Ποια είναι η ‘κόκκινη γραμμή’ που δεν πρέπει να περάσει ο Κιμ σύμφωνα με τη Σεούλ

Ποια είναι η ‘κόκκινη γραμμή’ που δεν πρέπει να περάσει ο Κιμ σύμφωνα με τη Σεούλ

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας ξεκαθάρισε τα όρια, στα οποία ζητά να κινηθεί η Πιόνγιανγκ. Δήλωσε ότι ο Τραμπ υποσχέθηκε να επιδιώξει την έγκριση της Σεούλ πριν προχωρήσει σε κάποια κίνηση απέναντι στη Β. Κορέα

«Κανείς δεν μπορεί να λάβει μια απόφαση για στρατιωτική δράση στην κορεατική χερσόνησο χωρίς τη δική μας συναίνεση», δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν.

«Οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τραμπ έχουν δηλώσει πως, ανεξάρτητα από την επιλογή που θα κάνουν αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα, μια απόφαση θα ληφθεί μετά από διαβουλεύσεις με τη Δημοκρατία της Κορέας και αφού έχει εξασφαλιστεί η συμφωνία της», πρόσθεσε ο Μουν.

Τα πρόσφατα επιθετικά σχόλια του Τραμπ για την ανάπτυξη πιθανών στρατιωτικών επιλογών υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει την απειλή από τα πυρηνικά όπλα και τα πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, δεν φαίνεται να έγιναν με πρόθεση τη ανάληψη στρατιωτικής δράσης, δήλωσε ο Μουν σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησής του.

Ο Μουν παρότρυνε τη Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει σε άλλες προκλήσεις, λέγοντας ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ σκληρότερες κυρώσεις που η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αντέξει εάν επιμείνει με την ανάπτυξη των πυρηνικών της όπλων.

«Όλοι οι Νοτιοκορεάτες έχουν εργαστεί τόσο σκληρά για την ανοικοδόμηση της χώρας που καταστράφηκε μετά τον πόλεμο της Κορέας», δήλωσε ο Μουν. «Θα αποτρέψω τον πόλεμο με κάθε κόστος. Θέλω να είναι πεπεισμένοι όλοι οι Νοτιοκορεάτες ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος».

Η ‘κόκκινη γραμμή’

«Θα θεωρούσα ότι η Βόρεια Κορέα περνά μια κόκκινη γραμμή εάν εκτοξεύσει και πάλι έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και τοποθετήσει σε αυτόν μια πυρηνική κεφαλή» τόνισε ο Μουν Τζε-ιν.

Ο Μουν έχει κατ’ επανάληψη καλέσει τη Βόρεια Κορέα «να μην περάσει την κόκκινη γραμμή» αλλά δεν είχε διευκρινίσει στο παρελθόν τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους στο Σαντιάγο της Χιλής ότι «όλες οι επιλογές» παραμένουν στο τραπέζι αναφορικά με το θέμα της Βόρειας Κορέας και ότι τα κράτη της Λατινικής Αμερικής θα πρέπει να διαρρήξουν τους δεσμούς τους με την Πιονγκγιάνγκ.

Ωστόσο, ο υπεύθυνος στρατηγικής του Τραμπ, ο Στιβ Μπάνον, δήλωσε ότι δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση» στις πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας λόγω του βεληνεκούς του πυροβολικού της Πιονγκγιάνγκ που φθάνει έως την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας.

«Μέχρι να λύσει κάποιος αυτό το σκέλος της εξίσωσης και να μου δείξει ότι 10 εκατ. άνθρωποι στη Σεούλ δεν θα πεθάνουν μέσα στα πρώτα 30 λεπτά από τη χρήση συμβατικών όπλων, δεν γνωρίζω για τι πράγμα μιλάτε, δεν υπάρχει στρατιωτική λύση εδώ», δήλωσε ο Μπάνον στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα The American Prospect.

Ο Μπάνον δήλωσε επίσης ότι πιέζει την αμερικανική κυβέρνηση να υιοθετήσει μια σκληρότερη γραμμή σε ό,τι αφορά στο εμπόριο με την Κίνα και να μην θέσει τις καταγγελίες για τις εμπορικές της πρακτικές σε δεύτερη μοίρα με την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Για εμένα, ο οικονομικός πόλεμος με την Κίνα είναι τα πάντα. Και πρέπει να επικεντρωνόμαστε μανιωδώς σε αυτό», δήλωσε ο Μπάνον στο American Prospect.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα