Πυροβολισμοί με δύο νεκρούς στο κέντρο των Βρυξελλών – Βίντεο ντοκουμέντο με τον δράστη

Διαβάζεται σε 5'
Πυροβολισμοί με νεκρούς στις Βρυξέλλες
Πυροβολισμοί με νεκρούς στις Βρυξέλλες AP Photo/Sylvain Plazy

Ένοπλος φώναξε “Αλλάχ ακμπάρ” και άνοιξε πυρ στο κέντρο των Βρυξελλών, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους. Στην κατηγορία 4 (την υψηλότερη) ανέβηκε το επίπεδο συναγερμού, εξετάζεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικού κινήτρου.

Επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε, το βράδυ της Δευτέρας, στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν κοντά στην Place Sainctelette γύρω στις 7:15 μ.μ. (τοπική ώρα). Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο ένοπλος φώναξε “Αλλάχ ακμπάρ” («Ο Αλλάχ είναι μεγάλος») προτού ανοίξει πυρ, με την αστυνομία να εξετάζει ενδεχόμενο τρομοκρατικό κίνητρο του δράστη.

Πυροβολισμοί με νεκρούς στις Βρυξέλλες AP Photo/Sylvain Plazy

Θύματα Σουηδοί φίλαθλοι

Στο σημείο έσπευσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ενώ ο δράστης δεν έχει συλληφθεί ακόμη.

Σύμφωνα με το SkyNews, τα δύο θύματα φορούσαν ποδοσφαιρικές φανέλες της Εθνικής Σουηδίας, ενόψει του αποψινού αγώνα του Βελγίου με την Σουηδία, ο οποίος έχει διακοπεί.

Οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί, παραμένουν αδιευκρίνιστες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, η αστυνομία αυτή τη στιγμή εξετάζει ενδεχόμενο τρομοκρατικό κίνητρο του δράστη.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς κοντά στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η στιγμή που ο δράστης τρέπεται σε φυγή

Η εφημερίδα Le Soir αναφέρει ότι σε φωτογραφίες που τράβηξε ένας κάτοικος της περιοχής, φαίνεται ένας άνδρας με φωσφορίζον πορτοκαλί μπουφάν, λευκό κράνος και ένα όπλο στο χέρι, να επιβιβάζεται σε ένα σκούτερ και να τρέπεται σε φυγή.

Ο άνδρας φέρεται ότι προηγουμένως πυροβόλησε κάποιον στην είσοδο προτού πυροβολήσει δύο επιβαίνοντες σε ταξί.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

Πυροβολισμοί με νεκρούς στις Βρυξέλλες AP Photo/Sylvain Plazy

Στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου βρίσκεται ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρόο με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

«Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της άνανδρης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο, προσθέτοντας ότι βρίσκεται «με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων».

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση», υπογραμμίζει.

Βίντεο ντοκουμέντο: Ομολόγησε στα social media ο δράστης

Σε βίντεο που ηχογράφησε ο ίδιος και ανήρτησε στα social media, ο δράστης φέρεται να έχει ομολογήσει τις δολοφονίες.

“Με λένε Αμντεσαλέμ Αλ Γκιλανί και είμαι μαχητής του Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε αυτούς που μας αγαπούν και μισούμε αυτούς που μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση στο όνομα των Μουσουλμάνων. Σκότωσα μέχρι στιγμής τρεις Σουηδούς. Ναι, τρεις Σουηδούς. Σε αυτούς που έκανα κάτι κακό, παρακαλώ συγχωρείστε με. Και τους συγχωρώ όλους”.

Αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες

Μετά το περιστατικό, ανέβηκε στην κατηγορία 4  το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες. Αυτό ισχύει μόνο για την πρωτεύουσα του Βελγίου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sudinfo, τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το στάδιο King Baudouin, όπου διεξάγεται ο ποδοσφαιρικός αγώνας Βελγίου-Σουηδίας, έχουν επίσης ενισχυθεί.

Να σημειωθεί ότι η κατηγορία 4 είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Πυροβολισμοί με νεκρούς στις Βρυξέλλες
Πυροβολισμοί με νεκρούς στις Βρυξέλλες AP Photo/Sylvain Plazy

Σαρλ Μισέλ: Η καρδιά της Ευρώπης χτυπήθηκε από τη βία

«Η καρδιά της Ευρώπης χτυπήθηκε από τη βία», σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης στο κέντρο των Βρυξελλών. Η υποστήριξή μου προς τις βελγικές αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας που παρακολουθούν την κατάσταση», συμπλήρωσε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταγγέλλει μια «απεχθή επίθεση»

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε λόγοι στο Χ (πρώην Twitter ) για «απεχθή επίθεση».

«Είμαι ολόψυχα στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων της απεχθούς επίθεσης που σημειώθηκε στις Βρυξέλλες» τόνισε, καλώντας να είμαστε «ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατία».

«Η Ευρώπη μας κλονίζεται» λέει ο Εμανουέλ Μακρόν

Ταξιδεύοντας στην Αλβανία, ο Εμμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε την ομιλία του αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της «τρομοκρατικής επίθεσης των ισλαμιστών» στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη μας κλονίζεται» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο γάλλος πρόεδρος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα