Πυρά για τη διαδικασία

default image

Για την Παρασκευή διακόπηκε η δίκη του Τζουλιάν Ασάνζ. Μαραθώνιες οι καταθέσεις. Επίθεση στη σουηδική δικαιοσύνη από πρώην εισαγγελέα. Οι πιθανότητες έκδοσης και τα χαρτιά της υπεράσπισης (Vid)

Την Παρασκευή (11/02) θα συνεχιστεί η διαδικασία ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου που εξετάζει το αίτημα περί έκδοσης του ιδρυτή του ιστοτόπου Wikileaks στη Σουηδία όπου κατηγορείται για σεξουαλικής κακοποίηση δύο γυναικών, ανακοίνωσε ο δικαστής Χάουαρντ Ριντλ.

Οι δύο ημέρες που είχαν οριστεί για να δοθούν οι καταθέσεις δεν ήταν τελικά αρκετές για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και έτσι την Παρασκευή οι δικηγόροι των δύο πλευρών θα κληθούν να κάνουν την τελική αγόρευσή τους.

Σκληρή κριτική στη Σουηδία

Σουηδός πρώην εισαγγελέας κατήγγειλε σήμερα τους χειρισμούς της χώρας του στην έρευνα που διενεργήθηκε σε βάρος του ιδρυτή του ιστοτόπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, για σεξουαλική κακοποίηση.

Ο Σβεν-Έρικ Άλεμ, καταθέτοντας στο δικαστήριο που εξετάζει το αίτημα για την έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία, είπε ότι οι Σουηδοί εισαγγελείς θα έπρεπε να προσπαθήσουν να πάρουν κατάθεση από τον 39χρονο Αυστραλό ενώ βρισκόταν στη Βρετανία, προτού υποβάλουν το αίτημα για την έκδοσή του.

Ο Άλεμ, που καταθέτει ως εμπειρογνώμονας για λογαριασμό της υπεράσπισης, είπε ότι η επικεφαλής των εισαγγελέων της Σουηδίας, Μαριάνε Νι, θα έπρεπε να έχει κινηθεί γρήγορα και να καλέσει τον Ασάνζ για εξηγήσεις προτού φύγει από τη Σουηδία, στις 27 Σεπτεμβρίου πέρσι. “Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να διασφαλίσει ότι ο Ασάνζ θα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή των γεγονότων με λεπτομέρειες”, είπε.

Ωστόσο, η Κλερ Μοντγκόμερι, η οποία στη δίκη εκπροσωπεί τη σουηδική πλευρά, είπε ότι οι αλλεπάλληλες, αποτυχημένες προσπάθειες της Νι να μιλήσει με τον Ασάνζ στη Σουηδία δείχνουν ένα “ιστορικό μη συνεργασίας” εκ μέρους του Αυστραλού.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο Άλεμ δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι η Σουηδία θα εκδώσει τον Ασάνζ στις ΗΠΑ γιατί αυτό θα προκαλούσε “θύελλα” στα μέσα ενημέρωσης. “Εγώ ο ίδιος θα έγραφα τρία άρθρα”, είπε.

Μέχρι στιγμής δεν είναι βέβαιο ότι ο δικαστής Χάουαρντ Ριντλ, που εξετάζει την υπόθεση, θα αποφασίσει για το αν θα εκδοθεί ο Ασάνζ ή όχι. Θα μπορούσε να αναβάλει την έκδοσή απόφασης όμως, σε κάθε περίπτωση, ο Ασάνζ έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα