Ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από την επίθεση με εκατόμβη νεκρών στο Ιράν
Διαβάζεται σε 4'Η επίθεση στο Ιράν, που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους, δημιουργεί μεγαλύτερη αστάθεια στη Μέση Ανατολή. Τι εκτιμούν αναλυτές για το χτύπημα.
- 03 Ιανουαρίου 2024 21:11
Καθώς ο αριθμός των νεκρών από τη διπλή έκρηξη στο Ιράν συνεχίζει να αυξάνεται, φουντώνουν οι εικασίες για το ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση, που έρχεται εν μέσω φόβου για άνοιγμα δεύτερου μετώπου στη Μέση Ανατολή, μετά και τη δολοφονία του δεύτερου πιο υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς.
Καμία οργάνωση ή κράτος δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη, και αυτό μπορεί κάλλιστα να παραμείνει έτσι. Στο εσωτερικό του Ιράν, ορισμένοι αναλυτές έχουν ήδη δείξει με το δάχτυλο το Ισραήλ.
Η επίθεση έρχεται την επομένη της δολοφονίας του Σαλέχ Αλ Αρούρι σε λιβανέζικο έδαφος, στη Βηρυτό, προκαλώντας σοκ στη χώρα.
Οι εικασίες για την επίθεση
Ενώ η δολοφονία στον Λίβανο φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό έργο των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, η επίθεση στο Κερμάν είναι πολύ διαφορετική. Σημειώνεται πως η κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για μια πρώτη και μετά μια δεύτερη έκρηξη κοντά σε κοιμητήριο του Ιράν όπου πραγματοποιείτο τελετή για την επέτειο της δολοφονίας του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της χώρας, Κασέμ Σουλεϊμανί, σε επίθεση με drone των ΗΠΑ, το 2020.
Από τις εκρήξεις, τουλάχιστον 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 141 τραυματίστηκαν.
Ο τρόπος της επίθεσης -πολλά θύματα σε μια εκδήλωση μνήμης για τον πρώην κορυφαίο στρατιωτικό στρατηγό του Ιράν- δεν ταιριάζει με αυτόν του Ισραήλ – παρά το γεγονός ότι η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κινδυνεύει σε εξελιχθεί σε μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας.
Ωστόσο, το Ισραήλ στοχεύει τους πληρεξούσιους του Ιράν και στρατιωτικούς παράγοντες -τη Δευτέρα, σε μια αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκε ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, στη Συρία.
Οι εκρήξεις που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων στο κοιμητήριο φαίνεται να εντάσσονται σε διαφορετική κατηγορία και είναι πιθανότατα έργο μη κρατικού παράγοντα. Και πάλι, όμως, πρέπει να τονιστεί -όπως γράφει το Sky News– ότι είναι νωρίς ακόμα.
Το καθεστώς του Ιράν προσπαθεί εδώ και χρόνια να περιορίσει τις δυνάμεις που αντιστέκονται σε αυτό και έχει δημιουργήσει πολλούς εχθρούς- όχι μόνο σε κρατικό επίπεδο. Ανώτεροι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις εκρήξεις ως «τρομοκρατική επίθεση».
Αν κρίνουμε από την κλίμακα των εκρήξεων, η βομβιστική επίθεση είχε ένα επίπεδο πολυπλοκότητας, αλλά δεν φαίνεται να βρίσκεται εκτός των δυνατοτήτων πολλών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας.
Εκτός από τους εξόριστους, υπάρχουν μαχητικές οργανώσεις στο Ιράν που έχουν την ικανότητα και το ιδεολογικό κίνητρο να προχωρήσουν σε μια πράξη μαζικής σφαγής.
Σουνιτικές εξτρεμιστικές ομάδες -όπως το τρομοκρατικό δίκτυο Ισλαμικό Κράτος– έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν βομβιστικές επιθέσεις με πολλά θύματα ως μέρος της εξτρεμιστικής τους ατζέντας. Το Ιράν έχει, επίσης, αντιμετωπίσει μαζικές διαδηλώσεις τα τελευταία χρόνια -η εξέγερση για τον θάνατο της Mahsa Amini -της 22χρονης που δολοφονήθηκε από τη λεγόμενη “αστυνομία των ηθών”- το 2022, έφερε μαζικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Μπορεί, πάντως, καμία οργάνωση ή κράτος να μην αναλάβει την ευθύνη, αλλά η επίθεση αυτή θα οδηγήσει αναμφίβολα σε μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή, σε μια ήδη εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν έχουμε καμία εμπλοκή με τις εκρήξεις στο Ιράν
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο στις εκρήξεις στο Ιράν την Τετάρτη και δεν έχουν κανένα λόγο να πιστεύουν ότι το Ισραήλ είχε συμμετοχή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, σε συνέντευξη Τύπου.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι πίσω τις εκρήξεις. «Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις βομβιστικές επιθέσεις στην πόλη Κερμάν στο Ιράν. Εκφράζει την αλληλεγγύη της στον ιρανικό λαό. Αυτή η τρομοκρατική ενέργεια έχει προκαλέσει έναν σοκαριστικό αριθμό θανάτων», δήλωσε εκπρόσωπος της Ένωσης, για να συμπληρώσει: «Οι σκέψεις μας τώρα είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν».