Πύρινη κόλαση στην Ιαπωνία – Η χειρότερη πυρκαγιά εδώ και 50 χρόνια
Διαβάζεται σε 3'
Μάχη με τις φλόγες δίνουν για ακόμη ένα 24ωρο οι ιαπωνικές πυροσβεστικές δυνάμεις, για να θέσουν υπό έλεγχο την τεράστια δασική πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στη χώρα.
- 04 Μαρτίου 2025 13:46
Οι πυροσβέστες στην Ιαπωνία εξακολουθούσαν σήμερα, Τρίτη (04/03) να δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη δασική πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στη χώρα εδώ και μισό αιώνα, εξαιτίας της οποίας έχει χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και σχεδόν 4.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.
“Προς το παρόν τίποτα δεν δείχνει ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο”, σχολίασε σήμερα εκπρόσωπος της πόλης Οφουνάτο, στη βόρεια Ιαπωνία. Στρατιωτικά ελικόπτερα και πυροσβέστες προσπαθούν να κατασβέσουν την πυρκαγιά, πρόσθεσε.
Πέντε ημέρες μετά το ξέσπασμα αυτής της πυρκαγιάς εναέριες φωτογραφίες που μετέδωσε ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο έδειχναν έναν πυκνό, λευκό καπνό να υψώνεται πάνω από μια δασώδη περιοχή στα περίχωρα της Οφουνάτο, στην επαρχία Ιουάτε (Iwate).
Τη νύχτα αναμένεται να χιονίσει και στη συνέχεια να βρέξει, όμως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πόλης είναι αδύνατο να προβλεφθεί αν αυτό θα βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. “Η κακοκαιρία ενδέχεται να εμποδίσει τα ελικόπτερα να κάνουν ρίψεις νερού”, προειδοποίησε.
Μέχρι σήμερα το πρωί η πυρκαγιά είχε καταστρέψει 26.000 στρέμματα, σύμφωνα με την ιαπωνική υπηρεσία διαχείρισης πυρκαγιών και καταστροφών.
Το περσινό καλοκαίρι στην Ιαπωνία ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει αυξηθεί η θερμοκρασία σε όλο τον κόσμο.
Αυτή είναι η χειρότερη δασική πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ιαπωνία από το 1975, όταν κάηκαν 27.000 στρέμματα στο Κουσίρο, στο βόρειο τμήμα του νησιού Χοκάιντο.
Περισσότεροι από 2.000 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά και οι περισσότεροι έχουν σταλεί στη βόρεια Ιαπωνία από άλλες περιοχές της χώρας.
Παράλληλα οι αρχές εξέδωσαν εντολή για την απομάκρυνση περίπου 4.600 ανθρώπων από τις εστίες τους, από τους οποίους οι 3.939 έχουν ήδη φύγει.
Ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών στην Ιαπωνία είχε μειωθεί μετά την κορύφωσή του τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, αν και το 2023 καταγράφηκαν στο αρχιπέλαγος περίπου 1.300, κυρίως την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου, όταν ο αέρας είναι ξηρός και οι άνεμοι εντείνονται.
Στο Οφουνάτο η βροχόπτωση έφτασε μόλις τα 2,5 χιλιοστά τον Φεβρουάριο, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 4,4 χιλιοστών το 1967, πολύ κάτω από τον κανονικό μέσο όρο των 41 χιλιοστών.
Από την προηγούμενη Παρασκευή “δεν έχει βρέξει ούτε λίγο, δηλαδή καθόλου” στο Οφουνάτο, δήλωσε αξιωματούχος της τοπικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.
Σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία (JMA), το 2024 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί στη χώρα.