Πιο κοντά έρχονται ΝΑΤΟ και ΕΕ
Την απόφασή τους για αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, ανακοίνωσαν οι επικεφαλής των δύο θεσμών. Ασφάλεια και Άμυνα βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας. Τι δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
- 08 Ιουλίου 2016 16:04
Στη Κοινή Δήλωση που συνυπέγραψαν σήμερα στην Βαρσοβία, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τονίζεται ότι για την περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι επιτακτικά αναγκαία η εκπλήρωση των εξής στόχων:
– Αναβάθμιση της ικανότητας αντιμετώπισης των υβριδικών κινδύνων, μέσω ενίσχυσης της ευελιξίας σε ό,τι αφορά στη συνεργασία στην ανάλυση, πρόβλεψη και έγκαιρη ανίχνευση (των κινδύνων αυτών).
Ταυτόχρονα θεωρείται αναγκαία η όσο το δυνατόν ευρύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία σε στρατηγικές επικοινωνίες.
– Επιχειρησιακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας, και ζητημάτων μετανάστευσης, μέσω αυξανόμενης ναυτικής ετοιμότητας, καλύτερου συντονισμού και αμοιβαίας αναβάθμισης των ενεργειών στη Μεσόγειο και αλλού.
– Διεύρυνση του συντονισμού σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την άμυνα στον κυβερνοχώρο.
– Ανάπτυξη των αμυντικών ικανοτήτων των κρατών-μελών της ΕΕ και των συμμάχων του ΝΑΤΟ, καθώς και ανάληψη πολυμερών πρωτοβουλιών.
– Ανάπτυξη ισχυρότερης αμυντικής βιομηχανίας και ενίσχυση της αμυντικής έρευνας και της βιομηχανικής συνεργασίας στην ευρωατλαντική συμμαχία.
– Αναβάθμιση του συντονισμού των ασκήσεων με πρώτο βήμα παράλληλες και συντονισμένες ασκήσεις το 2017 και το 2018.
– Οικοδόμηση αμυντικής ικανότητας και ικανότητας ασφάλειας και υιοθέτησης της ευελιξίας των συμμάχων στην Ανατολή και τον Νότο μέσω εξειδικευμένων πρωτοβουλιών σε σειρά τομέων, σε κάθε χώρα ξεχωριστά, περιλαμβανομένης και της ενίσχυσης της ναυτικής συνεργασίας.
Οι δηλώσεις των ηγετών
«Αλληλοσυμπληρωνόμαστε και παρέχουμε από κοινού ασφάλεια στην Ευρώπη, στην γειτονιά μας αλλά και πέραν αυτής», δήλωσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι μπορούμε να συνεργαστούμε ακόμα στενότερα — «αυτός είναι εξάλλου ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ», τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στις συναντήσεις που έγιναν το πρωί, όπου και συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος Γιούνκερ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση έως ότου οι βρετανικές αρχές να κοινοποιήσουν, βάσει του άρθρου 50 (ΣΕΕ), την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας όμως τα εξής:
«Πιστεύω ότι, ακόμη και μετά το δημοψήφισμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζονται το κοινό τους ενδιαφέρον, όχι μόνο όσον αφορά τον αμυντικό και στρατιωτικό τομέα, αλλά και όλους τους σχετικούς τομείς της διεθνούς ζωής, ιδίως όσον αφορά το εμπόριο», επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του να παραμείνει η Βρετανία ένας ισχυρός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ αλλά και ένας ισχυρός εταίρος.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επαναβεβαίωσε την πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τους θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για την αντιμετώπιση των μεγάλων διεθνών προκλήσεων παρά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ.
Μιλώντας στην έναρξη των διήμερων συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες, ο Μπ. Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν για περαιτέρω αναβάθμιση της ασφάλειας, ανταλλαγή πληροφοριών και ανακοπής των ροών ξένων μαχητών προκειμένου να προλάβουν τρομοκρατικές επιθέσεις.
Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι οι ηγέτες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού πρέπει να αντιμετωπίσουν την οικονομική πίεση των πολιτών τους, οι οποίοι αισθάνονται ότι έχουν εγκαταλειφθεί από την παγκοσμιοποίηση.
Επίσης σε σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times, ο Μπαράκ Ομπάμα καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταθούν σταθερά απέναντι στη Ρωσία, την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους και τις άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ.
Τονίζει, επίσης, ότι η διαφαινόμενη έξοδος της Βρετανίας (από την ΕΕ) μετατρέπει την Ατλαντική Συμμαχία -το ΝΑΤΟ- σε ακόμα σημαντικότερη δύναμη συνεργασίας στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αύριο το μεσημέρι στις 14.30 (τοπική ώρα- ώρα Ελλάδος 15.30) στο πλαίσιο των διμερών επαφών των ηγετών των κρατών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας.
(Πληροφορίες από ΑΠΕ)