Πύραυλοι στην Πολωνία: Τι ξέρουμε για τους S300 – Ποιες χώρες τους χρησιμοποιούν

Πύραυλοι στην Πολωνία: Τι ξέρουμε για τους S300 – Ποιες χώρες τους χρησιμοποιούν
Πύραυλοι S-300 στη Ρωσία, φωτογραφία αρχείου ap

Ρωσία, Ουκρανία και άλλες 18 χώρες έχουν στην κατοχή τους S-300, πυραύλους όπως αυτός που έπεσε το βράδυ της Τρίτης (15/11) στην Πολωνία. Η εμβέλεια και τα χαρακτηριστικά τους.

Την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας προκάλεσε η πτώση πυραύλου S-300 την Τρίτη (15/11) στην Πολωνία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των πολωνικών αρχών, ο πύραυλος που έπληξε την εγκατάσταση σιτηρών, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ήταν πιθανότατα ένας “παλιός” πύραυλος S-300, ένα πυραυλικό σύστημα σοβιετικής εποχής που χρησιμοποιείται τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία.

Όπως όλα δείχνουν και επιβεβαιώνεται και από τον Γενς Στόλτενμπεργκ, πρόκειται για πύραυλο της ουκρανικής αεράμυνας, αν και, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επέρριψε ευθύνες στη Ρωσία, καθώς, όπως είπε, είναι αυτή που εισέβαλε στην Ουκρανία, πυροδοτώντας τον πόλεμο που διαρκεί σχεδόν εννέα μήνες πλέον.

Τι είναι οι S-300;

Οι S-300 ανήκουν στην κατηγορία πυραύλων επιφανείας-αέρος και αναπτύχθηκαν αρχικά από τη Σοβιετική Ένωση, όπως αναφέρει το Reuters. Τέθηκαν για πρώτη φορά σε λειτουργία στα τέλη της δεκαετίας του 1970 μετά από μια δεκαετία ανάπτυξης.

Υπάρχουν διάφορες εκδόσεις των πυραύλων S-300, με διαφορετικές τεχνικές δυνατότητες και εμβέλειες. Το μέγιστο βεληνεκές του τυπικού πυραύλου είναι 150 χιλιόμετρα και οι πολεμικές κεφαλές ζυγίζουν 133-143 κιλά, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποια έκδοση μπορεί να χρησιμοποιήθηκε στην Πολωνία.

Οι πύραυλοι S-300 προορίζονται για την κατάρριψη αεροσκαφών, drones και εισερχόμενων πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων. Περιλαμβάνουν ραντάρ ανίχνευσης που εντοπίζουν τους εισερχόμενους στόχους και είναι εξοπλισμένοι με συστήματα καθοδήγησης για την αυτόματη στόχευση. Αρκετοί μεμονωμένοι πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν ταυτόχρονα σε πολλούς στόχους.

Η πιο πρόσφατη έκδοση των S-300 – ονόματι Antey-2500 και η οποία τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές της δεκαετίας του 2010 – έχει βεληνεκές 350 χλμ, σύμφωνα με την Rosobornexport, τον κρατικό οργανισμό εξαγωγών όπλων της Ρωσίας. Το σύστημα έχει “υψηλά τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν τη χρήση του για την αεράμυνα των σημαντικότερων διοικητικών, βιομηχανικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων”, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Rosoboronexport.

Οι χώρες που έχουν S-300

Οι πύραυλοι αυτοί χρησιμοποιούνται τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, ενώ και 18 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Σλοβακία και η Βουλγαρία, μέλη του ΝΑΤΟ έχουν στην κατοχή τους S-300, σύμφωνα με το CSIS, ένα think tank με έδρα την Ουάσινγκτον.

Η Ρωσία φαίνεται να έχει χρησιμοποιήσει πυραύλους S-300 για να πλήξει χερσαίους στόχους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, σε ένα σημάδι της πιθανής εξάντλησης των προμηθειών πυραύλων, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα έχει στο παρελθόν πουλήσει πυραύλους S-300 στη Βενεζουέλα, την Κίνα, το Ιράν και την Αίγυπτο, μεταξύ άλλων χωρών.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει πυραύλους S-300 στη Συρία και τους έχει τοποθετήσει και στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.

Σύμφωνα με τα ρωσικά στρατιωτικά μέσα ενημέρωσης, το πυραυλικό σύστημα S-300 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε σύγκρουση κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2020 μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα