Πετώντας για να σώσεις ζωές πάνω από το Νότιο Σουδάν

Πετώντας για να σώσεις ζωές πάνω από το Νότιο Σουδάν
Η αναπληρώτρια Συντονίστρια Πτήσεων Stella Mwikali στο αεροδρόμιο της Τζούμπα Verity Kowal/MSF

Η ιστορία της Stella Mwikali η οποία όταν ήταν μικρή κοιτούσε τον ουρανό με δέος και σήμερα εργάζεται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ως αναπληρώτρια συντονίστρια πτήσεων για επείγουσες μεταφορές ασθενών και προσωπικού σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Πολλές περιοχές όπου εργάζονται οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Νότιο Σουδάν είναι ελάχιστα προσβάσιμες οδικώς. Οι βροχές προκαλούν λάσπη που βυθίζει τα αυτοκίνητα και αυτό κάνει το ταξίδι πολύ επικίνδυνο.

Όμως, οι προμήθειες που σώζουν ζωές πρέπει να φτάσουν στα νοσοκομεία και τις κλινικές, και οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση πρέπει να μεταφερθούν σε δομές με εξειδικευμένη περίθαλψη.

Εκεί έρχονται άνθρωποι σαν τη Stella Mwikali.

«Κάποιες στιγμές με ασθενείς θα μείνουν για πάντα στο μυαλό μου. Πέρυσι λάβαμε ένα τηλεφώνημα από την ομάδα μας στο Malakal, μια πόλη σε μια απομακρυσμένη περιοχή του Νότιου Σουδάν. Υπήρχε μια έγκυος γυναίκα που είχε δυστοκία – μια ιατρική έκτακτη ανάγκη. Χρειάστηκε καισαρική τομή για να σωθεί η ζωή της και του μωρού της. Αλλά η ομάδα στο Malakal δεν έχει αυτές τις δομές. Η γυναίκα χρειάστηκε επείγουσα μεταφορά στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Agok, στην Ειδική Διοικητική Περιοχή Abyei – πάνω από 190 μίλια μακριά.

Κανονίσαμε την πτήση. Αργότερα, συντονίσαμε μια άλλη πτήση, για να μεταφέρουμε την ίδια και το μωρό της με ασφάλεια στο σπίτι. Τα συναισθήματα που εκφράζουν οι ασθενείς και η ικανοποίηση που αυτό μου δίνει μετά από μια τέτοια σωτήρια πτήση είναι πέρα από κάθε φαντασία. Αυτό είναι ένα είδος φροντίδας και περίθαλψης που ούτε καν ονειρεύτηκαν οι άνθρωποι εδώ και εμείς τους το προσφέρουμε δωρεάν.

Η αναπληρώτρια Συντονίστρια Πτήσεων Stella Mwikali στο αεροδρόμιο της Τζούμπα Verity Kowal/MSF


Χαράσσοντας τη δική μου πορεία

Είμαι αναπληρώτρια συντονίστρια πτήσεων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Ο συντονισμός πτήσεων περιλαμβάνει τη δημιουργία δρομολογίων πτήσης, την υπηρεσία αποστολής και πολλές διαφορετικές πτυχές της υλικοτεχνικής υποστήριξης μίας πτήσης.

Πάντα με ενδιέφεραν τα αεροπλάνα. Όταν ήμουν παιδί, κοιτούσα τον ουρανό με δέος. Αλλά οι γονείς μου είχαν διαφορετικά όνειρα.

Είμαι από την Κένυα και ο πατέρας μου ήθελε να ασχοληθώ με τη προστασία της άγριας ζωής, ενώ η μητέρα μου ήθελε να γίνω τραπεζική υπάλληλος. Αλλά τελικά, άλλαξαν γνώμη. Ο πατέρας μου μού είπε ότι θα υποστήριζε την καριέρα που θα επέλεγα αν εγώ ήμουν ευτυχισμένη. Έτσι, εκπαιδεύτηκα στην Αεροπορία, με εξειδίκευση στις αποστολές, καθώς και στην ασφάλεια και την ποιότητα της Αεροπορίας.

Εργαζόμουν με μια τοπική αεροπορική εταιρεία στο Ναϊρόμπι όταν έλαβα για πρώτη φορά ένα αίτημα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η αναπληρώτρια Συντονίστρια Πτήσεων Stella Mwikali στο αεροδρόμιο της Τζούμπα Verity Kowal/MSF


Χρειάζονταν ένα αεροπλάνο για να μεταφέρουν ιατρικές προμήθειες. Άρχισα να λαμβάνω περισσότερα αιτήματα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Αργότερα, ανακάλυψα ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δικά τους αεροπλάνα. Κι αυτό με έκανε να σκεφτώ…

Ήθελα να εργαστώ για μία οργάνωση που προσπαθεί να κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη.

Είχα δει ανθρώπους να εργάζονται σε οργανώσεις που φέρνουν πίσω το χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων – όπως η αδελφή μου, η οποία εργάσθηκε εθελοντικά σε μια τοπική ομάδα που συγκέντρωνε χρήματα για να βοηθήσει με τα σχολικά δίδακτρα παιδιών.

Το 2019, έκανα αίτηση για να συνεργαστώ με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τον Ιούνιο του ίδιου έτους, εντάχθηκα στην ομάδα! Μέχρι στιγμής, έχω κάνει τέσσερις αποστολές ως συντονίστρια πτήσεων στο Νότιο Σουδάν και στη Γκόμα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων

Στο Νότιο Σουδάν, οι ομάδες μας παρέχουν ιατρική περίθαλψη, όπως αντιμετώπιση επιδημικών εξάρσεων, εκστρατείες εμβολιασμού, παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών για μητέρες και παιδιά.

Τα αεροπλάνα είναι απαραίτητα για όλες αυτές τις δράσεις. Οι οδικές μεταφορές είναι περιορισμένες εδώ λόγω των κακών υποδομών, της ανασφάλειας και των εποχιακών πλημμυρών.

Αυτή τη στιγμή, εργάζομαι στο Old Fangak, μια παραποτάμια πόλη, όπου δεν υπάρχουν δρόμοι ή αυτοκίνητα, μόνο βάρκες και ο αεροδιάδρομος.

Εκτός από τη μεταφορά ασθενών, τα αεροπλάνα μας διασφαλίζουν ότι οι γιατροί και τα βασικά ιατρικά και όχι μόνο είδη μπορούν να φτάσουν σε άτομα που έχουν ανάγκη.

Ένα περιστατικό που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν τον Φεβρουάριο του 2021, όταν οι πλημμύρες στο Jonglei ανάγκασαν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πολλοί δεν είχαν τίποτα: ούτε καν τα βασικά για να κρατηθούν στη ζωή. Έτσι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κανόνισαν πτήσεις με είδη πρώτης ανάγκης, όπως σκηνές και κουβέρτες, καθώς και για την παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Οι βίαιες συγκρούσεις είναι επίσης ένα πολυετές ζήτημα σε ορισμένες περιοχές της χώρας και αφήνουν πίσω τους νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ενώ υπάρχει επείγουσα ανάγκη ιατρικής περίθαλψης ταυτόχρονα.

Ο δικός μου ρόλος σε αυτές τις συνθήκες είναι κομβικός. Κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο Agok, μου ανατέθηκε η μεταφορά ασθενών σε άλλα νοσοκομεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, καθώς και η διευκόλυνση των διακομιδών των μελών του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Η αναπληρώτρια Συντονίστρια Πτήσεων Stella Mwikali στο αεροδρόμιο της Τζούμπα Verity Kowal/MSF


Προκλήσεις και ανταμοιβές

Παρά την ικανοποίηση που μου δίνει ο συντονισμός των πτήσεων, το Νότιο Σουδάν είναι ένα δύσκολο περιβάλλον και τα πρότυπα αεροπορίας είναι χαμηλά. Οι αεροδιάδρομοι στην περιοχή περιβάλλονται από θάμνους και ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας δεν είναι στα καλύτερά του.

Ένα πράγμα που κρατά τη δουλειά μου μοναδικά ενδιαφέρουσα είναι ότι είναι μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία. Το να είμαι γυναίκα στην υλικοτεχνική υποστήριξη και ειδικά στην αεροπορία, δεν είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζω εύκολα, αλλά προσπαθώ να το κάνω με θάρρος και αποφασιστικότητα.

Παρά τις προκλήσεις, η δουλειά μου μού δίνει πολλές στιγμές που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

Κάποτε έπρεπε να μεταφέρω ένα μικρό αγόρι πίσω στην οικογένειά του μετά από έναν ολόκληρο μήνα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Θυμάμαι πόσο ενθουσιασμένοι ήταν. Το να βλέπω τη χαρά στα πρόσωπα της οικογένειάς τους και όσων φροντίζουμε είναι αυτό που μου δίνει δύναμη και χαρά».

Η αναπληρώτρια Συντονίστρια Πτήσεων Stella Mwikali στο αεροδρόμιο της Τζούμπα Verity Kowal/MSF


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Νότιο Σουδάν

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται σε νοσοκομεία και κλινικές σε όλο το Νότιο Σουδάν, όπου υλοποιούν μερικά από τα μεγαλύτερα προγράμματά τους παγκοσμίως.

Εκτός από την παροχή βασικής και εξειδικευμένης υγειονομικής περίθαλψης, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και επιδημίες που επηρεάζουν απομονωμένες κοινότητες, εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες από το Σουδάν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα