Τι συμβαίνει με την εταιρεία-φάντασμα που κατασκεύασε τους βομβητές της Χεζμπολάχ

Διαβάζεται σε 9'
Τι συμβαίνει με την εταιρεία-φάντασμα που κατασκεύασε τους βομβητές της Χεζμπολάχ
Το κτίριο όπου φέρεται να στεγάζει την BAC Associated Press

Μία μυστηριώδης εφοδιαστική αλυσίδα που εκτείνεται από την Ταϊβάν έως την Ουγγαρία οδήγησε στις φονικές εκρήξεις στον Λίβανο. Ποιος ήταν αυτός που κατασκεύασε τις συσκευές που εξερράγησαν στα χέρια της Χεζμπολάχ;

Τα δύο κύματα εκρήξεων βομβητών στον Λίβανο που έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον 32 νεκρούς και 3.500 τραυματίες, έχουν θέσει τον πλανήτη σε συναγερμό και το Ισραήλ αντιμέτωπο την οργή της Χεζμπολάχ, ενώ παράλληλα αναπάντητα παραμένουν μια σειρά από ερωτήματα γύρω από την πρωτοφανή αυτή επιχείρηση, που διένυσε μια μυστηριώδη διαδρομή από την Ταϊπέι μέχρι την Βουδαπέστη.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι δέκα από τους νεκρούς ήταν μέλη της και κατηγόρησε το Ισραήλ, υποσχόμενη εκδίκηση, με την κατάσταση πλέον στην περιοχή να μυρίζει “μπαρούτι” και τον κίνδυνο για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο να φαντάζει πιο κοντά από ποτέ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει, σύμφωνα με την πάγια πολιτική της να μην επιβεβαιώνει ούτε να διαψεύδει την εμπλοκή της σε τέτοιου είδους επιθέσεις. Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών απάντησε “κλείνοντας το μάτι” όταν ρωτήθηκε αν η Μοσάντ είχε εμπλοκή στην επίθεση.

Η πράξη διεθνούς κατασκοπείας και εξαπάτησης έχει πυροδοτήσει έναν προκλητικό ενθουσιασμό στις τάξεις του Ισραήλ, αμηχανία, φόβο και οργή στη Χεζμπολάχ, ιδιαίτερα λίγους μήνες μετά τη στοχευμένη δολοφονία του Φουάντ Σούκρ, ενός από τους ανώτερους διοικητές της λιβανέζικης στρατιωτικής οργάνωσης, ο οποίος ζούσε υπό πλήρη μυστικότητα.

Αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πώς κάποιοι απλοί βομβητές, κατασκευασμένοι από την ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo, έφτασαν στα χέρια της Χεζμπολάχ και μετατράπηκαν σε εκρηκτικές συσκευές.

Το προφίλ της ταϊβανέζικης Gold Apollo

Η Gold Apollo είναι μια επιχείρηση που απασχολεί 40 άτομα και δεν έχει προσελκύσει για κάποιο ιδιαίτερο λόγο την προσοχή. Η εταιρεία βρίσκεται σε ένα υποβαθμισμένο προάστιο της Ταϊπέι. Πρόκειται δηλαδή για μία από τις δεκάδες χιλιάδες ταϊβανέζικες εταιρείες που κατασκευάζουν τα φθηνά, καθημερινά ηλεκτρονικά προϊόντα που κατακλύζουν την αγορά.

Με έτος ίδρυσης το 1995, όταν τα κινητά τηλέφωνα δεν είχαν ακόμη αντικαταστήσει τους βομβητές, η πιο προσοδοφόρα και μαζική δραστηριότητα της Gold Apollo σήμερα είναι τα προϊόντα της που χρησιμοποιούνται ως συσκευές δόνησης που δίνουν τα καφέ στους πελάτες για να τους ενημερώσουν ότι η παραγγελία τους είναι έτοιμη.

Όμως κάποιες άλλες συσκευές της Gold Apollo είναι αυτές που έχουν προκαλέσει διεθνή συναγερμό εδώ και δύο ημέρες, καθώς χιλιάδες από αυτές εξερράγησαν στη Βηρυτό, βυθίζοντας την πρωτεύουσα του Λιβάνου στον πανικό. Εκατοντάδες μέλη της Χεζμπολάχ κατέληξαν σε υπερπλήρη νοσοκομεία με σοβαρούς τραυματισμούς στα χέρια και στο πρόσωπο. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ χειρότερα από αυτό.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Χεζμπολάχ, η προκαταρκτική τους έρευνα έδειξε ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να “πειράξουν” μία αποστολή των συσκευών αυτών στη Βηρυτό, φορτώνοντάς τες με μικρή ποσότητα εκρηκτικών και εξαρτημάτων, και στη συνέχεια να τις ανατινάξουν σχεδόν ταυτόχρονα.

«Είναι κάτι που μπορεί να γίνει, και το έχει κάνει το Ισραήλ, αλλά ποτέ σε τέτοια κλίμακα», δήλωσε στους Financial Times άτομο με προγενέστερη εμπειρία στη χρήση εξοπλισμού επικοινωνιών για την διείσδυση σε κατασκοπευτικούς στόχους. «Το να γίνει αυτό ακριβώς την ίδια στιγμή σε τόσες πολλές συσκευές – είναι κάτι το πρωτοφανές».

Πώς λειτουργεί ένας βομβητής

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το τι ακριβώς συνέβη, ας δούμε αρχικά εν συντομία τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένας συμβατικός βομβητής.

Πρόκειται γενικά για μια απλή συσκευή επικοινωνίας που χρησιμοποιείται για τη λήψη μηνυμάτων ή ειδοποιήσεων, η οποία λειτουργεί ως εξής:

Αποστολή μηνύματος: Ο αποστολέας στέλνει ένα μήνυμα ή έναν αριθμό τηλεφώνου μέσω τηλεφώνου ή υπολογιστή στο δίκτυο του βομβητή (pager). Το μήνυμα αυτό αποστέλλεται σε έναν κεντρικό διακομιστή (pager service) μέσω ειδικών συχνοτήτων ή τηλεφωνικής γραμμής.

Μετάδοση: Το μήνυμα μεταφέρεται μέσω ενός δικτύου αναμεταδοτών (πομποδεκτών) σε έναν σταθμό εκπομπής, ο οποίος το στέλνει μέσω ραδιοκυμάτων στον βομβητή του χρήστη.

Λήψη μηνύματος: Ο βομβητής είναι συνεχώς ενεργοποιημένος και σε λειτουργία αναμονής. Μόλις λάβει το ραδιοσήμα, ερμηνεύει το μήνυμα και ειδοποιεί τον χρήστη, είτε με ηχητικό σήμα, δόνηση, είτε με ένδειξη στην οθόνη του.

Εμφάνιση μηνύματος: Ανάλογα με το μοντέλο του, το μήνυμα εμφανίζεται στην οθόνη της συσκευής. Μπορεί να είναι είτε απλό αριθμητικό μήνυμα (για παράδειγμα ένας αριθμός τηλεφώνου), είτε σύντομο κείμενο.

Οι βομβητές συνήθως χρησιμοποιούν ραδιοκύματα για την αποστολή και λήψη μηνυμάτων, και προσφέρουν μια απλή και αξιόπιστη μέθοδο επικοινωνίας, ειδικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή όταν δεν υπάρχει καλή κάλυψη κινητής τηλεφωνίας. Παρά το ότι έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από τα κινητά τηλέφωνα, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε ειδικούς τομείς, όπως για παράδειγμα στα νοσοκομεία.

Η διαδρομή από την Ταϊβάν μέχρι τη Βουδαπέστη

Το αιματηρό αποτέλεσμα που άφησε πίσω του η χρήση αυτού του – σχεδόν ξεπερασμένου – gadget, προσφέρουν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Από έναν αμήχανο διευθύνοντα σύμβουλο στην Ταϊβάν που ξαφνικά δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από δημοσιογράφους, μέχρι μια αινιγματική γυναίκα στην Ουγγαρία με διδακτορικό στη φυσική σωματιδίων, ο οποίος έκανε μια απροσδόκητη στροφή στην πώληση φθηνών ηλεκτρονικών ειδών από ένα γραφείο δίπλα σε έναν αυτοκινητόδρομο της Βουδαπέστης.

Οι πρακτικές δυσκολίες για την εκτέλεση μιας τόσο τολμηρής επίθεσης έχουν αφήσει πίσω τους ένα μυστήριο που διαπερνά τρεις ηπείρους. Στην Ταϊβάν, η εισαγγελία της Σιλίν ανέφερε ότι ένα τμήμα που ασχολείται με υποθέσεις εθνικής ασφάλειας ερευνά την υπόθεση.

Το πώς ακριβώς μια παρτίδα μαύρων βομβητών μοντέλου AR924, με την επωνυμία της Gold Apollo στην πλάτη τους, βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της επιχείρησης, παραμένει μυστήριο ακόμη και για τον ιδρυτή και πρόεδρο της εταιρείας, Hsu Ching-Kuang. Ο ίδιος βρέθηκε περικυκλωμένος από δημοσιογράφους έξω από τα γραφεία του την Τετάρτη.

Μέσα σε λίγες ώρες, ο ίδιος και οι υπάλληλοί του έδωσαν τουλάχιστον έξι διαφορετικές εξηγήσεις. Ένας διευθυντής πωλήσεων δήλωσε αρχικά στους Financial Times ότι η εταιρεία πουλούσε τα προϊόντα της στη Βηρυτό για χρόνια. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, εξέδωσε ανακοίνωση ότι η κατασκευή και η συναρμολόγηση των συγκεκριμένων βομβητών γινόταν στην Ταϊβάν.

Στη συνέχεια όμως, η Gold Apollo “έδειξε” τη Βουδαπέστη και την εταιρεία BAC Consulting, με την οποία διατηρούσε μια μακροχρόνια συμφωνία αδειοδότησης. Η συμφωνία αυτή επέτρεπε στη BAC να σχεδιάζει, να κατασκευάζει και να πουλάει τους βομβητές σε ορισμένες περιοχές, αλλά με την επωνυμία και το σήμα κατατεθέν της Gold Apollo.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Ταϊβάν και ειδικοί του κλάδου ανέφεραν ότι οποιαδήποτε συσκευή συναρμολογηθεί στην Ευρώπη ή τη Μέση Ανατολή θα πρέπει να προμηθεύεται τα περισσότερα εξαρτήματα από εταιρείες της Ταϊβάν ή της Κίνας, μια συνθήκη που αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας στον τομέα της τεχνολογίας, που περιλαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες, συχνά μικρές, επιχειρήσεις από την Ταϊβάν. Πολλές από αυτές διοικούνται από άτομα με πλούσια εμπειρία στη λειτουργία εργοστασίων στην Κίνα ή το Βιετνάμ, αλλά με μικρή γνώση των διασυνοριακών θεμάτων ασφαλείας ή των κανόνων ελέγχου εξαγωγών.

«Τα βασικά εξαρτήματα των βομβητών είναι τσιπ επικοινωνίας παλιάς τεχνολογίας, δέκτες και μητρικές πλακέτες βασικού επιπέδου», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων της Ταϊβάν. «Τα περισσότερα από αυτά κατασκευάζονται από ταϊβανέζικες και κινεζικές εταιρείες».

Τι γνωρίζουμε για την BAC Consulting και την ιδιοκτήτριά της

Σύμφωνα με τα ουγγρικά εταιρικά αρχεία, η BAC Consulting ιδρύθηκε τον Μάιο του 2022 από μια γυναίκα ονόματι Κριστιάνα Ροζάρια Μπάρσονι-Αρκιντιακόνο, η οποία είναι σήμερα 49 ετών. Φαίνεται πως είναι η μοναδική διευθύντρια της εταιρείας, η οποία το 2023 κατέγραψε έσοδα περίπου 800.000 δολαρίων.

Στο προφίλ της στο LinkedIn αναφέρει ότι διαθέτει διδακτορικό στη φυσική σωματιδίων από το UCL, καθώς και εμπειρία από άλλα κορυφαία βρετανικά ιδρύματα, όπως το Soas και το London School of Economics. Ένα άτομο που την είχε συναντήσει σε ένα συνέδριο επικοινωνιών στη Λετονία τα τελευταία χρόνια την περιέγραψε ως ακαδημαϊκό.

Τα αρχεία της εταιρείας καταγράφουν τη διεύθυνση κατοικίας της σε έναν ουρανοξύστη της εποχής του κομμουνιστικού καθεστώτος, στα βόρεια της Βουδαπέστης. Τέσσερις γείτονες και ένας κομμωτής στο κτίριο ανέφεραν στους Financial Times ότι δεν την έχουν δει τα τελευταία χρόνια. Το διαμέρισμα, που μοιράζεται με τη μητέρα της, η οποία σύμφωνα με τους γείτονες ζει στο εξωτερικό, έχει μια πόρτα ασφαλείας με τρεις βαριές κλειδαριές. Ενώ η μητέρα της «έρχεται πού και πού», η Μπάρσονι-Αρκιντιακόνο επισκέφθηκε τελευταία φορά το διαμέρισμα «πριν πολύ καιρό», όπως δήλωσε ο γείτονάς της.

Την ίδια στιγμή, την Τετάρτη επικρατούσε ελάχιστη δραστηριότητα στο κτίριο των γραφείων της, ένα αδιάφορο σπίτι δίπλα σε έναν αυτοκινητόδρομο στα περίχωρα της Βουδαπέστης. Η μόνη εξαίρεση ήταν δύο άνδρες που έφτασαν με μια μαύρη Mercedes sedan.

Η φωτογραφία της εμφανίζεται επίσης στην ιστοσελίδα μιας εταιρείας με την επωνυμία Eden Global Impact, η οποία δηλώνει ως έδρα μια διεύθυνση στην περιοχή Mission του Σαν Φρανσίσκο και την περιγράφει ως «ειδική σε ανθρωπιστικές και κοινωνικές δράσεις και προγράμματα, με εκτεταμένες ικανότητες στον μη κερδοσκοπικό τομέα». Η εταιρεία διαθέτει προς πώληση προϊόντα όπως γεννήτριες ηλιακής ενέργειας, συστήματα φιλτραρίσματος νερού και ένα «αποκεντρωμένο δορυφορικό τηλέφωνο εκτός δικτύου».

Παραμένει ασαφές πώς και γιατί μια ακαδημαϊκός με μεγάλη εμπειρία στην κλιματική αλλαγή, τη φυσική σωματιδίων και την παγκόσμια οικονομία θα πουλούσε ταϊβανέζικους βομβητές σε Λιβανέζους αγοραστές. Η ίδια δήλωσε στο NBC News την Τετάρτη: «Δεν κατασκευάζω τους βομβητές. Είμαι απλώς ο μεσάζων. Νομίζω ότι κάνατε λάθος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα