Περού: Το Κογκρέσο απέρριψε ξανά τη διεξαγωγή εκλογών εντός του 2023

Περού: Το Κογκρέσο απέρριψε ξανά τη διεξαγωγή εκλογών εντός του 2023
Διαδηλώσεις στο Περού AP Photo/Martin Mejia

Με 68 μέλη του περουβιανού Κογκρέσου να τάσσονται κατά, το σενάριο των πρόωρων εκλογών στη χώρα, εντός του 2023, απομακρύνεται και πάλι από τον ορίζοντα. Βουλευτές της Αριστεράς δήλωσαν ικανοποιημένοι ενώ η πρόεδρος Μπολουάρτε υποστήριζε τις πρόωρες εκλογές, με την ελπίδα να σταματήσουν οι διαδηλώσεις.

Το περουβιανό κοινοβούλιο απέρριψε την πρόωρη διεξαγωγή των εκλογών τον Δεκέμβριο του 2023, την ίδια στιγμή που η χώρα συνεχίζει να συνταράσσεται από τις μαζικές κινητοποιήσεις, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 48 άνθρωποι.

Με βάση την τελική καταμέτρηση, 68 μέλη του Κογκρέσου τάχθηκαν κατά, 54 υπέρ και δύο ψήφισαν λευκό έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση για το ζήτημα των εκλογών. “Η πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης δεν εξασφάλισε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων”, συνόψισε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Χοσέ Γουίλιαμς.

Βουλευτές της Αριστεράς υποδέχθηκαν το αποτέλεσμα με χειροκροτήματα, επευφημίες και ζητωκραυγές.

Η πρόταση είχε κατατεθεί από το κόμμα Fuerza Popular (“Λαϊκή Δύναμη”, ανήκει στη λαϊκιστική δεξιά, πρόκειται για την παράταξη της οικογένειας των Φουχιμόρι) και υποστηρίχθηκε από τη Ντίνα Μπολουάρτε, την πρόεδρο που είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος όντας υποψήφια κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η Ντίνα Μπολουάρτε και η Δεξιά εισηγούνταν οι εκλογές, που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2024, να γίνουν στο τέλος της χρονιάς, με την ελπίδα ότι έτσι θα τερματιστούν οι μαζικές κινητοποιήσεις.

Είναι η τρίτη φορά από τον Δεκέμβριο που το κοινοβούλιο του Περού αρνείται να δώσει πράσινο φως στη διεξαγωγή εκλογών εντός 2023. Είχε ήδη απορρίψει την πρόταση το Σάββατο (28/1) ενώ μετά από την επτάωρη συνεδρίαση της Δευτέρας (30/1), η ψηφοφορία αναβλήθηκε για την Τρίτη (31/1), και κατόπιν για χθες, Τετάρτη (1/2).

Οι διαδηλωτές απαιτούν να παραιτηθεί η πρόεδρος Μπολουάρτε, να διαλυθεί το Κογκρέσο, στο οποίο η κοινή γνώμη δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη, να προκηρυχθούν άμεσα βουλευτικές και προεδρικές εκλογές και να συγκληθεί Συντακτική Συνέλευση.

“Απόλυτο διαζύγιο πολιτικής τάξης και πολιτών”

Η βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση που βιώνει η χώρα της Λατινικής Αμερικής ξέσπασε μετά την παύση, τη σύλληψη και την προφυλάκιση την 7η Δεκεμβρίου του αριστερού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος κατηγορήθηκε πως αποπειράθηκε “πραξικόπημα”, ανακοινώνοντας πως θα διέλυε το Κογκρέσο, καθώς αυτό ετοιμαζόταν να τον απομακρύνει από την εξουσία.

Τον διαδέχθηκε η ως τότε αντιπρόεδρος του, Ντίνα Μπολουάρτε, την οποία οι διαδηλωτές χαρακτηρίζουν “προδότρια”.

“Πρόκειται για απόλυτο διαζύγιο της πολιτικής τάξης και των πολιτών. Είναι ωρολογιακή βόμβα, το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να ζήσει η χώρα, με μια πρόεδρο που δεν παραιτείται κι ένα κοινοβούλιο που εννοεί να συνεχίσει να να μην τρέχει τίποτα”, έκρινε ο Αλόνσο Κάρδενας, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Αντόνιο Ρουίς δε Μοντόγια στη Λίμα. Την Κυριακή η κ. Μπολουάρτε κλιμάκωσε την πίεση στο κοινοβούλιο, μιλώντας για “ιστορική ευθύνη”.

“Ψηφίστε υπέρ του Περού, υπέρ της χώρας, επισπεύδοντας τις εκλογές, ορίζοντας πως θα γίνουν το 2023 κι ας πούμε σε όλο το Περού με την πιο μεγάλη υπευθυνότητα πως θα φύγουμε όλοι”, ανέφερε κατά τη διάρκεια διαγγέλματός της προς τους πολίτες.

Το περουβιανό Κογκρέσο χαρακτηρίζεται κατακερματισμένο, με πάνω από δέκα κόμματα, χωρίς να λογαριάζονται οι ανεξάρτητοι. Κανένα κόμμα δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, με συνέπεια σε κάθε ψηφοφορία απαιτούνται διαπραγματεύσεις και συμμαχίες.

Η Αριστερά, η οποία ψήφισε εναντίον της διεξαγωγής εκλογών το 2023, θέλει η οποιαδήποτε νέα ψηφοφορία να διεξαχθεί ταυτόχρονα με δημοψήφισμα για την κατάρτιση νέου Συντάγματος. Πρόκειται για ζήτημα που διχάζει το Κογκρέσο. Τα μέλη του συναντώνται ξανά σήμερα, Πέμπτη (2/2) για να το εξετάσουν.

Οι διαδηλώσεις και οι αποκλεισμοί δρόμων συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στην κεντρική περιοχή Χουνίν, στις Άνδεις, δεκάδες κάτοικοι απέκλεισαν κεντρικό αυτοκινητόδρομο και οδούς στην πόλη Ουανκάγιο, περίπου 300 χιλιόμετρα από τη Λίμα.

Στην περιφέρεια Πούνο (νοτιοανατολικά), παρά τη βροχή, δεκάδες αγρότες και εργαζόμενοι στις μεταφορές συμμετείχαν σε κινητοποίηση στους δρόμους στη Χουλιάκα.

Το ορυχείο χαλκού στη Λας Μπάμπας, το οποίο ανήκει στην κινεζική κοινοπραξία MMG, ανέστειλε χθες, Τετάρτη (1/2), τη δραστηριότητά του λόγω των αποκλεισμών δρόμων. Στο μεταλλείο Λας Μπάμπας, σε υψόμετρο 4.000 μέτρων, αντιστοιχεί το 15% της παραγωγής χαλκού του Περού, της χώρας που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή αυτού του ορυκτού, πίσω από τη Χιλή. Η παραγωγή χαλκού αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ.

Με σχεδόν 400.000 τόνους, η χώρα της Λατινικής Αμερικής συνεισφέρει το 2% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα