Πυρηνικά στη Λευκορωσία: Διεθνής ανησυχία για τη ρωσική “παρουσία” στο κατώφλι της ΕΕ
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η απόφαση της Ρωσίας να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία. "Επικίνδυνη" χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ τη στάση της Μόσχας, που κλιμακώνει την ήδη υπάρχουσα ένταση.
- 26 Μαρτίου 2023 19:48
Τριγμούς σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προκαλέσει η απόφαση της Ρωσίας να εγκαταστήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας.
Αν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις κινήσεις του, υποστήριξε ότι η ανάπτυξη τους στη γειτονική χώρα δεν συνιστά παραβίαση της συνθήκης για τη διάδοση των πυρηνικών, είναι πλέον σαφές ότι η ένταση -κυρίως- μεταξύ Ρωσίας και Δύσης κλιμακώνεται σημαντικά.
Οι αναλυτές κάνουν λόγο για κίνηση τακτικής, ωστόσο η ανησυχία είναι αιτιολογημένη, καθώς τα πυρηνικά θα βρίσκονται “στην πόρτα” της ΕΕ και δίπλα σε τρία νατοϊκά μέλη τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.
“Επικίνδυνη και ανεύθυνη” η στάση της Ρωσίας
Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε “επικίνδυνη και ανεύθυνη” την στάση της Ρωσίας μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Πούτιν.
“Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας”, δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
“Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από την διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας την συμμετοχή της στην Συνθήκη New START”, είπε ο εκπρόσωπος,
Την ίδια ώρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σχολιάζοντας την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία, ανέφερε ότι θα σήμαινε “ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια”.
Συμπλήρωσε ότι “η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις”.
Το Κίεβο ζητά σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Στον απόηχο όλων των παραπάνω, η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε από τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρεία» που ασκεί η Ρωσία.
Στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η Ουκρανία περιμένει αποτελεσματικές ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου. Ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τον σκοπό αυτόν».
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις