Πυροβολισμοί στον Κόλπο Ομάν: Βίντεο – ντοκουμέντο από την επίθεση Ιρανών σε ελληνόκτητο πλοίο

Πυροβολισμοί στον Κόλπο Ομάν: Βίντεο – ντοκουμέντο από την επίθεση Ιρανών σε ελληνόκτητο πλοίο
Οι Ιρανοί επιχειρούν να καταλάβουν το ελληνόκτητο τάνκερ U.S. Naval Forces Central Command/U.S. 5th Fleet

Βίντεο με τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτρέπουν την κατάληψη του ελληνόκτητου τάνκερ Richmond Voyager από ιρανικές δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο έδωσε στη δημοσιότητα ο 5ος Στόλος.

Συναγερμός σήμανε, το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) στον Κόλπο του Ομάν, όταν δύο δεξαμενόπλοια -το ένα ελληνόκτητο- δέχθηκαν επίθεση από ένοπλους Ιρανούς με σκοπό την κατάληψή τους, κάτι που τελικώς απετράπη χάρη στην παρέμβαση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του 5ου στόλου, «το σκάφος του ιρανικού πολεμικού ναυτικού έβαλε κατά του ενός πλοίου».

Το τάνκερ που δέχθηκε πυρά φέρεται να είναι το Richmond Voyager. Πρόκειται για πλοίο ελληνικής ιδιοκτησίας, το οποίο διαχειρίζεται η αμερικανική Chevron και πλέει υπό σημαία Μπαχαμών, ενώ είναι μισθωμένο από την αμερικανική εταιρεία.

Το τάνκερ, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, παρενοχλήθηκε σήμερα περί τις 6:00 π.μ. (τοπική ώρα) 20 ναυτικά μίλια από την πρωτεύουσα του Ομάν, Μουσκάτ, από ιρανική κορβέτα με πρόσχημα ατύχημα. Οι Ιρανοί ζήτησαν από το πλήρωμα να σταματήσει το πλοίο, ωστόσο αυτό δεν αναταποκρίθηκε.

Στη συνέχεια, το ιρανικό ναυτικό άνοιξε πυρ κατά του τάνκερ, με τον πλοίαρχο να καλεί σε βοήθεια δυτικά πλεούμενα στην περιοχή, όπου κινείτο καταδρομικό των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα του σήματος που εξέπεμψε, οι Ιρανοί αποχώρησαν από το σημείο.

Στη δημοσιότητα δόθηκε, μάλιστα, και βίντεο-ντοκουμέντο από την επίθεση των Ιρανών.

Πλέον, το τάνκερ συνεχίζει κανονικά το δρομολόγιό του, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την ανατολική Σαουδική Αραβία.

Το βίντεο του 5ου στόλου των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το Ιράν έχει καταλάβει τουλάχιστον πέντε εμπορικά πλοία τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ έχει παρενοχλήσει αρκετά ακόμα.

Πολλά από τα περιστατικά έχουν σημειωθεί μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, το στενό του Περσικού Κόλπου από όπου διέρχεται το 20% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα