Πλαστά διαβατήρια με “σφραγίδα” του ISIS: Πώς οι τζιχαντιστές φτάνουν σε ΕΕ και ΗΠΑ
Ανθεί η διαδικτυακή βιομηχανία για την κατασκευή πλαστών διαβατηρίων για τα άτομα που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος και επιθυμούν να ταξιδέψουν "νόμιμα" σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
- 31 Ιανουαρίου 2022 22:36
Πόσο εύκολο είναι για τα άτομα με διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος να εγκαταλείψουν τη Συρία και να ταξιδέψουν με ευκολία και εντελώς παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ, τον Καναδά και τις ΗΠΑ;
Όπως προκύπτει από την έρευνα που δημοσιεύει ο Guardian, πολύ εύκολο.
Πλήρη άνθιση φαίνεται πως παρουσιάζει η διαδικτυακή βιομηχανία που ειδικεύεται σε πλαστά διαβατήρια με επίσημες βίζες και ταξιδιωτικές σφραγίδες, η οποία δίνει την ευκαιρία σε άτομα που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος να φύγουν από τη Συρία και να βρεθούν τόσο στην Ευρώπη όσο και στον Καναδά και τις ΗΠΑ και μάλιστα ακολουθώντας όλες τις “νόμιμες” διαδικασίες.
Ένα τέτοιο δίκτυο, το οποίο ειδικεύεται στην κατασκευή πλαστών διαβατηρίων ανήκει σε έναν Ουζμπέκο με εξτρεμιστικούς δεσμούς που ζει στην Τουρκία και πουλάει πλαστά διαβατήρια υψηλής ποιότητας από διάφορες χώρες, με το κόστος τους να φτάνει ακόμα και τα 15.000 δολάρια (11.132£). Όπως αναφέρει ο Guardian, τουλάχιστον σε δέκα περιπτώσεις, άτομα που διέσχισαν παράνομαι τα σύνορα της Συρίας και μπήκαν στην Τουρκία, χρησιμοποίησαν τα προϊόντα του για να αναχωρήσουν μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.
Ποιοι είναι όμως οι πιο δημοφιλείς προορισμοί;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρίζονται οι πωλητές πλαστών διαβατηρίων αποτελεί έναν από τους προορισμούς που επιλέγεται συχνότερα, ενώ υπάρχουν αναφορές πως τουλάχιστον δυο περιπτώσεις κατάφεραν να ταξιδέψουν από την Κωνσταντινούπολη στο Μεξικό με πλαστά ρωσικά διαβατήρια και από εκεί, παράνομα προς τις ΗΠΑ.
Ο Νίγηρας και η Μαυριτανία είναι επίσης δημοφιλείς προορισμοί, όπως επίσης η Ουκρανία και το Αφγανιστάν.
Η συγκεκριμένη μάλιστα “επιχείριση” του Ουζμπέκου πηγαίνει τόσο καλά, που ο ίδιος πρόσφατα άνοιξε ένα νέο δίκτυο στην εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram με το επίσημο όνομα “Istanbul Global Consulting”.
“Δεν ρωτάω σε ποια ιδεολογική ομάδα ανήκει ο καθένας. Προτίθεμαι να δουλέψω με όλους”, δήλωσε ο Ουζμπέκος κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφο του Guardian, ο οποίος υποδύθηκε έναν ενδιαφερόμενο αγοραστή. “Δεν είναι η δουλειά μου να δω ποιος είναι κακός και ποιος όχι. Αυτό είναι δουλειά των υπηρεσιών ασφαλείας”, πρόσθεσε.
Δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας προειδοποίησαν το 2015 ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε καταφέρει να αποκτήσει σημαντικό εξοπλισμό, όπως λευκά βιβλία διαβατηρίων και εκτυπωτές, προκειμένου να φτιάξει συριακά και ιρακινά διαβατήρια, τα οποία χρησιμοποίησε για να συγκαλύψει τους πράκτορες, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.
Έκτοτε, υπενθυμίζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε πολλές επιθέσεις σε όλη τη Γηραιά ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης τον Νοέμβριο του 2015 στο θέατρο Bataclan στο Παρίσι αλλά και της βομβιστικής επίθεσης στο Manchester Arena το 2017.
Και μπορεί οι υπηρεσίες στα σύνορα της Ευρώπης να έχουν επενδύσει τόσο σε τεχνολογία όσο και σε εκπαίδευση του προσωπικού για τον εντοπισμό των πλαστών διαβατηρίων, ωστόσο, οι πωλητές πλαστών διαβατηρίων έχουν προχωρήσει με τη σειρά τους σε “αναβάθμιση” των εργασιών τους, χρησιμοποιώντας μια ευρύτερη ποικιλία εθνικοτήτων για υποψήφιους πελάτες.
Σύμφωνα με τους πωλητές εγγράφων, είναι αδύνατο να παραποιηθεί ένα λειτουργικό βιομετρικό τσιπ, όμως σε πολλούς συνοριακούς ελέγχους οι υπάλληλοι που ελέγχουν τα διαβατήρια απλώς αγνοούν όσα δεν “λειτουργούν”, επιστρέφοντάς τα στους κατόχους τους και κατ’ επέκταση επιτρέποντάς τους να περάσουν τα σύνορα.
Νέοι πελάτες από την πτώση του Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν
Η πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν προκάλεσε μία νέα πελατειακή βάση Αφγανών προσφύγων στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Ουζμπέκο πωλητή, καθώς παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του είναι πολύ ακριβές για τους περισσότερους Αφγανούς, πολλοί είναι εκείνοι που αγοράζουν από εκείνον πλαστά διαβατήρια προκειμένου να επιβιβαστούν σε πτήσεις προς τις δυτικές χώρες και μόλις φτάσουν στις χώρες υποδοχής να ζητήσουν άσυλο.
Πολλές επίσης είναι και οι επιλογές των πλαστών διαβατηρίων, αναλόγως με την εθνικότητα ή τις γλώσσες που μιλά ένας πελάτης, πού θέλει να ταξιδέψει και πόσα θέλει να ξοδέψει. Η πιο φθηνή επιλογή για είσοδο στην Ευρώπη είναι τα ρωσικά διαβατήρια αλλά και τα διαβατήρια από το Κιργιστάν και το Καζακστάν, το κόστος των οποίων ανέρχεται περίπου στα 5.000 – 6.0000 δολάρια, ενώ τα πιο ακριβά είναι τα διαβατήρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία μπορεί να κοστίσουν σε έναν αγοραστή ακόμα και 8.000 δολάρια. Συνήθως τα συγκεκριμένα επιλέγονται είτε από δυτικούς είτε από Άραβες οι οποίοι μιλούν γαλλικά και μπορεί να θεωρηθούν πως είναι Γάλλοι ή Βέλγοι.
Η διαδικασία
Συνήθως, ένας πολίτης της ΕΕ φτάνει στην Τουρκία με το δικό του διαβατήριο, το πουλά στον Ουζμπέκο πωλητή και τους συναδέλφους του για περίπου 2.500 ευρώ και, στη συνέχεια, η φωτογραφία διαβατηρίου αλλάζει σε αυτή του πελάτη. Στη συνέχεια, ο αρχικός κάτοχος του διαβατηρίου δηλώνει απώλεια διαβατηρίου και κάνει αίτηση για αντικατάστασή του στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.
Τα διαβατήρια τυπώνονται στις χώρες προέλευσής τους και μεταφέρονται στη χώρα όπου περιμένει ο πελάτης, όπου λαμβάνουν επίσημες σφραγίδες εισόδου στα σύνορα, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση της νομιμότητας του εγγράφου.
“Το ίδιο το διαβατήριο δεν κοστίζει τίποτα.. Αυτό που κοστίζει είναι τα γραμματόσημα”, δηλώνει ένας Ρώσος πωλητής πλαστών διαβατηρίων και σχολιάζει πως το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πηγαίνει σε δωροδοκίες για τα γραμματόσημα.
“Στο παρελθόν η ποιότητα των διαβατηρίων στην αγορά ήταν κακή, επομένως υπήρχε περιορισμένος αριθμός χωρών στις οποίες μπορούσε κανείς να ταξιδέψει από τη Συρία. Τώρα αυτά τα διαβατήρια είναι τόσο καλής ποιότητας που αν έχεις αρκετά χρήματα, μπορείς να πας παντού”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις