Πέθανε ο πρώην Πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ, μετά από ομιλία του στη Βόρεια Μακεδονία

Διαβάζεται σε 2'
Πέθανε ο πρώην Πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ, μετά από ομιλία του στη Βόρεια Μακεδονία
(AP Photo/Scott Heppell)

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο Σκτωτσέζος πολιτικός και πρώην Πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ. Βρισκόταν στη Βόρεια Μακεδονία όπου και παραχώρησε ομιλία. Ποιος ήταν.

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, πέθανε σε ηλικία 69 ετών σήμερα, Σάββατο (12/10), στην πόλη Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σάλμοντ πέθανε κατά τη διάρκεια γεύματος σε ξενοδοχείο της παραλίμνιας πόλης της Βόρειας Μακεδονίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο θάνατός του οφείλεται σε ανακοπή.

Χθες, ο Άλεξ Σάλμοντ ήταν ένας από τους ομιλητές σε φόρουμ για την πολιτιστική διπλωματία, που συνδιοργάνωσε το γραφείο του πρώην προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, το Διεθνές Κέντρο “Alliance of Civilizations” και το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας από το Βερολίνο.

Τον θάνατο του Άλεξ Σάλμοντ γνωστοποίησε το γραφείο του Γκιόργκε Ιβάνοφ.

«Δυστυχώς, ο Άλεξ Σάλμοντ, πρώην πρώτος υπουργός της Σκωτίας που ήταν ένας από τους συμμετέχοντες στο χθεσινό φόρουμ πολιτιστικής διπλωματίας που πραγματοποιήθηκε στην Οχρίδα, πέθανε ξαφνικά σήμερα» ανακοίνωσε το γραφείο του πρώην προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Ποιος ήταν ο Άλεξ Σάλμοντ

Ο Άλεξ Σάλμοντ ηγήθηκε του SNP (Σκωτικού Εθνικού Κόμματος) σε δύο περιόδους, από το 1990 έως το 2000 και από το 2004 έως το 2014. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, το SNP πέτυχε σημαντικές εκλογικές νίκες, και ο Σάλμοντ διετέλεσε Πρώτος Υπουργός (Πρωθυπουργός) της Σκωτίας από το 2007 έως το 2014.

Ο Σάλμοντ ήταν ο κύριος υποστηρικτής της εκστρατείας για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και πρωταγωνιστής στο δημοψήφισμα του 2014, όπου οι Σκωτσέζοι ψήφισαν τελικά κατά της ανεξαρτησίας. Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Σάλμοντ παραιτήθηκε από τη θέση του Πρώτου Υπουργού και του ηγέτη του SNP.

Αργότερα, βρέθηκε στο επίκεντρο κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση, αλλά το 2020 αθωώθηκε από τις κατηγορίες σε μια δίκη που προκάλεσε ευρεία συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης. Μετά την αθώωσή του, ίδρυσε το κόμμα Alba το 2021, με στόχο την προώθηση της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα