Ποιο είναι το αυθεντικό;

default image

Προβληματισμό στους ειδικούς έχουν προκαλέσει δύο πανομοιότυπες αυτοπροσωπογραφίες του Raffaello. Έρευνα για το ποιο είναι το αυθεντικό. Τα δύο πορτρέτα θα εκτεθούν σε ειδική έκθεση

Ο Leonardo DaVinci δεν είναι ο μόνος ζωγράφος της Αναγέννησης που έχει προκαλέσει ”σάλο” με τα μυστηριώδη και αποκρυφιστικά έργα του.

Τώρα δύο πανομοιότυπες αυτοπροσωπογραφίες του Raffaello, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αυθεντικότητά τους.

Η πιο αναγνωρίσιμη εικόνα του καλλιτέχνη της Αναγέννησης, μια αυτοπροσωπογραφία που εκτίθεται στην γκαλερί Uffizi της Φλωρεντίας, έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων καθώς εντοπίστηκε ένα πανομοιότυπο πορτρέτο σε τραπεζική θυρίδα.

“‘Τα δύο πορτρέτα είναι εμφανώς πανομοιότυπα, για αυτό είναι λογικό να αναρωτιόμαστε ποιο από τα δύο είναι το αυθεντικό.” τόνισε ο Alessandro Vezzosi,συγγραφέας του βιβλίου ”Raffaelo Universale”.

Παρά το γεγονός ότι το νέο ανακαλυφθέν πορτρέτο, εκτίθεται για πρώτη φορά, οι μελετητές έχουν έρθει σε επαφή μαζί του και προηγουμένως.

Τα ιστορικά αρχεία, αναφέρονται στην ύπαρξή του από το 1885, που ήταν στην κατοχή της οικογένειας Ricci, στην Φλωρεντία.

Το 1930, τράβηξε την προσοχή του συγγραφέα, Nicola Lisi, ενώ αργότερα η υλοποίησή του αποδόθηκε στον Raffaelo, από τον ιστορικό τέχνης, Mario Salmi.

Στα 1984, ένας άλλος ιστορικός τέχνης, ο Gian Lorenzo Mellini, εξέδωσε μια μελέτη για το συγκεκριμένο έργο που τιτλοφορείται ”μια νέα αυτοπροσωπογραφία του Raffaello.”

Ο διευθυντής του μουσείου Museo Ideale Leonardo Da Vinci, Vezzosi, δήλωσε για τη μελέτη ότι ”κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου της τέχνης, σχεδιάζαμε να εκθέσουμε τα δύο πορτρέτα σε μια ειδική έκθεση στα Uffizi. Δυστυχώς όμως ο Mellini πέθανε και η ανακάλυψή του ξεχάστηκε, ενώ ο πίνακας, που άνηκε σε ιδιώτες συλλέκτες, επέστρεψε σε τραπεζική θυρίδα.”

Σύμφωνα με τον Vezzosi, τα πάντα στον πίνακα καταδεικνύουν ότι φιλοτεχνήθηκε από τον Raffaello. Το πορτρέτο τοποθετείται γύρω στο 1505, όταν ο καλλιτέχνης ήταν 22 ετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα