Πλημμύρες στην Ισπανία: Μαρτυρίες στο NEWS 24/7 – “Η οικογένειά μου είναι εγκλωβισμένη, χωρίς νερό”

Διαβάζεται σε 9'
Φονικές πλημμύρες στην Ισπανία
Φονικές πλημμύρες στην Ισπανία (AP Photo/Manu Fernandez)

Ένας Ισπανός και ένας Έλληνας φοιτητής στη Βαλένθια μιλούν στο NEWS 24/7 για τις “πλημμύρες του αιώνα” που “κατάπιαν” την ισπανική περιφέρεια, καθώς και για τα “αντανακλαστικά” του 112.

αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού των αγνοουμένων στις πληγείσες περιοχές της επαρχίας της Βαλένθια ενώ η κακοκαιρία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Οι φονικές πλημμύρες που σάρωσαν την Ισπανία, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 95 ανθρώπους , έχουν “πνίξει” στη λάσπη την περιφέρεια, παρέσυραν γέφυρες, δρόμους, σιδηροτροχιές και βύθισαν ολόκληρα κτίρια στο νερό.

Οι “πλημμύρες του αιώνα”, όπως τις αποκαλούν, άφησαν πίσω τους πληγές, εικόνες βιβλικής καταστροφής και απόλυτο θρήνο. Υπενθυμίζεται πως 92 θάνατοι καταγράφηκαν μόνο στη Βαλένθια, η οποία είναι η περιοχή που υπέστη το σφοδρότερο πλήγμα. Δύο θάνατοι αναφέρθηκαν στη γειτονική Καστίγια-Λα Μάντσα και ένας στην Ανδαλουσία. Στην επιχείρηση ανεύρεσης αγνοουμένων – των οποίων ο αριθμός εξακολουθεί να παραμένει άγνωστος, εντείνοντας του φόβους να μακρύνει ακόμα περισσότερο η μαύρη λίστα των θυμάτων – συμμετέχουν περίπου χίλια μέλη της Στρατιωτικής Μονάδας Έκτακτης Ανάγκης, καθώς και χιλιάδες αστυνομικοί, πυροσβέστες και άνδρες της Πολιτοφυλακής. Ο αριθμός αυτός των νεκρών, ο μεγαλύτερος μετά τις πλημμύρες του Οκτωβρίου του 1973 στην Ισπανία που στοίχισαν τη ζωή σε 300 ανθρώπους, «θα αυξηθεί», διότι υπάρχουν ακόμη «πολλοί που αγνοούνται», προειδοποίησε χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο υπουργός Εδαφικής Πολιτικής Άνχελ Βίκτορ Τόρες.

A man stands among flooded cars piled up in Valencia, Spain, Thursday, Oct. 31, 2024. (AP Photo/Manu Fernandez)

«Δύο μέρες χωρίς νερό»

Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα, ενώ οι υλικές ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Πολλοί δρόμοι στην επαρχία της Βαλένθια είναι κλειστοί, όπου εκατοντάδες αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά. Σε περιοχές εκτός του κέντρου της πόλη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι κάτοικοι βρίσκονται στην αναμονή, να μετρούν πληγές.

«Η αδερφή μου είναι εγκλωβισμένη στην περιοχή που μένει, εκτός πόλης. Έχει οικογένεια, δύο παιδιά, και δεν μπορούν να φύγουν από την περιοχή που μένουν γιατί όλοι οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι. Πριν από δυο μέρες διακόπηκε η παροχή νερού όποτε δύο μέρες τώρα δεν έχουν νερό. Περιμένουμε τις Αρχές να αποκαταστήσουν την εφοδιαστική αλυσίδα», λέει στο NEWS 24/7 ο Javier Carrascosa, κάτοικος Μαδρίτης με καταγωγή από τη Βαλένθια.

A woman cleans her house affected by floods in Valencia, Spain, Thursday, Oct. 31, 2024. (AP Photo/Alberto Saiz)

«Ήταν τυχεροί», λέει ο ίδιος γιατί η αδερφή του και η οικογένειά της δεν έχασαν το σπίτι τους ούτε το είδαν να πλημμυρίζει καθώς μένουν σε όροφο. «Δεν περιμέναμε κάτι τόσο καταστροφικό. Οι φίλοι μου και η οικογένεια μου έλαβαν ένα μήνυμα από την Πολιτική Προστασία στις 20:00 το απόγευμα της Τρίτης το οποίο έλεγε ότι βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά επειδή και στο παρελθόν έχουν σταλεί αντίστοιχα μηνύματα χωρίς τελικά να έχει συμβεί κάτι σαν αυτό, αρκετός κόσμος δεν έδωσε την απαιτούμενη σημασία και έτσι δεν περίμεναν ότι όντως θα είχε αυτό το μέγεθος η καταστροφή», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον Javier, αυτή την ώρα οι Αρχές εστιάζουν στους αγνοούμενους, τους ηλικιωμένους, τα ΑμεΑ και τον καθαρισμό δρόμων που έχουν υποστεί ζημιές ώστε να μπορέσουν να παρέχουν στις πληγείσες περιοχές όσα χρειάζονται οι κάτοικοι οι οποίοι έχουν φτάσει σε σημείο να μπαίνουν σε καταστήματα και να παίρνουν προϊόντα που είναι απαραίτητα για να επιβιώσουν.

People pick up goods in a supermarket affected by the floods in Valencia, Spain, Thursday, Oct. 31, 2024. (AP Photo/Manu Fernandez)

«Οι Αρχές επικεντρώνονται στους αγνοούμενους και στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα ή ΑμεΑ κλπ. Επίσης προσπαθούν να ανοίξουν τους δρόμους και να αποκαταστήσουν ό,τι μπορούν ώστε να αναπτυχθεί ξανά η εφοδιαστική αλυσίδα και τα σούπερ μάρκετ να λειτουργήσουν. Παράλληλα, έχει ανασταλεί για δύο εβδομάδες η λειτουργία των τρένων μεταξύ Μαδρίτης και Βαλένθιας. Υπάρχουν μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, οι δρόμοι που συνδέουν τη Βαλένθια με τη Μαδρίτη είναι χάλια. Αυτά για να αποκατασταθούν έστω και μερικώς θα πάρουν κάποιες μέρες. Βέβαια ο κόσμος είναι σε κακή κατάσταση», καταλήγει ο Javier.

«”Βούιζαν” τα παράθυρα από τη δύναμη του αέρα»

Παρόμοιες εικόνες περιγράφει στο NEWS 24/7 και o Στέφανος Ανδρεαδάκης Καϊτατζής, Έλληνας που μένει στη Βαλένθια λόγω σπουδών. Όπως ο Javier έτσι και ο Στέφανος αναφέρει πως το κέντρο της Βαλένθια δεν επλήγη σοβαρά από τις πλημμύρες «σε αντίθεση με τις κωμοπόλεις και τα χωριά που βρίσκονται στη νότια πλευρά και επειδή έχουν πέσει σχεδόν όλες οι γέφυρες έχουν πλέον αποκλειστεί». Ωστόσο, και το κέντρο της πόλης έχει “παγώσει”.

«Σε εμάς δεν έριξε τόσο νερό αλλά κατέβασε φύλλα και χώμα. Ευτυχώς όμως δεν πλημμυρίσαμε. Το μετρό και το τραμ δεν λειτουργούν, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά. Στο κέντρο φύσηξε πολύ και είχε πολύ δυνατό αέρα οπότε έπεσαν κάποιες κολώνες, δέντρα, αντικείμενα όπως κάποιο παράθυρο ή κάποια πόρτα και ίσως είχαμε και ορισμένους τραυματισμούς από αυτά».

Residents clean their houses affected by floods in Valencia, Spain, Thursday, Oct. 31, 2024. (AP Photo/Alberto Saiz)

Ζητώντας του να περιγράψει όσα θυμάται από το βράδυ της Τρίτης ο Στέφανος κάνει λόγο για μανιασμένο αέρα, ένα εκκωφαντικό βουητό και τους ήχους από τα μηνύματα του 112 τα οποία όμως ακολούθησαν της καταστροφής αντί να την προλάβουν.

«Φυσούσε πολύ δυνατά. “Βούιζαν” τα παράθυρα από τη δύναμη του αέρα. Φοβόμουν να κάτσω κοντά γιατί νόμιζα πως θα ξηλωθεί όλο το κούφωμα. Ήταν θύελλα. Είχαμε θέμα με την τάση του ρεύματος και τρεμόπαιζαν τα φώτα. Χτυπούσαν τα τηλέφωνα από το 112. Η πρώτη ειδοποίηση ήρθε το βράδυ της Τρίτης στις 21:00 και η άλλη το πρωί της Τετάρτης στις 07:00. Ήδη είχαν γίνει όμως καταστροφές, ήδη ο κόσμος είχε βγει να πάει στις δουλειές του και είχε εγκλωβιστεί».

«Ο αριθμός των νεκρών όσο πάει θα ανεβαίνει»

Η οργή για τα μειωμένα αντανακλαστικά της πολιτικής προστασίας αποτυπώνεται και στον διεθνή Τύπο. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αργοπορία των αρμόδιων Αρχών αφού το προειδοποιητικό μήνυμα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους εστάλη την Τρίτη μετά τις 20:00 τοπική ώρα, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet είχε εκδώσει «κόκκινο συναγερμό» ήδη από το πρωί. Όταν εστάλησαν τελικά τα προειδοποιητικά μηνύματα, η επαρχία της Βαλένθια είχε ήδη “πνιγεί”.

«Σκεφτείτε ότι πριν λίγο καιρό ακουγόταν στον πολιτικό διάλογο πως σκέφτονταν να αποδυναμώσουν περαιτέρω την Πολιτική Προστασία. Στο μεταξύ έβγαιναν οι προγνώσεις για αυτό που περάσαμε και ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν για τη σοβαρότητα του φαινομένου, τους έλεγαν καταστροφολόγους και ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή. Έτσι ελάχιστοι το πήραν στα σοβαρά», επισημαίνει ο Στέφανος.

A man cleans his house affected by floods in Utiel, Spain, Wednesday, Oct. 30, 2024. (AP Photo/Manu Fernandez)

Το γεγονός πως η περιφέρεια της Βαλένθια σφυροκοπήθηκε από τις πλημμύρες ενώ το κέντρο της πόλης προστατεύτηκε, αποδίδεται, σύμφωνα με τον Στέφανο, στον όγκο της βροχής, την εκτροπή του ποταμού που κάποτε διέτρεχε την “καρδιά” της πόλης και την υπερχείλιση των ρευμάτων που κατευθύνθηκαν προς τις κωμοπόλεις και τα χωριά.

«Η ποσότητα της βροχής ήταν τόσο μεγάλη σαν εκείνη του 1957, όταν ο ποταμός περνούσε μέσα από την πόλη και έγιναν φοβερές καταστροφές. Έκτοτε έκαναν την εκτροπή, το παλιό ποτάμι τώρα είναι πάρκο και τώρα υπερχείλισε αυτή η εκτροπή και αλλά δυο ρεύματα και όλα μαζί χτύπησαν τις περιοχές εκτός του κέντρου. Εκτός του κέντρου ξέρω ήδη ένα άτομο που έχασε το σπίτι του. Είναι ακριβώς ό,τι βλέπετε στις εικόνες. Περιμέναμε κακοκαιρία αλλά όχι αυτό.Τα αμάξια καταστράφηκα όλα όπως και σπίτια ειδικά όσα ήταν στο ισόγειο. Ο αριθμός των νεκρών όσο πάει και θα ανεβαίνει». 

Υπενθυμίζεται πως ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, αναμενόταν να μεταβεί στις 10:30 τοπική ώρα (11:30 ώρα Ελλάδος) στην Βαλένθια, για να επισκεφθεί το Κέντρο Συντονισμού επιχειρήσεων Διάσωσης (Cecopi). Σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες, ο Σάντσεθ βεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει «μόνους» τους πληγέντες, και κάλεσε ταυτοχρόνως τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα