Πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών στο Τσαντ – Εκρήξεις, νεκροί και τραυματίες

Διαβάζεται σε 3'
Πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών στο Τσαντ – Εκρήξεις, νεκροί και τραυματίες
PRINTSCREEN/TWITTER

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός νεκρών και τραυματιών ύστερα από πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών των ενόπλων δυνάμεων στο Τσαντ. Συγκλονιστικές εικόνες από τις διαδοχικές εκρήξεις.

Πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών των ενόπλων δυνάμεων στη Ντζαμενά, την πρωτεύουσα του Τσαντ, είχε αποτέλεσμα να ακουστούν αλλεπάλληλες εκρήξεις τη νύχτα της Τρίτης, γνωστοποίησαν οι αρχές, με αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο για απροσδιόριστο ακόμη αριθμό νεκρών και τραυματιών.

Αυτόπτης μάρτυρας, κάτοικος συνοικίας κοντά στη στρατιωτική εγκατάσταση, είπε πως είδε τουλάχιστον τρεις τραυματίες, οι δυο από τους οποίους μεταφέρονταν εσπευσμένα σε νοσοκομεία από περίοικους με μοτοσικλέτες.

Μέσα ενημέρωσης του Τσαντ μετέδωσαν οπτικό υλικό που εικονίζει βλήματα να έχουν πλήξει σπίτια. Τουλάχιστον ένας κάτοικος έχασε τη ζωή του όταν οβίδα έπεσε στο σπίτι του.

«Μας ξύπνησαν ισχυρές εκρήξεις», είπε τηλεφωνικά ο Μουσταφά Αντούμ Μααμάτ, κάτοικος της πρωτεύουσας, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας «το σπίτι μας τρανταζόταν, λες και μας βομβάρδιζαν. Είδαμε μεγάλη πυρκαγιά στο στρατόπεδο, καπνό και πράγματα που ανατινάσσονταν στον αέρα», συνέχισε, «πέρναγαν από πάνω μας οβίδες».

Η αποθήκη πυρομαχικών απέχει μερικά χιλιόμετρα από το κυριότερο διεθνές αεροδρόμιο του Τσαντ, που οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι δεν επλήγη.

Οι αλλεπάλληλες εκρήξεις κράτησαν κάπου δυο ώρες, προτού σταματήσουν περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· 02:30 ώρα Ελλάδας). Κοκκινωπός καπνός υψωνόταν στον ουρανό, ορατός από χιλιόμετρα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο πρόεδρος Μααμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό εξέφρασε «ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες που θρηνούν (θύματα)» και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» μέσω Facebook, χωρίς να ξεκαθαρίσει ούτε τον αριθμό των θυμάτων, ούτε τα αίτια της πυρκαγιάς. «Θα διενεργηθεί έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι», υποσχέθηκε.

Η Γαλλία διατηρεί ακόμη στρατιωτικό απόσπασμα περίπου χιλίων ανδρών στο Τσαντ, που προσεχώς θα δει τη δύναμή του να μειώνεται σε 300 άνδρες, σύμφωνα με πηγές στο Παρίσι.

Ο σαραντάρης πρόεδρος της χώρας εξελέγη την 6η Μαΐου, εξασφαλίζοντας το 61% των ψήφων σε ψηφοφορία την οποία αμφισβήτησε και από την οποία απείχε η αντιπολίτευση.

Βρισκόταν ήδη στην εξουσία από την 20ή Απριλίου 2021, μετά τον θάνατο του πατέρα του, του στρατηγού Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό, που υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη από πυρά ανταρτών στο μέτωπο. Ο στρατηγός κυβέρνησε το Τσαντ με σιδηρά πυγμή για κάπου 30 χρόνια.

Ο γιος του, επίσης με βαθμό στρατηγού, ονομάστηκε μεταβατικός πρόεδρος από χούντα δεκαπέντε ανώτατων αξιωματικών κι έκτοτε κυβερνά καταστέλλοντας, ενίοτε πολύ βίαια, κάθε αντιπολίτευση. Εξελέγη αρχηγός του κράτους έπειτα από διαδικασία που χαρακτηρίστηκε εντελώς «αναξιόπιστη» από διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα