Πιο απαισιόδοξοι από ποτέ για την ουκρανική νίκη οι Ευρωπαίοι – Τι πιστεύουν οι Έλληνες

Διαβάζεται σε 2'
Άμαχος πληθυσμός στην Ουκρανία.
Άμαχος πληθυσμός στην Ουκρανία. EPA /ΑΠΕ-ΜΠΕ @ IGOR TKACHENKO

Μετά από δύο χρόνια, ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι έχει προκαλέσει αισθήματα κόπωσης στον ευρωπαϊκό πληθυσμό. Τι δείχνει πρόσφατη δημοσκόπηση.

O πόλεμος της Ουκρανίας φαίνεται ότι έχει κουράσει τους ευρωπαίους πολίτες. Τα ποσοστά όσων πιστεύουν ότι τελικά η Ουκρανία θα επικρατήσει στο μέτωπο της Ρωσίας είναι μικρότερα από ποτέ ενώ έχει αυξηθεί κατά πολύ το ποσοστό των πολιτών οι οποίοι πιστεύουν ότι ο πόλεμος αυτός πρέπει να λήξει μ’ έναν συμβιβασμό.

Σε σχετική δημοσκόπηση που δημοσίευσε ο Guardian την Τετάρτη και στην οποία έχουν πάρει μέρος πολίτες από τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Αυστρία, την Ισπανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ρουμανία και την Ουγγαρία τα παραπάνω ευρήματα γίνονται κάτι παραπάνω από σαφή.

Πιο συγκεκριμένα, μόλις ένας στους δέκα ευρωπαίους (από τις χώρες που προαναφέρθηκαν) πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο. Δύο στους δέκα προέβλεψαν μάλιστα καθαρή ρωσική νίκη.

Κατά μέσο όρο το 37% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι μάχες στα μέτωπα της Ουκρανίας θα τελειώσουν με κάποιου είδους συμβιβασμό μεταξύ των αντιμαχόμενων. Λεπτομέρεια με σημασία. Η δημοσκόπηση διεξήχθη πριν την κατάληψη της πόλης Αβντίβκα  από το ρωσικό στρατό.

Η Ελλάδα

Σε ότι αφορά την Ελλάδα παρουσιάζεται ως η πλέον απαισιόδοξη (ως προς το ενδεχόμενο νίκης των Ουκρανών) χώρα της έρευνας.

Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ποσοστό Ελλήνων που απαντά ότι η Ουκρανία θα πρέπει να υποστηριχθεί ώστε να πάρει τα εδάφη της πίσω είναι το δεύτερο μικρότερο, πιο ψηλά μόνο από την Ουγγαρία.

guardian

Στο ερώτημα της πρόβλεψης για την έκβαση του πολέμου, το ποσοστό Ελλήνων που προβλέπει νίκη της Ουκρανίας είναι το μικρότερο, δεν φτάνει καν το 10%. Οι περισσότεροι συμπατριώτες μας πιστεύουν ότι θα υπάρξει συμβιβαστική διευθέτηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα