καπιτώλιο, ιδίως όταν θα πραγματοποιηθούν οι ακροάσεις επιβεβαίωσης των πιο διχαστικών επιλογών του υπουργικού συμβουλίου. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το BBC, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας, έχουν ήδη δηλώσει την αντίθεσή τους στην επιλογή – σοκ του Matt Gaetz από τον Τραμπ για την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

4) Η ποινική καταδίκη του Τραμπ θα μπορούσε σύντομα να διαγραφεί

Η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ έχει επηρεάσει σημαντικά και τις νομικές του υποθέσεις, ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη, όπου η καταδίκη του για απάτη στην υπόθεση “hush-money” παραμένει ενεργή για λίγες ακόμη ημέρες.

Ωστόσο, αυτή η καταδίκη ενδέχεται σύντομα να ανήκει στο παρελθόν. Πρόσφατα, ένας δικαστής ανέβαλε την απόφασή του σχετικά με το αν η καταδίκη του Τραμπ πρέπει να ακυρωθεί, επικαλούμενος απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το καλοκαίρι που διεύρυνε την προεδρική ασυλία. Η απόφαση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. Ανεξάρτητα από το αν η καταδίκη θα ακυρωθεί, η προγραμματισμένη καταδίκη του Τραμπ στις 26 Νοεμβρίου πιθανότατα θα καθυστερήσει.

5) Η Κίνα στο στόχαστρό του

Δεν είναι μυστικό ότι ο Τραμπ βλέπει τον κόσμο διαφορετικά από τον Μπάιντεν και θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.

Ένα ξεκάθαρο μήνυμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες είναι η κυριαρχία των “σκληροπυρηνικών” -εντός της ομάδας του- απέναντι στην Κίνα – εκείνων δηλαδή που θεωρούν ότι το Πεκίνο αποτελεί σοβαρή απειλή για την οικονομική και στρατιωτική κυριαρχία των ΗΠΑ και επιθυμούν πιο επιθετική στάση.

Και αυτό φαίνεται σε όλα τα επίπεδα.

Ο προτεινόμενος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, έχει περιγράψει την Κίνα ως τον “πιο εξελιγμένο αντίπαλο που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ οι ΗΠΑ”. Ο Μάικ Γουόλτς, σύμβουλός του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε έναν “ψυχρό πόλεμο” με την Κίνα, ενώ άλλοι υποψήφιοι, όπως η προτεινόμενη πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Ελίζ Στεφανίκ, έχουν κατηγορήσει ευθέως την Κίνα για παρέμβαση στις εκλογές.

Κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, οι σχέσεις με το Πεκίνο ήταν τεταμένες, και δεν βελτιώθηκαν σημαντικά υπό τον Μπάιντεν. Με δασμούς, ελέγχους εξαγωγών και αιχμηρή ρητορική, ο εκλεγμένος πρόεδρος δείχνει έτοιμος να υιοθετήσει ακόμη πιο σκληρή στάση αυτή τη φορά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα