Πέθανε σε ηλικία 112 ετών ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Διαβάζεται σε 4'
Άνδρας μεγάλος σε ηλικία (φωτογραφία αρχείου)
Άνδρας μεγάλος σε ηλικία (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Ο Τζον Άλφρεντ Τίνισγουντ πέθανε σε ηλικία 112 ετών. Αναγνωρίστηκε από το Βιβλίο Γκίνες το 2024 ως ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος.

Ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος στον κόσμο πέθανε σε ηλικία 112 ετών, όπως επιβεβαίωσε η οικογένειά του. Ο Τζον Άλφρεντ Τίνισγουντ πέθανε τη Δευτέρα στο γηροκομείο Southport, όπου ζούσε.

Ο πιστός οπαδός της Λίβερπουλ έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο τον Απρίλιο φέτος, όταν πέθανε ο Χουάν Βισέντε Πέρεθ Μόρα σε ηλικία 114 ετών.

Η οικογένειά του ανέφερε ότι η τελευταία ημέρα του κ. Τίνισγουντ ήταν «περιτριγυρισμένη από μουσική και αγάπη».

Ο Τίνισγουντ, ο οποίος γεννήθηκε την ίδια χρονιά που βυθίστηκε ο Τιτανικός, στις 26 Αυγούστου 1912, έγινε ο γηραιότερος άντρας στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020.

Αναγνωρίστηκε από το Βιβλίο Γκίνες ως ο γηραιότερος άντρας στον κόσμο τον Απρίλιο του 2024.

Γεννημένος από την Άντα και τον Τζον Μπέρναρντ Τίνισγουντ, ο κ. Τίνισγουντ, χήρος, αφήνει πίσω του μια κόρη, τη Σούζαν, εγγόνια, την Άνουσκα, τη Μαρίσα, τον Τόμπι και τον Ρούπερτ, καθώς και δισέγγονα, την Τάμπιθα, τον Κάλλουμ και τη Νιβ.

Σε δήλωση, η οικογένειά του ανέφερε ότι είχε «πολλές εξαιρετικές ποιότητες».

«Ήταν έξυπνος, αποφασιστικός, γενναίος, ήρεμος σε κάθε κρίση, ταλαντούχος στα μαθηματικά και εξαιρετικός συνομιλητής».

Πρόσθεσαν ότι αυτές οι ποιότητες τον βοήθησαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στο Σώμα Πληρωμάτων του Βασιλικού Στρατού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γνώρισε τη σύζυγό του, Μπλόδγουεν, σε έναν χορό στο Λίβερπουλ και παντρεύτηκαν το 1942. Η Σούζαν γεννήθηκε το 1943 και το ζευγάρι απόλαυσε 44 χρόνια μαζί πριν η κ. Τίνισγουντ πεθάνει το 1986.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εργάστηκε για τα Βασιλικά Ταχυδρομεία και αργότερα ως λογιστής για τη Shell και τη BP, πριν συνταξιοδοτηθεί το 1972.

Η οικογένειά του ανέφερε ότι είχε μια «δραστήρια συνταξιοδότηση», προσφέροντας εθελοντικά ως πρεσβύτερος στην Εκκλησία του Μπλάντσελσαντς και εκφωνώντας κηρύγματα.

Ο κ. Τίνισγουντ είχε δηλώσει προηγουμένως στο BBC ότι ήταν «αρκετά δραστήριος νέος» και έκανε «πολλούς περιπάτους», αλλά δεν ήξερε γιατί του χαρίστηκε τέτοια μακροζωία. Επέμενε ότι δεν ήταν «διαφορετικός» από τους άλλους, προσθέτοντας: «Ζεις είτε για πολλά χρόνια είτε για λίγα – και δεν μπορείς να κάνεις πολλά γι’ αυτό».

Η αγαπημένη του ομάδα, η Λίβερπουλ, ιδρύθηκε μόλις 20 χρόνια πριν γεννηθεί, και έζησε μέσα από όλα, εκτός από δύο, από τα 66 τρόπαια της ομάδας στην κορυφαία κατηγορία – έχοντας χάσει τα πρώτα δύο πρωταθλήματα, το 1901 και το 1906.

Μετακόμισε στο γηροκομείο Hollies Rest στο Southport λίγο πριν τα 100 του χρόνια, όπου η καλοσύνη και ο ενθουσιασμός του για τη ζωή αποτέλεσαν έμπνευση για το προσωπικό και τους υπόλοιπους κατοίκους του γηροκομείου, ανέφερε η οικογένειά του.

Από τη στιγμή που έγινε 100 ετών το 2012, λάμβανε ετήσια ευχετήρια κάρτα από τον μονάρχη – αρχικά από την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, που ήταν νεότερη του κατά σχεδόν 14 χρόνια, και, πιο πρόσφατα, από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄.

Η οικογένεια προσέθεσε: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους πολλούς ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο που έστειλαν ευχές στον Τζον για τα πρόσφατα γενέθλιά του. Πραγματικά εκτιμούσε αυτές τις ευχές και άλλα μηνύματα στήριξης».

«Ο Τζον πάντα ήθελε να πει ευχαριστώ. Οπότε εκ μέρους του, [ευχαριστούμε] όλους εκείνους που τον φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των φροντιστών του στο γηροκομείο Hollies, των γιατρών του, των νοσηλευτών της περιοχής, του εργοθεραπευτή και άλλου προσωπικού του NHS».

Η οικογένεια ζήτησε οποιεσδήποτε δωρεές στη μνήμη του να γίνουν στην Age UK ή σε φιλανθρωπική οργάνωση της επιλογής τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα