Πυλώνας οικονομικής και πολικής σταθερότητας η Ελλάδα
Τι αναφέρουν πηγές της Κομισιόν για την “μετατροπή” της Μεγάλης Βρετανίας σε τρίτη χώρα, ποια τα στάδια που θα ακολουθήσει η ΕΕ, αλλά και πως βλέπουν την Ελλάδα
- 27 Ιουνίου 2016 20:50
Μετά το Brexit, και αφού κάνει την αίτηση εξόδου από την ΕΕ, η Μεγάλη Βρετανία γίνεται αυτόματα «τρίτη» χώρα, την στιγμή που η Ελλάδα ένα χρόνο μετά το παρ ολίγον… Grexit βρίσκεται παρά το βουνό των μέτρων που έχει αναλάβει μπορεί να δανείζεται φθηνά αφήνοντας για τους υπόλοιπους ευρωπαίους τις σοβαρές συνέπειες της διάσπασης της Ένωσης.
Αυτό το οξύμωρο σχήμα τόνιζαν πηγές της Commission μια μέρα πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής που ξεκινά την Τρίτη με απούσα την Μεγάλη Βρετανία σε μια από τις συνεδριάσεις. Ο ίδιες πηγές βλέπουν μέσα από την αναταραχή που έχει επικρατήσει μετά το δημοψήφισμα στην Μεγάλη Βρετανία την συνάντηση των δύο πιο σημαντικών τάσεων εντός της ΕΕ. Στην συνάντηση θα βρεθούν τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΕ οι οπαδοί του απόλυτου φεντεραλισμού προτείνοντας να γίνει τώρα ότι δεν έγινε από την ίδρυση της Ένωσης, δηλαδή να συζητηθεί κοινή αμυντική πολιτική φύλαξη συνόρων οικονομική ενοποίηση.
Από την άλλη πλευρά θα βρεθούν τα κράτη μέλη που υποστηρίζουν ότι η Ένωση θα πρέπει να παραμείνει ως έχει επαναπροσδιορίζοντας αυτά που συνδέουν τους ευρωπαϊκούς λαούς.
Η Commission θα προσέλθει στην σύνοδο με σταθερή την θέση που εξέφρασε από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ. Ότι το «όχι» του δημοψηφίσματος παραμένει “όχι”, χωρίς επίσημο αίτημα για έξοδο της Μ.Βρετανίας δεν ξεκινά καμία διαπραγμάτευση.
Η όλη διαδικασία των διαπραγματεύσεων εξόδου όταν και όποτε ξεκινήσει θα είναι αργή και θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα μέχρι να ολοκληρωθεί.
Σε καθεστώς τρίτης χώρας
Ξεκάθαρο είναι ότι μετά την αίτηση και την έναρξη της διαπραγμάτευσης η Μεγάλη Βρετανία αποκτά αυτόματα καθεστώς τρίτης χώρας με ότι κακό συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την οικονομία της χώρας και τους πολίτες της.
Πλέον το μόνο που θα μπορεί να διεκδικήσει η Μ.Βρετανία θα είναι μια εποπτική σχέση τύπου Νορβηγίας. Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται διαπραγμάτευση με 27 κράτη μέλη και αν υπάρξει συμφωνία να περάσει από 27 εθνικά κοινοβούλια. Όταν τελειώσει και αυτή η φάση πχ 5 ετών έρχεται μία 3η φάση η διαπραγμάτευση της Βρετανίας με 53 χώρες του κόσμου.
Στο τέλος της 2ετίας η Βρετανία θα έχει καθεστώς Αλβανίας, δηλαδή 3ης χώρας χωρίς σύνδεση με την ΕΕ.
Η αβεβαιότητα που μπορεί να προκύψει θα κοστίσει πιο πολύ στην Βρετανία. Παραιτήθηκε ο Επίτροπος και δύσκολα θα εγκριθεί νέος. Δεν θα γίνει η Βρετανική Προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Η Ελλάδα
Ειδικά για την Ελλάδα και τις ενδεχόμενες συνέπειες, πηγές της Commission τόνιζαν ότι η χώρα μας σε αυτή την χρονική φάση είναι η καλύτερα προστατευμένη χώρα τουλάχιστον σε ότι αφορά το πρόβλημα της κάλυψης των δανειακών μας υποχρεώσεων «Η Ελλάδα σε αυτήν την φάση παρέχει βασικά στοιχεία ασφάλειας. Ένας επενδυτής αν θέλει να δει που υπάρχει αβεβαιότητα θα στραφεί πρώτα σε Πορτογαλία, Κύπρο, Γαλλία» τόνιζαν χαρακτηριστικά.
Σε επίπεδο ΕΕ δεν υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι το πρόβλημα θα το εισπράξει πολιτικά η Ευρώπη. Το πληρώνει η Βρετανία. Στην ΕΕ υπάρχει προβληματισμός, αλλά και αποφασιστικότητα ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα της Βρετανίας ωστόσο το πρόβλημα της πολιτικής αβεβαιότητας , εντοπίζεται πλέον σε Γαλλία και Ισπανία σύμφωνα με κύκλους της Commission .
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι αν και στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει σε μεγάλο βαθμό πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα ο πολιτικός ορίζοντας είναι εύκρατος. Για 3ετη δεν υπάρχουν εκλογές κάθε είδους. Υπάρχει πλειοψηφία κοινοβουλευτική που παρά τις δυσκολίες σήκωσε ευθύνες και αποφάσεις σκληρές. Κοινοτικοί παράγοντες ένα πράγμα λένε για την Ελλάδα: να γίνει η εφαρμογή του προδιαγεγραμμένου δρόμου που περιλαμβάνει και το χρέος.