Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των πασχαλινών σοκολατένιων αυγών και της κοινής σοκολάτας;

Διαβάζεται σε 5'
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των πασχαλινών σοκολατένιων αυγών και της κοινής σοκολάτας;
Πασχαλινά αυγά (φωτογραφία αρχείου) iStock

Τα στοιχεία που κάνουν τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά να έχουν διαφορετική “γεύση” από την κοινή σοκολάτα, ακόμα και αν τα συστατικά τους είναι ίδια.

Με το Πάσχα να βρίσκεται προ των πυλών και τις αγορές για τα βαφτιστήρια και τα αγαπημένα σας πρόσωπα να σας έχουν φέρει αντιμέτωπους/ες με το κυνήγι της αναζήτησης της πιο εντυπωσιακής λαμπάδας και του τέλειου δώρου, ένα από τα προϊόντα που θα πρέπει να προσθέσετε στο καλάθι σας είναι και το σοκολατένιο πασχαλινό αυγό, που και φέτος εμφανίστηκε στα ράφια των σούπερ μάρκετ, των φούρνων και άλλων καταστημάτων σε κάθε σχήμα και μέγεθος.

Είτε έχει τη μορφή γιγάντιου αυγού, είτε είναι σε σχήμα λαγού ή κότας, είναι το δώρο που κάθε μικρό ή μεγάλο βαφτιστήρι περιμένει περισσότερο αυτές τις μέρες.

Τι διαφορά υπάρχει όμως μεταξύ των σοκολατένιων πασχαλινών αυγών και της καθημερινής σοκολάτας που υπάρχει παντού γύρω μας, όλον τον υπόλοιπο καιρό;

Αν συγκρίνει κανείς τα συστατικά που αναγράφονται στις ετικέτες των σοκολατένιων αυγών και μίας πλάκας σοκολάτας, της ίδιας εταιρείας, δεν θα εντοπίσει σημαντικές διαφορές. Τα ίδια γραμμάρια ενέργειας, πρωτεΐνης, λίπους και ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια σοκολάτας.

Τι συμβαίνει λοιπόν;

Η διαφορά μεταξύ πασχαλινού αυγού και της κανονικής σοκολάτας έγκειται περισσότερο στον τρόπο που βιώνουμε τη γεύση της σοκολάτας – μέσω της γεύσης, της υφής και της μυρωδιάς.

Η γεύση είναι η αναγνώριση των απλών συστατικών που διαλύονται στο σάλιο και εισέρχονται στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας μας. Στην περίπτωση της σοκολάτας, αντιλαμβανόμαστε τη γεύση ως γλυκιά (ζάχαρη), λιπαρή (βούτυρο κακάο) και ενδεχομένως πικρή (καφεΐνη και άλλες ενώσεις από κακάο). Ωστόσο, η υφή και η μυρωδιά είναι αυτά που μας κάνουν να αντιληφθούμε τη διαφορά μεταξύ των δύο.

Η λεία υφή, η κρεμώδης αίσθηση και η “επικάλυψη” στο στόμα, όπως για παράδειγμα, μία αίσθηση λιπαρότητας, είναι σημαντικά στοιχεία, με τους καταναλωτές να περιμένουν πως η σοκολάτα σε στρογγυλό σχήμα θα είναι πιο κρεμώδης από μία πλάκα σοκολάτας.

Η θερμοκρασία στην οποία παρασκευάζεται και αποθηκεύεται η σοκολάτα επηρεάζει επίσης την υφή της. Συχνά, η σοκολάτα εμφανίζει μία “θολούρα” στην επιφάνειά της, κάτι που συμβαίνει όταν το λίπος και η ζάχαρη χωρίζονται, σχηματίζοντας κρυστάλλους λίπους ή ζάχαρης. Μία τέτοια σοκολάτα είναι ασφαλής για κατανάλωση, αλλά μπορεί να έχει λιγότερο κρεμώδη γεύση.

iStock

Επειδή η ζήτηση είναι τόσο υψηλή κατά τη διάρκεια της περιόδου του Πάσχα, οι παραγωγοί σοκολάτας χρησιμοποιούν μερικές φορές τεχνικές ταχείας ψύξης για να παρασκευάσουν τα σοκολατένια αυγά σε πιο γρήγορους ρυθμούς. Επίσης, ένα φθηνότερο πασχαλινό αυγό που παράγεται με αυτές τις γρήγορες διαδικασίες μπορεί να έχει διαφορετική υφή σε σχέση με τη σοκολάτα που παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο.

Η μυρωδιά είναι αυτή που συνεισφέρει περισσότερο στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη γεύση των τροφίμων. Όταν η σοκολάτα αρχίζει να λιώνει στο στόμα μας, απελευθερώνονται αρώματα. Αυτά τα αρώματα ταξιδεύουν πίσω από τη μύτη μας, όπου αντιλαμβανόμαστε τις σύνθετες μυρωδιές και νότες της σοκολάτας. Ανάλογα με τη σοκολάτα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν φρουτώδη, γήινα, βουτυρένια ή λουλουδένια αρώματα.

Το σχήμα της σοκολάτας επηρεάζει το πόσο κρεμώδη την αντιλαμβανόμαστε στο στόμα μας, αλλά και άλλες πτυχές της εμπειρίας μας κατά την κατανάλωση. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι σοκολάτας σε σχήμα αυγού ή ζώου έρχεται σε μεγαλύτερη επαφή με το στόμα, πράγμα που σημαίνει ότι λιώνει γρηγορότερα σε σχέση με την κοινή σοκολάτα. Αυτό επηρεάζει ως εκ τούτου τον χρόνο που χρειάζεται για να απελευθερωθούν τα αρωματικά συστατικά της σοκολάτας.

Δαγκώνοντας μία “κούφια” σοκολάτα, όπως είναι συνήθως τα πασχαλινά αυγά, σύμφωνα με το “The American Journal of Clinical Nutrition” χρειάζεται περισσότερος χρόνος για μάσημα ή κατάποση, με αποτέλεσμα να παραμένει περισσότερο στο στόμα, απελευθερώνοντας έτσι μεγαλύτερη ποσότητα αρωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι αντιλαμβανόμαστε μεγαλύτερη ένταση ή ποικιλία γεύσεων σε σχέση με την κατανάλωση μικρών κομματιών.

Ο τρόπος που κάποιος τρώει σοκολάτα μπορεί επίσης να αλλάξει τη γεύση της. Μελέτη που δημοσιεύεται στο ScienceDirect κατηγοριοποίησε τους ανθρώπους που τρώνε σοκολάτα σε εκείνους που τη μασάνε και σε εκείνους που την αφήνουν να λιώσει στο στόμα τους. Οι πρώτοι τείνουν να καταπίνουν τη σοκολάτα πιο γρήγορα και μπορεί να την αντιληφθούν με πιο ασθενή γεύση λόγω του μικρότερου χρόνου για την απελευθέρωση των αρωμάτων

Τέλος, το γεγονός ότι το Πάσχα είναι μία φορά τον χρόνο και τα πασχαλινά αυγά αποτελούν μία από τις παραδόσεις και τα έθιμα των ημερών, μπορεί να αρκεί για να τα κάνει να φαίνονται ξεχωριστά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα