Πύραυλοι ATACMS: Τι είναι, πώς θα χτυπήσουν τη Ρωσία και οι μπελάδες του Τραμπ

Διαβάζεται σε 5'
Πυραυλικά συστήματα ΑΤΑCMS
Πυραυλικά συστήματα ΑΤΑCMS AP

Το Πεντάγωνο έδωσε το ΟΚ για χρήση πυραύλων ATACMS και εκτός ουκρανικής επικράτειας λόγω της εμπλοκής της Βορείου Κορέας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Οι πύραυλοι ATACMS (Army Tactical Missile System) είναι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, σχεδιασμένοι για την προσβολή στόχων σε βάθος έως και 300 χιλιομέτρων. Εκτοξεύονται από συστήματα όπως το M270 MLRS και το M142 HIMARS, προσφέροντας στις ένοπλες δυνάμεις τη δυνατότητα να πλήττουν στρατηγικούς στόχους με υψηλή ακρίβεια.

Σημειώνεται πως το Κίεβο έχει ήδη χρησιμοποιήσει τους πυραύλους ATACMS. Η πρώτη χρήση έγινε τον Οκτώβριο του 2023 εναντίον ρωσικών στόχων σε κατεχόμενες περιοχές. 

Πρόσφατα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξουσιοδότησε την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους αυτούς για επιθέσεις εντός της Ρωσίας, συγκεκριμένα στην περιοχή του Κουρσκ, όπου η Ουκρανία είχε ξεκινήσει αιφνιδιαστική εισβολή, όπως αναφέρει το Business Insider. Το Πεντάγωνο εκτιμάται ότι έδωσε το ΟΚ για χρήση πυραύλων ATACMS και εκτός ουκρανικής επικράτειας, λόγω της φερόμενης εμπλοκής της Βορείου Κορέας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ, καθώς προηγουμένως υπήρχαν περιορισμοί στη χρήση των ATACMS εκτός των ουκρανικών συνόρων, με στόχο την αποφυγή κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Η νέα αυτή εξουσιοδότηση επιτρέπει στην Ουκρανία να στοχεύει ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές, ενισχύοντας τις δυνατότητές της στο πεδίο της μάχης. Η απόφαση για τη χρήση των ATACMS από τον Ζελένσκι για χτυπήματα εντός της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από την εκτίμηση των στρατιωτικών και πολιτικών κινδύνων, καθώς και από τη στάση των δυτικών συμμάχων.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Η Ρωσία αντέδρασε έντονα σε αυτή την εξέλιξη, με το Κρεμλίνο να εκδίδει σκληρή ανακοίνωση κατά των ΗΠΑ, καταδικάζοντας την απόφαση για χρήση των ATACMS από την Ουκρανία.

Συνολικά, η χρήση των πυραύλων ATACMS από την Ουκρανία, ειδικά με την πρόσφατη εξουσιοδότηση για επιθέσεις εντός της Ρωσίας, αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη δυναμική της σύγκρουσης, προσφέροντας στην Ουκρανία τη δυνατότητα να πλήττει στρατηγικούς στόχους σε μεγαλύτερο βάθος, αλλά και κάνοντας το Κρεμλίνο να εξετάζει τα επόμενα βήματά του.

Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι και βουλευτές έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να επιτρέψει στο Κίεβο να χτυπήσει “βαθιά στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κλιμακώνει τη σύγκρουση στην Ουκρανία και μπορεί να οδηγήσει σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Συνολικά, η Ρωσία θεωρεί την απόφαση αυτή ως “άμεση απειλή για την εθνική της ασφάλεια” και έχει προειδοποιήσει για “σοβαρές συνέπειες, εάν οι πύραυλοι αυτοί χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις εντός του ρωσικού εδάφους”, έχοντας πάντα στη “φαρέτρα” της τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.

Επίσης, η Ρωσία δεν έχει επίσημα παραδεχθεί την παρουσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων στο έδαφός της. Αντίθετα, το Κρεμλίνο έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς περί ανάπτυξης βορειοκορεατικών στρατευμάτων ως “ψευδείς ειδήσεις”. Επιπλέον, εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ χαρακτήρισε τις αναφορές αυτές ως “αβάσιμες φήμες”.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Νότιας Κορέας έχουν δηλώσει ότι χιλιάδες βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν σταλεί στη Ρωσία για εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει περίπου 10.000 στρατιώτες για να εκπαιδευτούν στην ανατολική Ρωσία, με μέρος αυτών να έχει ήδη πλησιάσει στην Ουκρανία.

Τι όπλα ζητάει ο Ζελένσκι

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει επανειλημμένα ζητήσει από τους δυτικούς συμμάχους του την παροχή προηγμένων οπλικών συστημάτων για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας του. Συγκεκριμένα, τα αιτήματά του περιλαμβάνουν, όπως τα καταγράφει η Deutsche Welle:

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς: Ο Ζελένσκι έχει καλέσει τους συμμάχους να επιτρέψουν στο Κίεβο τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα εντός της Ρωσίας, με στόχο την αναχαίτιση της προώθησης του ρωσικού στρατού.

Μαχητικά αεροσκάφη: Έχει ζητήσει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη για την ενίσχυση της αεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας.

Συστήματα αεράμυνας: Η Ουκρανία επιδιώκει την απόκτηση προηγμένων συστημάτων αεράμυνας, όπως τα Patriot και Iris-T, για την προστασία από αεροπορικές επιθέσεις.

Τεθωρακισμένα οχήματα: Ζητά την παροχή σύγχρονων τεθωρακισμένων οχημάτων, όπως τα Gepard, για την ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων.

Πυροβολικό και πυρομαχικά: Ο Ζελένσκι έχει τονίσει την ανάγκη για επιπλέον πυροβολικό και πυρομαχικά για την υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Τι αλλάζει η εκλογή Τραμπ

Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ έχει προκαλέσει ωστόσο ανησυχίες σχετικά με την προσέγγισή του ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι “μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο εντός 24 ωρών”, χωρίς όμως να έχει αποκαλύψει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς θα το επιτύχει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιό του περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης στην Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία, με αντάλλαγμα τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Αυτή η προσέγγιση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Κίεβο, που δηλώνει πως δεν θα υποχωρήσει.

Επιπλέον, ο Τραμπ έχει εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, γεγονός που εντείνει τους προβληματισμούς για την ικανότητα της χώρας να συνεχίσει την άμυνά της.

Συνολικά, η προσέγγιση του Τραμπ αναμένεται να επικεντρωθεί σε διαπραγματεύσεις που θα περιλαμβάνουν παραχωρήσεις από την Ουκρανία, με στόχο τον “ταχύ τερματισμό του πολέμου” που έχει τάξει προεκλογικά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ο γιος του Τραμπ, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάντως πως “θα ξεκινήσουν τον Τρίτο Παγκόσμιο πριν προλάβει ο πατέρας μου να αναλάβει για να διασφαλίσει την ειρήνη”. Σε κάθε περίπτωση, ο Τραμπ θα πάρει στα χέρια του μια κατάσταση που θα είναι πολύ πιο δύσκολη στο να διαχειριστεί, σε σχέση με το τι θα περίμενε. Οι περισσότεροι αναλυτές αυτή τη στιγμή εκτιμούν πως ο Τραμπ θα ανακόψει την παράδοση νέων πυραυλικών συστημάτων προς το Κίεβο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα