Ποιοι έπεισαν τον Όρμπαν να υποχωρήσει για την Ουκρανία – Το παρασκήνιο της Συνόδου

Διαβάζεται σε 5'
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, στη Σύνοδο Κορυφής (1/2/2024)
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, στη Σύνοδο Κορυφής (1/2/2024) (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία. Όλοι ήταν σίγουρο ότι θα ψηφίσουν υπέρ, εκτός, από έναν. Τον Βίκτορ Όρμπαν. Τι έγινε και τελικά πείστηκε ο Ούγγρος πρωθυπουργός;

Σε συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ για την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, νωρίς σήμερα, Πέμπτη (1/2), παρά τις αρχικές αντιδράσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Όρμπαν, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία μετά την απόφαση της ΕΕ να ‘παγώσει’ την πρόσβαση της χώρας του σε ευρωπαϊκά κεφάλαια, επικαλούμενη ζητήματα δημοκρατίας, έθετε μία σειρά από εμπόδια σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Όπως αναφέρεται, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, η Βουδαπέστη έθετε τους δικούς της όρους για να συμφωνήσει στην οικονομική ενίσχυση της Ουκρανία, χωρίς να επιδεικνύει την παραμικρή ευελιξία. Δεν δίστασε μάλιστα να ασκήσει και βέτο, προκειμένου να μπλοκάρει μία ευρωπαϊκή συμφωνία για βοήθεια στην Ουκρανία.

Αντιμέτωπος, όμως, με το ενδεχόμενο αυστηρών κυρώσεων, ακόμα και με την ενεργοποίηση του άρθρου 7 των Συνθηκών της ΕΕ που προβλέπει την στέρηση ψήφου στα Συμβούλια, ο Βίκτορ Όρμπαν τελικά ήρε τις αντιρρήσεις του και τους εκβιασμούς του, κατά την έναρξη της σημερινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Τι έγινε, λοιπόν, και πείστηκε ο Όρμπαν;

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Politico, χρειάστηκε η πολύμηνη προσπάθεια της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, και του Γάλλου ομόλογού της, Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να πειστεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός να υποστηρίξει την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία.

“Η Μελόνι ηγήθηκε των συνομιλιών με τον Όρμπαν λόγω της μακροχρόνιας σχέσης τους”, δήλωσαν δύο διπλωμάτες, που επικαλείται το Politico. “Προσπάθησε αρκετές φορές να γεφυρώσει το χάσμα με την ΕΕ και αυτή τη φορά το πέτυχε”, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.

Αξιωματούχος του γραφείου της Μελόνι δήλωσε ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός ξεκίνησε το ‘διπλωματικό της έργο’ πριν από μήνες, με συνομιλίες και συναντήσεις, στις οποίες συμμετείχαν διάφοροι υπουργοί και αξιωματούχοι, ήδη πριν από την αποτυχημένη συμφωνία των “27”, τον Δεκέμβριο του 2023, για αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία.

Αυτή την εβδομάδα, όμως, οι προσπάθειες της Μελόνι κορυφώθηκαν, με τηλεφωνική επικοινωνία στον Όρμπαν, συνάντηση στο κομψό Hotel Amigo των Βρυξελλών, και πολύωρες συζητήσεις μέχρι το πρωί της Πέμπτης (1/2), λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Τζόρτζια Μελόνι AP

Το βράδυ της Τετάρτης (31/1), ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκε επίσης με τον Όρμπαν, αφού πέρασε εβδομάδες επικεντρωμένες στην οικοδόμηση γεφυρών μαζί του, σημειώνει το Politico.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, προσπάθησε να φέρει κοντά του τον Ούγγρο ηγέτη κατά τη διάρκεια ενός γεύματος στο Ελιζέ. Κατά τη διάρκεια εκείνου του γεύματος, ο Μακρόν ζήτησε από τον Όρμπαν να μοιραστεί το όραμά του για το πώς θα ενσωματωθούν καλύτερα οι ανατολικές χώρες της ΕΕ στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Ποτέ δεν ήθελε να ανταγωνιστεί τον Όρμπαν, αλλά μάλλον να τον βάλει στο κόλπο. Είναι η προσέγγιση που αποδίδει σήμερα”, δήλωσε άτομο από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, που επικαλείται το Politico.

Ουγγαρία: Νίκη για τη Βουδαπέστη η συμφωνία

Η αγωνία για την έκβαση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής δεν κράτησε πολύ, καθώς από νωρίς επετεύχθη συμβιβασμός με τον Βίκτορ Όρμπαν με την προσθήκη στα συμπεράσματα της συμφωνίας, μίας παραγράφου που προβλέπει τη δυνατότητα σύγκλησης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο χρόνια, για να επανεξεταστεί η εκτέλεση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, που περιλαμβάνει και τη «Διευκόλυνση για την Ουκρανία».

Η Ουγγαρία έσπευσε να χαρακτηρίσει το αποτέλεσμα ως “νίκη για τη Βουδαπέστη”. Ο πολιτικός διευθυντής του Όρμπαν, Balázs Orbán, ο οποίος, παρά τη συνωνυμία, δεν έχει συγγένεια με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι “η Βουδαπέστη πήρε αυτό που ήθελε” από τη Σύνοδο Κορυφής. “Στο τέλος του πρώτου έτους, η βοήθεια προς την Ουκρανία πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί και στο τέλος του δεύτερου έτους, το όλο θέμα θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για την επόμενη περίοδο”, έγραψε σε ανάρτησή του στα social media.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε από την πλευρά της, ότι δεν δόθηκαν πρόσθετες παραχωρήσεις στον Όρμπαν, όπως και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι “ο Όρμπαν απλώς έπρεπε να υποχωρήσει για να αποφύγει μια μεγάλη πολιτική κρίση”.

Σημαντική η απόφαση για την ενότητα της ΕΕ

Η συμφωνία για την υποστήριξη της Ουκρανίας ήταν σημαντική για τους ηγέτες της ΕΕ, καθώς έδειξαν ότι είναι σε θέση να “κουμαντάρουν” την ‘παράφωνη’, πολλές φορές, Ουγγαρία ενώ η αποστολή οικονομικής βοήθειας ήρθε σε μια χρονική συγκυρία, όπου οι ΗΠΑ καθυστερούν εδώ και μήνες την οικονομική ενίσχυση του Κιέβου.

“Αυτό στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα και προς τις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ulf Kristersson, στην αίθουσα των ηγετών μετά την επίτευξη συμφωνίας, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους επικαλείται το Politico.

Παράλληλα, ήδη από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες τόνισαν ότι μπορεί μια συμφωνία χωρίς την Ουγγαρία να μπορούσε να επιτευχθεί, ωστόσο θα καταδείκνυε την έλλειψη ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι στη Ρωσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα